$
בארץ

ועדת הכספים אישרה הקצאת ערבות מדינה בהיקף של 2.4 מיליארד שקל לעסקים בסיכון מוגבר

המסלול יאפשר לבנקים להעמיד הלוואות לעסקים בסיכון מוגבר בגובה 4 מיליארד שקל; בנוסף, אישרה את הגדלת קרן ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים ב-600 מיליון שקל, מה שיאפשר הלוואות בגובה 4 מיליארד שקל נוספים ויעלה את הסכום בקרן ל-18 מיליארד שקל

עמרי מילמן 11:5117.06.20

ועדת הכספים אישרה היום הקצאת ערבות מדינה בהיקף של 2.4 מיליארד שקל, שיאפשרו לבנקים להעמיד הלוואות בגובה של 4 מיליארד שקל לעסקים קטנים ובינוניים, במסגרת מסלול סיוע מוגבר לעסקים בסיכון, שעד כה לא קיבלו הלוואות מהבנקים במסגרת קרן ההלוואות הרגילה.

 

 

 

גובה הערבות הכוללת בקרן החדשה עומד על 60% בעוד שהערבות הכוללת לקרן ההלוואות לעסקים בערבות המדינה עומדת על 15% (כאשר הערבות עבור כל הלוואה עומדת על 85%).

ישיבת ועדת הכספים אתמול ישיבת ועדת הכספים אתמול צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

 

עוד אישרה וועדת הכספים העמדת 600 מיליון שקל ערבות לטובת הגדלת הקרן להלוואות בערבות מדינה בהיקף של 4 מיליארד שקל, מ-14 מיליארד ל-18 מיליארד שקל. הבוקר חשף "כלכליסט" כי הבנקים כבר סיימו את המכסות שלהם לאור העיכובים של מספר שבועות באישור הגדלת הקרן, ונדרשו לעכב את אישורי ההלוואות עד לאישור הוועדה.

 

עפ"י הנתונים שהגיש משרד האוצר לדרישת ועדת הכספים לקראת הדיון, בישראל קיימים כ-600 אלף עסקים, מתוכם פנו לקרן בבקשה לקבלת הלוואה כ-66 אלף עסקים, המהווים כ-11% מאוכלוסיית העסקים בישראל. נכון ל-14 ביוני, נידונו כ-50 אלף בקשות לקבלת הלוואה (כ-76%) ואושרו כ-36 אלף בסכום של כ-13.5 מיליארד שקל, כך ששיעור האישורים עומד על כ-72% מכמות הבקשות שנידונו.

 

עוד הציג האוצר לדרישת הוועדה, פילוח לפי אחוזי האישור לענפים השונים שביקשו הלוואות. כך למשל 83% מהבקשות של בתי מלון אושרו ו-78% מהבקשות של חנויות קמעוניות. 74% מהבקשות של בתי קפה, אך רק 62% מהבקשות של משפחתונים ופעוטונים.

 

עוד עולה כי כמות האישורים לבקשות בממוצע בישובים יהודיים עמדה על 72% בעוד שבישובים לא יהודיים עמדה על 60%, בקרב שבטים בדואים עמדה על 50% בלבד (כאשר הממוצע עמד על 70%).

מסרבים יותר ללא יהודים: פילוח בקשות שנדחו לפי יישוב חדש מסרבים יותר ללא יהודים: פילוח בקשות שנדחו לפי יישוב חדש

 

 

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני אמר בדיון כי "ביקשנו לקבל נתונים על מנת לוודא שהפילוח פועל בכיוון הנכון ומיד לאחר שקיבלנו אותם שמתי זאת על סדר היום, אני מבקש את הפילוחים הנוספים שביקשו חברי הוועדה, לעניין מי אלה שלא קיבלו. יש שורה של צעדים שבידינו וברצוננו לקדם, וליזום גם פעולות שלנו כוועדה. יש מערכת שלמה שהממשלה מפעילה, לצד כך יש הרבה השגות על מה שקורה, נעקוב אחר הנעשה ונראה אם זה משיג את מטרתו".

 

ח"כ עודד פורר אמר בדיון כי "אתמוך כי צריך להתקדם, אבל הנתונים שהגישו הם למי אישרו, אותי הרבה יותר מעניין את מי דחו. ככה נוכל לפלח מי הנפגעים. והנתון המטריד הוא שרק 11% מהעסקים רק פנו לבקשת הלוואה, העסקים פשוט לא מאמינים בנתיב הזה".

 

ח"כ ניר ברקת: "חשוב לנו יותר לדעת מי לא קיבל? לא מענק ולא הלוואה, כי הוא בסיכון גדול בבנקים. אני מברך על המגמה של 60% בערבות מדינה, אבל אנחנו צריכים לוודא שאלא שלא קיבלו, יקבלו במסגרת הזו. לכן אנחנו צריכים את הנתונים – מי לא קיבלו".
x