זימונים לשימוע בטרם כתב אישום בפרשת המרמה כנגד משרד הביטחון
המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הודיעה כי נשקלת העמדתם לדין של המעורבים בפרשה - וביניהם החברות גילתק ויוריקומס - בשל מסכת מרמה ושוחד שהתבצעה בעיקרה נגד צה"ל ומשרד הביטחון בין השנים 2017-2012, והיקפה נאמד ב-100 מיליון שקל
פרשת מירמה בהיקף הנאמד ביותר מ-100 מיליון שקל, שכוונה נגד צה"ל ומשרד הביטחון ונחשפה בשנת 2017 עם מעצר החשודים לחקירה, הגיעה לשלב הזימונים לשימוע בטרם כתב אישום: המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הודיעה היום (ג') כי נשקלת העמדתם לדין, בכפוף לשימוע, של חברת גילתק תקשורת פרויקטים, חברת יוריקומס (שקלובר) תשתיות תקשורת, סמנכ"ל גילתק המשמש במקביל כסמנכ"ל תפעול וכמשנה למנכ"ל בחברת יוריקומס, סמנכ"ל טכני בגילתק ועובד ציבור שהועסק מטעם משרד הביטחון בצה"ל, וכן החברה שבבעלותו.
- המלצה: לעודד מיזוגים בתעשיות הביטחוניות בגלל השינויים בסיוע הביטחוני מארה"ב
- משרד הביטחון חוקר יבואן בחשד שמכר לו 1.5 מיליון מסכות פגומות
- אשת הסוד של בני גנץ מגיעה לצמרת משרד הביטחון
על פי החשד ביצעו חשודים אלו, כל אחד בהתאם לחלקו, עבירות של לקיחת שוחד, מתן שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד ועבירה לפי חוק איסור הלבנת הון. בנוסף זומנו לשימוע שישה חשודים נוספים בפרשה, שנשקלת העמדתם לדין. על פי כתבי החשדות שנשלחו לחשודים בפרשה, הם ביצעו מסכת מרמה ושוחד שהתבצעה בעיקרה נגד צה"ל ומשרד הביטחון בין השנים 2017-2012.
גילתק היא חברה המבצעת עבודות תשתית לתקשורת והלקוח העיקרי שלה הוא משרד הביטחון. ההתקשרויות בין משרד הביטחון לגילתק נערכו בעיקר בעקבות זכיית גילתק במכרזים שונים כאשר בין השנים 2017-2011 ביצעה גילתק, באמצעות קבלני משנה, עבודות עבור משרד הביטחון בהיקף של כ-250 מיליון שקל. חברת יוריקמוס, החשודה גם היא בפרשה, היא בעלת מניות בגילתק.
על פי כתב החשדות, חברות גילתק, יוריקומס ומנהליהן, ביצעו מעשי מרמה רבים באמצעותם קיבלו, לאורך שנים, למעלה מ-100 מיליון שקל. לדברי הפרקליטות, "מעשי המרמה כללו דרישת תמורה העולה על המוצרים שסופקו, הספקת מוצרים ושירותים שלא בהתאם להתקשרות ודרישת תשלומים ללא בסיס בהתקשרות, תוך זיוף מסמכים בהיקף נרחב ותוך מתן שוחד למספר עובדי הציבור, שהיו אמונים על פיקוח על התנהלות החשודים. בנוסף, ביצעו המעורבים פעולות ברכוש האסור, בניגוד לחוק איסור הלבנת הון".
בנוסף, על פי החשד גילתק ומנהליה, נתנו שוחד בהיקף של כ-900 אלף ששקל, במישרין ובאמצעות קבלני משנה עמם עבדו, לעובד הציבור, מפקח מטעם משרד הבטחון, באמצעות חברות שזכו במכרזי פיקוח, והיה אמון על פיקוח ואישור עבודות שבוצעו, גם על ידי גילתק. לטענת הפרקליטות, "בכספי השוחד ביצעו שני המנהלים החשודים והמפקח מטעם משרד הביטחון, פעולות הלבנת הון במטרה להסתיר את מקור הכספים ואת זהות בעלי הזכויות בהם, בהיקף של 900 אלף שקל".
בנוסף, החברות גילתק ויורומיקס, כמו גם המנהלים, חשודים כי סיפקו במרמה ליחידות צה"ל ולמשרד הביטחון מוצרים ועבודות שאינם כלולים במכרזים בהם זכתה גילתק, תוך שהם מציגים מצג כוזב לפיו המוצרים המסופקים נכללים בהוראות המכרז.
החשד הוא כי לאחר ביצוע מעשי המרמה, פעלו החשודים על מנת להסתיר את מעשיהם והנפיקו מאות מסמכים כוזבים בגין עבודות תקשורת, תוך שהם מסתירים ממשרד הביטחון את סוג והיקף העבודה שבוצעה וסופקו בפועל. בכך הציגו החשודים מצגים כוזבים על פיהם ניתן לחייב את משרד הביטחון וצה"ל במוצרים ושירותים אלו. החשודים פעלו כך, שכן ידעו שהעבודה שבוצעה בפועל, אם הייתה מוצגת כפי שבאמת נעשתה, לא תאושר על ידי משרד הביטחון, והם לא יקבלו עבורה תמורה, משום שעבודות אלו לא נכללו במכרז בו זכתה החברה.
בנוסף מיוחס לחברת גילתק ומנהליה מתן שוחד לעובדי ציבור שבמסגרת תפקידם היו אמונים על פיקוח ואישור עבודות. השוחד ניתן בעד טובות הנאה בשווי של עשרות אלפי שקלים בדמות מוצרים שסופקו לשימוש אישי, בעד פעולות הקשורות במילוי תפקידם.
התיק נחקר ידי היחידה הארצית לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית (יאחב"ל) שבלהב 433 במשטרת ישראל ויחידת החקירות הממונה על הביטחון במערכת הביטחון (מלמ"ב). התיק מטופל על ידי עורכי הדין רואי כחלון, נעה ברח"ד, ניר ויינטראוב וכוכבית קלדרון מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.
עו"ד דרור מתתיהו, המייצג את יוריקמוס, מסר בתגובה: "אין כל קשר בין חברת יוריקמוס לבין המעשים הנטענים בכתב החשדות ולפיכך לא ראוי היה לשרבב את שמה לפרשה. אנו סמוכים ובטוחים כי יוסר ממנה כל חשד, לאחר שתישמענה טענותינו בשימוע".