בלעדי לכלכליסט
עלות שכר בכירי לשכת עורכי הדין נחשפת: 790 אלף שקל למנכ"ל; 600 אלף שקל למנכ"לית
ראש הלשכה אבי חימי עדיין לא חשף את נתוני השכר, אך לידי כלכליסט הגיעו המספרים העיקריים; הלשכה משלמת שכר ל-7 מנכ"לים ולשלל עוזרים ויועצים. תקציב הלשכה מבוסס על דמי חבר כפויים שעורכי הדין חייבים לשלם בכל שנה
לשכת עורכי הדין מעסיקה בשירותה 7 מנכ"לים, שעלות שכרם של חלקם עומדת על מאות אלפי שקלים בשנה, כך עולה ממידע שהגיע לידי כלכליסט.
- במהלך סודי טרם בחירתו ביצר חימי את מעמדו בלשכה
- אחרי הביקורת, ראש לשכת עוה"ד הודיע: נחשוף את משכורות הבכירים
- עתירה ראשונה נגד ראש לשכת עוה"ד אבי חימי: הוגשה בידי 3 תומכים שלו לשעבר
לפי הנתונים, עלות שכרו של מנכ"ל הלשכה אורי אלפרסי עומדת על כ-710 אלף שקל בשנה ובנוסף 80 אלף שקל הוצאות רכב. בסה"כ עלות שכר המנכ"ל 790 אלף שקל בשנה.
השכר הגבוה הזה משולם אף שיש לציין כי המנכ"ל איננו עורך דין וגם איננו בעל תואר אקדמי, אך הוא מועסק בלשכה שנים רבות בתפקידים שונים, שימש כסמנכ"ל ומכהן כמנכ"ל מאז 2015. לפני מספר חודשים פורסם מכרז ואלפרסי זכה בו וכהונתו כמנכ"ל הוארכה.
בניגוד לארגונים רגילים שבהם יש מנכ"ל אחד בלבד, בלשכת עורכי הדין יש 7 מנכ"לים: מנכ"ל אחד לכל מחוז ומנכ"ל לשכה. כך בנוסף לאלפרסי ישנם 6 מנכ"לי מחוזות: תל אביב, מרכז, ירושלים, דרום, חיפה ומחוז צפון. כל אחד מהם כמובן משתכר שכר ראוי למעמדו.
אחרי המנכ"ל, שיאנית שכר נוספת בלשכה היא מנכל"ית מחוז תל אביב, דנה אורן ינאי, שעלות שכרה כ-600 אלף שקל בשנה (50 אלף שקל לחודש כעלות שכר). אורן ינאי נכנסה לתפקידה לפני כשנה, בעת שעו"ד עמית בכר נבחר כראש מחוז תל אביב. גורמים בלשכה מסרו שהיא מקבלת שכר דומה לזה ששולם לקודמתה בתפקיד.
בשביל מה צריך מנכ"ל לכל מחוז?
ב-2016 העבירה שרת המשפטים דאז איילת שקד רפורמה מקיפה בחוק לשכת עורכי הדין, ובין היתר שורת הוראות שנועדו לחולל מהפכה ביחסים בין המחוזות ללשכה הארצית ולהביא לצמצום משמעותי בין היתר במשכורות וגם במצב בו הלשכה מנוהלת תוך קרבות פוליטיים ומאבקים בין המחוזות ללשכה הארצית.
הרפורמה היתה אמורה להיכנס לתוקף במועד הבחירות האחרונות, יוני 2019, כשבמסגרתה הוגבלו בחוק סמכויות המחוזות ל-4 סמכויות בלבד: הקמת ועדות מקצועיות מחוזיות, השתלמויות וימי עיון חד יומיים, קשר עם רשויות שלטוניות במחוז ופעילות תרבות ופנאי בתנאי שהעלות לא תעלה על 5% מתקציב המחוז.
בפועל הרפורמה הזו יושמה באופן חלקי מאוד, אם בכלל. בין היתר ראש הלשכה חימי כנראה לא רצה להתעמת ולכן לא דרש מראשי המחוזות, שרובם היו תומכים פוליטיים שלו, לקצץ בכוח האדם ובמשרות שחלקן אמורות להיות מיותרות לאור הצמצום בפעילות המחוזות, ולמשל לצמצם את 7 משרות המנכ"לים. כאשר שאלנו בעבר את חימי, מדוע הרפורמה אינה מיושמת, הוא השיב שהוראותיה יבואו לידי ביטוי בתקציב 2020. בפועל היישום של הרפורמה גם בתקציב רחוק לכאורה מלשקף את מה שנראה ככוונת המחוקק. כך תקציב המחוזות ל-2020 עומד על 30 מיליון שקל ו-27 מיליון שקל ללשכה הארצית.
משכורות עובדי הלשכה, שרובם עורכי דין, ממומנות מתקציב הלשכה שמבוסס על דמי החבר שמשלמים עורכי הדין ועומדים על קרוב ל-1,000 שקל בשנה לעו"ד בעל ותק של שלוש שנים ומעלה. החברות בלשכה נכפית על עורכי הדין והיא תנאי לעיסוק במקצוע.
בשבועות האחרונים סערו הרוחות בלשכה לאחר סירובו של אבי חימי לחשוף את נתוני השכר ובהם את שכרה של העוזרת שלו אותה קידם לתואר "ראש הסגל", עו"ד ורד כהן. לאור הביקורת הודיע חימי שהנתונים יחשפו "בימים הקרובים".
על פי ההסכם הקיבוצי שהיה תקף עד לפני שנה בלשכה, עוזרת ראש הלשכה יכלה להשתכר שכר ברוטו שינוע בין 15,650 שקל כשכר התחלתי ועד 19,700 שקל כשכר מרבי.
יחד עם זאת כפי שפורסם הבוקר בכלכליסט, חודש לפני הבחירות ללשכה ובעת שחימי כיהן כיו"ר לשכה זמני במקומו של אפי נוה, תוקן ההסכם הקיבוצי כך שמגבלת השכר הוסרה.
העוזרת של חימי שהיתה מתמחה במשרדו הפרטי והוסמכה בקיץ 2018, היא בעלת ותק של שנתיים בעריכת דין. מקורות בלשכה מסרו שחימי קבע ששכרה יעמוד על 22 אלף שקל ברוטו לחודש. העוזרת האישית של ראש מחוז תל אביב עמית בכר, משתכרת ככל הידוע 14 אלף שקל ברוטו.
חבר המועצה עו"ד נידאל עוואדה פנה בימים האחרונים לראש הלשכה חימי וביקש לדעת מה השכר שמשלמת הלשכה לדובר הלשכה ולראש הסגל. חימי לא השיב, אולם בתגובה לפנייה זו שנשלחה לכל חברי המועצה קיבל הבוקר עוואדה איום בתביעה ששיגר אליו דובר הלשכה, טל נחום. נחום שכר עורך דין פרטי שייצג אותו לצורך מאבקו בחבר המועצה וטען שעוואדה נקב בנתון שכר לא נכון אותו כביכול הוא מקבל כשכר. גורמים בלשכה אמרו לכלכליסט ששכרו של הדובר דומה לשכרה של ראש הסגל.