$
בארץ

פרשנות

המדיניות של כץ היא השתקה

מתווה המענקים לעידוד התעסוקה שוב לא אושר אתמול, ביום הדיונים השני, לאחר ששר האוצר ישראל כץ עסק בעיקר בסתימת פיות של חברי הוועדה

עמרי מילמן 07:1809.06.20

נתחיל בשורה התחתונה: מתווה המענקים לעידוד התעסוקה בהיקף 6 מיליארד לא אושר אתמול — שוב — לאחר חילופי מהלומות מילוליות בין שר האוצר ישראל כץ לבין חברי ועדה מהקואליציה, ובראשם יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני מיהדות התורה. מהר מאוד התברר שכץ בא ליום הדיונים השני על החוק לא כדי לשמוע, אלא כדי לסתום פיות.

 

 

בראש ובראשונה מדובר בדגל אדום בכל הנוגע ליחסו של מי שיושב על השיבר של הקופה הציבורית לפיקוח פרלמנטרי, נדבך מרכזי בדמוקרטיה, עליו דובר רבות בחודשים האחרונים, בהיעדר כנסת מתפקדת. מתברר שגם כשיש כנסת — הממשלה תעשה הכל להשתיק אותה.

שר האוצר ישראל כץ שר האוצר ישראל כץ

 

והרי כמה דוגמאות מחילופי הדברים שנשמעו בחדר הוועדה. כשחברי כנסת מהקואליציה הציעו לאפשר פיצול של המענק בין שני מעסיקים (למשל במקרה של עובדים כמו מאמני כושר שמועסקים ביותר ממקום אחד) או קביעת מענק דיפרנציאלי לפי שיעור העסקת עובדים, ענה כץ: "מצופה מחברי ליכוד וחברי קואליציה לתמוך בחוק". לחבר הכנסת מש"ס ינון אזולאי, שהתרעם על כץ ואמר "אתה לא נותן לנו להעיר אפילו, אנחנו יכולים להעיר את הערות שלנו”, השיב כץ בזעם: "אתה ש"ס? תצביע!" על כך השיב לו אזולאי: "אתה לא תגיד לי מה לעשות". כץ, שלא נרגע, השיב: "בוודאי שאני אגיד לך".

 

כץ המשיך וסירב. לא לאפשרות של הקדמת המועד הנחשב לתשלום המענק המלא (7,500 שקל לעובד בארבע פעימות) בכמה ימים מאחד ביוני ל־27 במאי, כדי שגם המסעדות ייהנו ממנו במקום ממענק חלקי (3,500 שקל); לא להורדת סף השכר המזכה מ־3,300 שקל לשכר נמוך יותר. זאת לאחר ששר האוצר סירב לאשר נושאים עקרוניים יותר דוגמת מענקים רק מעל שיעור העסקה מסוים בעסק נתון, מה שיכול למנוע בזבוז כספי ציבור על עובדים שגם ככה היו מוחזרים לעבודה, ולאפשר תמיכה במעסיקים ששמרו על עובדיהם אף שנפגעו.

 

כץ עלול לגלות שלהתנהגות הזו יש מחיר — ומי שישלם אותו יהיה הוא, או הציבור. אתמול, כשהגיעו מים עד נפש, פנה היו"ר גפני, שועל קרבות ותיק ומתוחכם, לכץ ולנציגי האוצר והזכיר: "הבניין הזה עגול. לא אעשה חיים קלים לאוצר שככה נתן לנו להתבזות". גפני רמז לתקציב הקרב.

 

מרבית חוק ההסדרים יאושר בוועדת הכספים, ומשרד האוצר זקוק ליו"ר הוועדה. מעבר לקידום מדיניות האוצר, במהלך הדיונים משרד האוצר מעלה לא פעם בקשות בשעות חריגות, דורש לוחות זמנים לא סבירים. במקרים האלה גפני יכול להקשות. כפי שהדברים נראים, כעת בדיוני התקציב הקרובים יהיו שתי אפשרויות: או שהתקציב יעבור ללא מהלכים משמעותיים עקב המתיחות בין כץ לגפני; או ששימון מתחת לשולחן דרך תקציבים סקטוריאליים יהיה הפתרון הקל של כץ — על חשבוננו.

x