חברת החשמל תפחית השימוש בפחם בחדרה בעשרות אחוזים
שר האנרגיה יובל שטייניץ והשרה להגנת הסביבה גילה גמליאל החליטו להגביל את השימוש בפחם בתחנת הכוח הפחמית בחדרה, כך שבמהלך שנת 2020 חברת החשמל לא תוכל להשתמש בפחם במשך 177 ימים - לעומת 105 ימי הגבלה שהיו נהוגים עד כה
שר האנרגיה יובל שטייניץ והשרה להגנת הסביבה גילה גמליאל החליטו להגביל את השימוש בפחם בתחנת הכוח הפחמית בחדרה שמופעלת על ידי חברת החשמל, ולצמצם את השימוש בסוג הדלק הזה בעשרות אחוזים. על פי החלטת השרים, במהלך שנת 2020 חברת החשמל לא תוכל להשתמש בפחם במשך 177 ימים - זאת לעומת 105 ימי הגבלה מתוכננים עד כה.
- תעשיית הפחם לא תתאושש ממגיפת הקורונה
- לראשונה בהיסטוריה: ארה"ב תפיק יותר חשמל ממקורות אנרגיה דלי פחמן מאשר מפחם
- בעקבות מכירת תחנת כוח: חברת החשמל סיימה את 2019 ברווח נקי של כ-1.8 מיליארד שקל
במהלך שנת 2021 הרף יעלה, וחברת החשמל לא תוכל להשתמש בפחם במשך 327 ימים - זאת לעומת הגבלת שימוש מתוכננת של 63 ימים. התקנות החדשות מקורן בניתוח צרכי משק החשמל אל מול יכולת השימוש בדלקים שונים (גז ואנרגיות מתחדשות). המהלך תואם בין המשרדים במסגרת הרצון להפחית את השמוש בפחם, דלק שנחשב כמזהם בצורה משמעותית יותר ביחס לדלקים אחרים.
שטייניץ אמר כי "בהמשך להחלטתי על גמילה סופית של מדינת ישראל מפחם עד שנת 2025, הגעתי בתיאום עם השרה להגנת הסביבה להחלטה על תקופות של השבתה זמנית של היחידות הפחמיות 1-4 כבר במחצית השנייה של שנת 2020. המהלך הנוכחי יסייע לנו בהכנת מערכת החשמל לסגירה המוחלטת של התחנה הפחמית בחדרה בתוך שנתיים מהיום".
גמליאל חידדה כי מדובר בבשורה אמיתית לתושבים. "אנחנו בדרך להיפרד מהפחם. יצאנו במהלך להפסקת השימוש בדלקים פוסיליים מזהמים ומעבר למשק חשמל מבוסס אנרגיות מתחדשות. המהלך יביא לשיפור דרמטי באיכות האוויר, ישפר את בריאות הציבור ויאפשר לישראל לקחת חלק משמעותי במאבק העולמי במשבר האקלים".
כזכור, תחנת הכוח בחסרה אמורה להמיר 4 מ-6 יחידות הייצור הפועלות בה לעבודה בגז, כאשר ייצור החשמל יעשה באמצעות שתי יחידות כוח שיפעלו בכוח גז טבעי. הקמת היחידה הראשונה יצאה לדרך והיא צפויה לעבוד עוד במהלך 2022, ואילו היחידה השנייה תעבוד במהלך 2023. הספק הייצור שם צפוי להגיע ל-1,200 מגה וואט. במקביל, עד שנת 2025 חברת החשמל אמורה להשבית את תחנת הכוח השנייה, המוצבת באשקלון.
הנהנות מהמהלך: שותפויות הגז שייהנו מיותר ביקוש
מאין נולדה ההחלטה לצמצם את השימוש בפחם? למעשה מקור ההגבלות החדשות בשני אירועים שונים שנרשמו במהלך חודש מאי. הראשון היה הדו"ח הרבעוני הראשון של חברת החשמל לשנת 2020, במסגרתו התברר שלמרות גילויי שדות הגז סל הדלקים של החברה עדיין מכיל 50% פחם.
האירוע השני נרשם במהלך חג שבועות - השרה הנכנסת גמליאל נאלצה להאריך בפעם השביעית ברציפות את מועד התקנת הסולקנים ("פילטרים") בתחנת הכוח הפחמית באשקלון, זאת לאחר שחברת החשמל איחרה שוב ושוב במועדי הצבתם. בשל כך, התנאי להארכת המועד בכמה חודשים היה צמצום השימוש בפחם, ואחרי שמשרד האנרגיה בחן וגילה שהמהלך לא יפגע ביכולת הייצור במשק, הוא יצא לדרך.
מי שאמור לשאוב עידוד מהמהלך הן שותפויות הגז, ועל פי הערכות ראשוניות הורדת השימוש בפחם עשויה להעלות את הביקוש לשימוש בגז, שיגיע או ממטעני הגז הנוזלי הזולים שחברת החשמל קנתה בחודשים האחרונים, או על ידי הגדלת הרכש ממאגרי תמר ולוויתן.
עו"ד שלומי צרפתי מונה לתפקיד סמנכ"ל משאבי אנוש
דירקטוריון חברת החשמל אישר את המלצת ועדת האיתור בראשות מנכ"ל החברה עופר בלוך, והחליט למנות את עו"ד שלומי צרפתי לסמנכל חטיבת משאבי אנוש. צרפתי (52) יכנס לתפקידו לאחר תקופה של כשמונה חודשים בהם התפקיד לא אויש ברופן קבוע, כאשר האחרון שכיהן בתפקיד היה עמית אוברקוביץ' שעבר לתפקיד משנה למנכ"ל והממונה על חטיבת משאבי האנוש בבנק הפועלים.
צרפתי הוא בעל תואר שני במשפטים ומשמש כמנהל אגף הרכש בחברת החשמל. כניסתו לתפקיד תחייב אותו להמשיך ביישום הרפורמה בחברת החשמל לרבות מכירת תחנות הכוח והוצאת אלפי עובדים לגמלאות. לכלכליסט נודע שמי שלא ניגש בכלל למכרז הוא יו"ר ועד העובדים של חברת החשמל דוד (מיקו) צרפתי. פרסומים שונים בתקשורת הצמידו את התפקיד לצרפתי תחת ההנחה שאחרי שהנהיג את העובדים לאורך עשור וגיבש עם ההנהלה את הרפורמה, הוא ידאג לעובדים מהצד השני של המתרס, כלומר מכסא ההנהלה. בפועל צרפתי כלל לא ניגש לתפקיד ובחר להשאר כיו"ר ועד העובדים של החברה.