משבר הקורונה
סקר מגמות בעסקים של הלמ"ס: אפריל 2020 - החודש הגרוע אי פעם
הסיבות: ההגבלות שהוטלו על המשק בשל הקורונה וחג הפסח. עם זאת, ברוב הענפים נרשם שיפור במצב הכלכלי של רוב החברות כבר בחודש מאי - למעט בענף התעשייה, שעדיין לא מתאושש וממשיך להידרדר לעומת החודשים הקודמים
חזרת המשק לשגרה נוכח משבר הקורונה נותנת את אותותיה: מסקר מגמות בעסקים שמפרסמת היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) עולה כי ברוב הענפים נרשם שיפור במצב הכלכלי של רוב החברות בחודש מאי 2020, לעומת חודש אפריל, שהיה החודש הגרוע ביותר אי פעם (בלמ"ס החלו לערוך את הסקר בשנת 2011) - גם על רקע ההגבלות שהוטלו על המשק וגם בגלל חג הפסח. זאת למעט ענף התעשייה, שעדיין לא מתאושש ורושם הידרדרות לעומת החודשים הקודמים.
- הקורונה הורידה את השכר הממוצע במשק ב-1.5% בחודש מרץ
- פילנתרופיה בימי קורונה: הקבוצה הישראלית שגייסה 100 מיליון שקל בתוך 6 שבועות
- בהלת הקניות נגמרה באפריל: צניחה של 10.5% במכירות של רשתות המזון
מנתוני הסקר עולה כי התמשכות המשבר משפיעה במיוחד על התעשייה, שתלויה בייצוא, על רקע הירידה במסחר בכל העולם. בתוך כך, שיעור המנהלים שדיווח על מצב כלכלי רע או רע מאוד, גדל בחודש מאי לעומת אפריל. המדד שבוחן את המגמות בעסקים - מאזן הנטו – היה אמנם חיובי בחודש אפריל ועמד על 3.6 - כלומר יותר מנהלים דיווחו שמצבם הכלכלי טוב או טוב מאוד מאשר מנהלים שדיווחו על מצב כלכלי רע או רע מאוד. עם זאת, מדובר בנתון נמוך מזה שנמדד במרץ (4.4).
בחלוקה לפי ענפים בתעשייה נמצאו הבדלים בין הסקטורים השונים בענף הטכנולוגיה. כך, בטכנולוגיה עלית ומעורבת עלית, שכוללת את ענפי ההיי-טק, נמדד מאזן חיובי של 28.1 ו-5.1 בהתאמה. לעומת זאת, עבור עסקים המסווגים בטכנולוגיה מעורבת מסורתית ומסורתית נמצא מאזן נטו שלילי של 5.8 ו-11.3 בהתאמה.
עם זאת, בבחינת ציפיות המנהלים בענפי התעשייה לפעילות ייצור ולתעסוקה לחודש יוני, נמצא שיפור בציפיות המנהלים בהשוואה לחודש מאי, דבר המעיד על כך שהם צופים הסרת מגבלות נוספות בזמן הקרוב.
דניאל רואש, מנהל תחום אינדיקטורים כלכליים בלמ"ס, מסר כי "סקר מגמות בעסקים שבאמצעותו אנו בוחנים בלמ"ס מדי חודש את הדיווחים והציפיות של מנהלים בסקטור העסקי, מצביע על התאוששות בחלק מהענפים בחודש מאי ביחס לחודש אפריל, שבו המגמות שנצפו היו הכי שליליות מאז התחיל הסקר בשנת 2011".
בענף המלונאות ציפיות המנהלים עדין שליליות
בענף המלונאות, שנפגע בצורה קשה מהמשבר, מצבן הכלכלי של החברות בחודש מאי המשיך להיות נמוך עם מאזן שלילי של 78, לאחר שיפור קל לעומת חודש אפריל. בבחינת הציפיות לחודש יוני נמצא כי רוב המנהלים לא צופים שיפור, וזאת על אף החזרת חלק ממלונות לפעילות. כלומר, רוב המנהלים לא חושבים שהסרת המגבלות תעזור בינתיים למצב העסק.
בענף המסחר הקמעונאי נרשמה עלייה בשיעור המנהלים שדיווחו על מצב כלכלי טוב, אבל שיעור המנהלים שדיווחו על מצב כלכלי רע או רע מאוד עדין גבוה יותר. ענף זה כולל בתוכו פעילות כלכלית מגוונת שחלק מהעוסקים בה נפגעו באופן דרמטי מההגבלות, בעוד שחלק מהענפי משנה בענף זה הגדילו את הפעילות. בבחינת ציפיות העסקים לחודש יוני בנושא המכירות והזמנות מספקים נמצא שיפור משמעותי, אולם הציפיות לעלייה בהיקף התעסוקה עדין שליליות.
בענף הבינוי נמצא שיפור במאזן החברות בחודש מאי לעומת אפריל, אבל השיעור עדיין שלילי. ציפיות המנהלים בענף לחודש יוני מצביעות שיפור משמעותי בהיקף הפעילות ובהיקף התעסוקה בהשוואה לציפיות שנאמדו בחודש אפריל. עם זאת מאזן הציפיות להיקף התעסוקה עדין שלילי, דבר שמעיד על כך שהמנהלים עדיין צופים צמצום העסקה למרות הסרת המגבלות והחזרה ההדרגתית לשגרה.
בענפי השירותים נמצאו עליות במאזן המצב הכלכלי של החברות בחודש מאי לעומת אפריל, אבל ברובן הוא עדיין שלילי (כלומר שיעור המנהלים שדיווח על מצב כלכלי רע או רע מאוד, גדול מאלה שדיווחו על מצב כלכלי טוב או טוב מאוד). בתוך כך, בענפי האוכל, המידע והתקשורת (שירותי הייטק) ושירותים פיננסים, נרשם שיפור בכל המאזנים – מצב כלכלי, היקפי תעסוקה ומכירות.
בענף שירותי אוכל (בו מסווגים המסעדות ואולמות האירועים) חל שיפור לעומת הדיווחים באפריל, כאשר רק כ-24% מהמנהלים דיווחו על מגבלה חמורה בהשגת אשראי בנקאי (לעומת כ-47% מהמנהלים שציינו כך באפריל).