$
בארץ

משבר הקורונה

פילנתרופיה בימי קורונה: הקבוצה הישראלית שגייסה 100 מיליון שקל בתוך 6 שבועות

הקבוצה הפיננסית-חברתית עוגן גייסה את הכספים עבור מתן הלוואות בתנאים נוחים במיוחד ליחידים, עסקים ומלכ"רים שנפגעו בעקבות המשבר הכלכלי שנוצר בשל התפשטות נגיף הקורונה. התרומות גויסו בקרב פילנתרופים בארץ ובחו"ל, כשאת התרומה הגדולה ביותר - בסך 70 מיליון שקל - העביר תורם ישראלי שזהותו אינה ידועה

בילי פרנקל 20:0802.06.20

נפגעתם כלכלית ממשבר הקורונה? הקבוצה הפיננסית-חברתית עוגן גייסה תרומות בסך 100 מיליון שקל, עבור מתן הלוואות בתנאים נוחים במיוחד ליחידים, עסקים ומלכ"רים שנפגעו בעקבות המשבר הכלכלי שנוצר בשל התפשטות נגיף הקורונה.

 

 

 

קבוצת עוגן כוללת חמישה ארגונים פיננסיים חברתיים שפועלים ללא כוונת רווח. התרומות גויסו בקרב פילנתרופים בארץ ובחו"ל, והתרומה הגדולה ביותר, בהיקף של כ-70 מיליון שקל התקבלה מתורם ישראלי – שפרטיו לא ידועים.

שגיא בלשה ואופיר עוזרי שגיא בלשה ואופיר עוזרי צילום: דנה תמרי

 

מדובר במקבץ התרומות הגדול ביותר שקיבל ארגון בישראל מאז פרוץ משבר הקורונה, ושגויס בתוך שישה שבועות בלבד. לאחר הגיוס הענק עומד ההון של קבוצת עוגן על כ-350 מיליון שקל. לפי ראשי הקבוצה, הם שואפים לגייס 150 מיליון שקל נוספים במטרה להגיע להון של כחצי מיליארד שקל שיוקצו לרווחתן של אוכלוסיות מוחלשות שנפגעו מהמשבר.

 

הקבוצה מציעה מספר מסלולי הלוואות. האחד, מתן הלוואות לאנשים פרטיים שנפגעו מהמשבר (שכירים שפוטרו או הוצאו לחל"ת וכן עצמאים), עם הכנסות בגובה של עד 18 אלף שקל למשק הבית. גובה ההלוואה: 30 אלף שקל, ללא ריבית וללא ערבים, למשך 5 שנים.

 

בנוסף מציעה הקבוצה מספר מסלולי הלוואות לעסקים קטנים ולמלכ"רים במחזור של עד 5 מיליון שקל בסכומים של עד 200 אלף שקל, עם 3% ריבית, ללא הצמדה ופיקדון, וללא צורך בערבים.

 

את ההלוואות ניתן לקבל בפניה אונליין דרך אתר עוגן. באמצעות הארגונים "קרן שמש" ו"עוגן לבית", השייכים גם הם לקבוצת עוגן, יוכלו מי שנפגעו מהמשבר לקבל גם ליווי פיננסי ומנטורינג עיסקי. משך זמן ההמתנה להלוואה יעמוד על שבעה ימי עסקים מרגע הגשה מלאה של טפסי ההלוואה.

 

עו"ד אופיר עוזרי, יו"ר קבוצת "עוגן", מציין כי המימון נועד להעניק אוויר לנשימה לכל אלו שנקלעו למשבר העמוק בעקבות הקורונה ואינם מצליחים לקבל הלוואות בתנאים נוחים. "הקבוצה תומכת בעשירונים התחתונים של החברה הישראלית, לעסקים גדולים יש את המערכת הבנקאית", הוא אומר בשיחה עם כלכליסט.

 

"הסיוע ניתן בשלושה תחומים עיקריים – סיוע למלכ"רים, חברות לתועלת הציבור ועמותות, שמצויות במשבר אדיר בגלל הקורונה. במסגרת זו אנחנו נותנים הלוואות וסיוע בליווי פיננסי והתנהלות במשבר שאנו נמצאים בו. בנוסף אנחנו נותנים הלוואות בשלושה אחוז ריבית לעסקים קטנים שנפגעו מהמשבר, וכן הלוואות ללא ריבית וללא ערבים לאנשים פרטיים, כמו עצמאים שמצאו את העסק שלהם סגור ושכירים שיצאו לחל"ת ופוטרו".

 

עוזרי הוסיף כי "אם פעם היינו נותנים הלוואות בעיקר לעשירונים הנמוכים, האוכלוסייה שפונה אלינו היום היא בעיקר מהמעמד הבינוני, שמדרדר בעקבות המשבר לכיוון העשירונים הנמוכים. אנשים יוצאים מהקורונה ומהסגר ומגלים שהם לבד. הם פונים לבנק, שלא נותן להם כסף. האלטרנטיבה היחידה היא השוק האפור ואנחנו נותנים להם גלגל הצלה, כדי שיצליחו לצלוח את המשבר".

 

נתונים שנאספו בעוגן מלמדים כי מאז פרוץ המשבר כמיליון איש פוטרו ממקומות העבודה או הוצאו לחל"ת, 54% מהם עצמאיים. כ20 אלף עסקים קטנים שביקשו בתקופה זו הלוואות בערבות מדינה – נדחו. בנוסף, כ-25% מהעמותות שמעניקות שירותי רווחה, חינוך ובריאות במגזר השלישי נאלצו להפסיק את פעילותן.

 

"התחושה היא שאנחנו בסיר לחץ שיתפוצץ לכולם בפרצוף. המצוקות שאנשים נמצאים בהן מתעצמות והם לא מצליחים לקבל פתרון מהמדינה או מהבנקים. אנחנו הגורם שאליו אפשר לפנות ולמצוא פתרון. בניגוד למערכת הבנקאית, שהקשיחה את התנאים בקורונה, אנחנו מקלים. בעבר דרשנו שני ערבים כתנאי לקבלת הלוואה, אך אנחנו מוותרים על זה במבט מפוכח מתוך הבנה, שיש קושי של הציבור להשיג ערבים כשיש מיליון מובטלים. אנחנו מבינים שאנחנו מגדילים את הסיכון שלנו, אבל אנחנו באים לעזור לאנשים. כנראה שיהיו כאלו שלא יצליחו להחזיר את ההלוואה, אבל אני מקווה שזה לא יהיה המצב".

 

קבוצת עוגן נוסדה ב-1990, ומאז העניקה עשרות אלפי הלוואות בהיקף כולל של 1.3 מיליארד שקל. היקף החובות האבודים על הלוואות שנתנו ולא נפרעו עומד על 0.7% בלבד.

נוסף על פעילותה בתחום האשראי לנזקקים, לעסקים קטנים, לזוגות צעירים המבקשים הון ראשוני לרכישת דירה ראשונה ועוד, עוגן מחזיקה ברישיון אשראי מורחב מרשות שוק ההון ולדברי היו"ר שלה, עו"ד עוזרי, היא עתידה להיות לבנק החברתי הראשון בישראל שאין לו כוונת רווח.

 

שגיא בלשה מנכ"ל הקבוצה אמר לכלכליסט כי "תקופה מאתגרת זו הביאה לביקושים גדולים ביותר למתן אשראי ואלפים שנקלעו למצוקה פנו אלינו. התרומות שגייסנו בחודשיים האחרונים מאז פרוץ המשבר, הם אות סולידריות מרגש של הפילנתרופיה הישראלית והיהודית ומזכיר לנו כי ערבות הדדית עדיין קיימת בחברה שלנו".
x