בלעדי לכלכליסט
אבי חימי מסתיר את שכרה של האישה החזקה בלשכה
ורד כהן, מתמחה לשעבר של ראש הלשכה, מתהדרת בתואר “ראש סגל לשכת ראש הלשכה", שלא היה כמותו מעולם, אף שתחתיה יש רק מזכירה. ואילו חימי, שהבטיח שקיפות של "בית זכוכית", מתעקש להסתיר את שכרה
עו"ד ורד כהן, יד ימינו של ראש לשכת עורכי הדין אבי חימי, הפכה בשבוע האחרון לשם החם ביותר במסדרונות הלשכה ובכלל בשיח בקרב פעילי הלשכה. הסיבה לכך פרוזאית למדי: ניסיון לגלות מהו השכר שלשכת עורכי הדין משלמת למי שזכתה בחודשים האחרונים לתואר המפוצץ "ראש סגל ראש הלשכה", תואר שלא היה קיים אפילו בתקופת אפי נוה.
כהן היא עורכת דין צעירה שהוסמכה לפני שנה וחצי. הקשר בינה לבין חימי החל שנתיים קודם, כששימשה טרום מתמחה ומתמחה במשרדו של חימי העוסק במשפט פלילי. כשהוסמכה, העלה חימי, שאז היה יו"ר ועד מחוז מרכז, צילום משותף של שניהם, הציג את כהן וסיפר: "ורד הגיעה לראיון במשרדי לפני כשנתיים מתוך רצון עז להתמחות וללמוד כל שאפשר על העולם הפלילי. במרץ האחרון ורד סיימה את שנת התמחותה במשרדי, והיום לא היה גאה ממני להעניק לה את תעודת ההסמכה".
בינואר 2019 התפוצצה פרשת מין ומינויים, אפי נוה התפטר מראשות הלשכה וחימי מונה למחליפו. בתחילה באופן זמני ובהמשך נבחר בבחירות שהתקיימו ביוני 2019.
- במועצת לשכת עוה"ד טוענים שאבי חימי נעזר בזום להשתקת ביקורת
- לשכת עורכי הדין: המנכ"ל הודיע על התפטרות ואח"כ חזר בו
- ליקויים חמורים בלשכת עורכי הדין: הטיפול בתלונות נמשך שנים ואינו יעיל
בקמפיין הבחירות כהן נחשבה לאחת הפעילות הבולטות והצמודות ביותר לחימי. היא השתתפה במרבית אירועי הבחירות, הכנסים והמפגשים ונידבה למעשה את רכבה הפרטי ושימשה כנהגת והמלווה של חימי, שנאלץ לדלג בין עשרות אירועים ביום. "היא היתה מחכה לאבי מחוץ לפגישות ויוצאת בסיומן להביא את הרכב מהחניון כדי שהרכב לא יעמוד בשמש ולאבי לא יהיה חם", אומר גורם בכיר במחנה חימי.
אפשר היה כבר אז להעריך שאם חימי ייבחר, כהן תהפוך לדמות דומיננטית ומובילה בלשכת עורכי הדין, לצד עוד פעילים בולטים. ואכן, לאחר הבחירות לקח חימי את כהן ומינה אותה לעוזרת האישית שלו בלשכה, תקן מוכר ולגיטימי, שמטרתו לסייע לראש הלשכה בעבודה הציבורית והפוליטית בלשכה ולאפשר לו להשקיע גם מעט מזמנו בפרקטיקה הפרטית שלו.
אלא שעד מהרה שודרגה כהן בשני מובנים: ראשית, חימי העלה את כהן מתואר "עוזרת" ל"ראש סגל ראש הלשכה", שם תואר מפוצץ שלא היה קיים עד אז ועורר הרמת כמה גבות בקרב פעילי הלשכה. שנית, כהן הפכה למעשה לדמות מובילה בלשכה, שקיבלה מחימי יד חופשית בשורה ארוכה של נושאים.
כך למשל גורמים שונים סיפרו ל"כלכליסט" כי מי שרצו לקבל תפקידים בוועדות המקצועיות ופנו לחימי, נענו על ידיו ב"דברו עם ורד". כהן מעורבת בכל נושא, היא נחשבת נחרצת ודומיננטית יותר מחימי. בימים האחרונים, למשל, הועבר בין חברי המועצה צילום של פרסום כלשהו שבו דווח כי משרדו של חימי ממשיך להוביל בפסגת דירוג תחום המשפט הפלילי, את הידיעה עיטר תצלום של כהן ולא של חימי. "ורד היא ראש הלשכה בפועל", יש טוענים.
הישיבה נקטעה במפתיע
ביום ראשון השבוע התקיימה ישיבת מועצה ארצית בלשכה באמצעות אפליקציית זום, שנקטעה במפתיע לאחר שכמה חברי מועצה העלו את סוגיית שכרה של כהן. חימי השיב בתחילה שהנושא מצוי בבדיקה משפטית, אולם על כך הגיב עו”ד רועי ביטון באומרו שראש הלשכה יזם בדצמבר 2019 החלטה שלפיה המחוזות יהיו חייבים לחשוף את שכר העובדיהם הבכירים, וביקש לדעת מדוע ההחלטה אינה תקפה כשמדובר בכהן. בשלב זה דיווחו המשתתפים כי חימי החליט לסיים את הישיבה, כהן נפנפה להם בידה לשלום והזום התנתק.
לאחר אותה ישיבה פורסם בקבוצת עורכי דין בפייסבוק פוסט ובו עורך דין שאינו מוכר כפעיל בלשכה דרש לדעת מה השכר המשולם לכהן.
מרגע שהחלו חברי מועצה להעלות שאלות לגבי שכרה ותפקידה של כהן, מיהרה כהן מסיבה לא לגמרי ברורה לשכור את עו"ד סיגל פעיל, שתייצג אותה מול הטענות והבקשות. עצם הבחירה בעו"ד פעיל תמוהה מעט, מאחר שפעיל מייצגת כיום את עובדי החברה הכלכלית. בלשכה לא הוטרדו מהחשש לניגוד עניינים וגם לא השיבו אם כהן תמדר את עצמה מעיסוק בענייני החברה הכלכלית. עו"ד פעיל מסרה בשם כהן ש"גורמים פוליטיים בלשכה" מנסים לעשות שימוש בכהן "משום היותה אשה ולהציגה באופן מוקטן במכוון כמזכירה המרוויחה שכר מופקע".
התואר "ראש הסגל" מעורר כשלעצמו תהיות. חבר במועצה הארצית אמר ל"כלכליסט" שאם זה ראש הסגל של עובדי ראש הלשכה, הרי תחתיה רק מזכירת ראש הלשכה, והתואר מגוחך. אם הכוונה ל"ראש סגל" של כל עובדי הלשכה, אין זו משרת אמון ויש צורך במכרז.
בעת שנבחר לתפקידו הבטיח חימי שהלשכה תהיה "בית מזכוכית" והתחייב להשיב בפתיחות לשאלות עיתונאים. אלא שהמענה לשאלות "כלכליסט" מלמד שהשקיפות עוד רחוקה.
אחת השאלות היתה מהו השכר שקיבלה או לא קיבלה כהן בעת שהיתה פעילה בקמפיין של חימי. לכל אדם מותר להתנדב בקמפיין בלשכה, גם אם לאחר מכן יזכה במשרה בתשלום בלשכה. אלא שאז ייתכן שגוברת חובת השקיפות של השכר המשולם ומהות התפקיד. בדו"ח ההוצאות וההכנסות שהגיש חימי לא נמצא זכר לתשלום לכהן. עו"ד פעיל מסרה בשם כהן כי "לעו"ד כהן שולם שכר בתקופת קמפיין הבחירות". אבל אם שולם שכר, למה אינו מצוין בדו"ח ההוצאות של חימי? על כך השיב דובר לשכת עורכי הדין: "כשאנשים קטנים, המהווים מקורותייך, עושים צל גדול, כנראה זה סימן שהשמש שוקעת".
היה או לא היה
שני בכירים בקמפיין הבחירות של חימי - עו"ד רועי אברהמוביץ, שהיה מנהל מטה הבחירות ומשנה לראש הלשכה וכיום הוא חבר מועצה, ועו"ד רוני עזרא, שהיה גזבר המטה והוא גם זה שאימת את תצהיר ההוצאות של חימי - אישרו שמטה הבחירות לא שילם שכר לכהן עבור עבודתה בבחירות.
אברהמוביץ מסר כי "לכהן לא שולם שכר על פעילותה במערכת הבחירות, לעתים אפילו הייתי צריך להזכיר לחימי לשלם על הוצאות הדלק שלה, מאחר שהוא נהג להשתמש בשירותיה כנהגת עם רכבה הפרטי". עזרא, שותפו למשרד של חימי, מסר: "בתקופת הבחירות לא שולמה לכהן משכורת מכספי התרומות, כשם שלא שולמו מכספי התרומות משכורותיהם של עובדי משרדו האחרים של אבי חימי". מדבריו עולה שכהן לא קיבלה שכר מהקמפיין, אבל קיבלה שכר ממשרדו של חימי. האם היא ביצעה באותה תקופה עבודה משפטית במשרדו? בנושא זה עזרא הפנה לחימי, וחימי סירב להגיב.