$
דעות

נשים בעת משבר - טובות מגברים

במדינות שמעודדות פתיחות כלפי נשים, והן הגיעו בהן לעמדות הנהגה, הטיפול במשבר הקורונה היה מצוין, טוב בהרבה מאשר במדינות שנשלטות ע"י גברים

צבי סטפק 11:4701.06.20

הגישה הבסיסית של הקפיטליזם בנושא יזמות ותחרות, מדברת בנשימה אחת גם על שוויון הזדמנויות במדינות בעלות משטר דמוקרטי, להתפתח, לצמוח וליהנות מפרי כשרונו, עמלו ויוזמתו. אלא שאמירה זו מנותקת מן המציאות.

 

האם ילד בזימבבוואה נהנה משוויון הזדמנויות כמו ילד בישראל? האם בפני ילד בדימונה נפתחות אותן הזדמנויות כמו ילד שחי בצפון תל אביב? ברור שלא. נכון, יש ילדים וילדות שמצליחים לשבור את תקרת הזכוכית, כספורטאים, מוזיקאים, ואפילו כפוליטיקאים, אבל אלה הם יוצאים מן הכלל שאינם מעידים על הכלל.

 

המציאות הזו מלווה גם נשים מול גברים בכל העולם. משבר באשר הוא, ובפרט כזה בסדר גודל כמו משבר הקורונה, פוגע בחלקים היותר חלשים של החברה, ובמקרה זה בנשים.

 

בימים שבשגרה, הנשים משתכרות פחות מאשר גברים באותן משרות, גם הפנסיה שלהן נמוכה יותר משום שהן צוברות פחות חיסכון עקב גיל פרישה מוקדם משל גברים, ועקב לידות שיוצרות לא אחת הפסקות עבודה ממושכות. נשים רבות גם עובדות בעבודות שמראש תשלום השכר עבורן הוא נמוך כמו עובדות סוציאליות או מורות.

 

בימי חירום, כמו אלה של ימי הקורונה, נשים, ולא רק משכבות סוציאליות נמוכות, הופכות להיות קורבן לאלימות של בעלים מתוסכלים בשיעור גבוה יותר מאשר בימי שגרה, והעובדות שבהן גם מפוטרות ביד קלה על הדק הפיטורים כי הן נתפשות כמפרנס שני.

 

הפגנה נגד אלימות במשפחה הפגנה נגד אלימות במשפחה צילום: דנה קופל

 

לא גזירת שמיים

 

את המציאות הזו חייבים לשנות. זו לא גזירת שמיים שהעולם המודרני ימשיך עם מסורת עתיקת יומין של משטר משפחתי פטריארכלי. אסור שהנשים ישלימו עם זה ואסור שהגברים ישלימו עם זה.

 

נכון, ישנן נשים ש"עשו את זה", והן מנהלות חברות עסקיות, יושבות בדירקטוריונים של חברות, מדעניות, רופאות בכירות, כוכבות קולנוע ותיאטרון, נושאות בתפקידים בכירים במגזר הציבורי, נכנסות לפוליטיקה, אבל גם הן יוצאות מהכלל שלא מעיד על הכלל.

 

ההתייחסות לנשים שונה, כמובן, בתרבויות שונות. המדינות המתקדמות ביותר לא רק ברמה ההצהרתית אלא גם ברמה המעשית, הן, ככלל, מדינות סקנדינביה, מול מדינה כמו יפן שרק עכשיו, בפעם הראשונה זה יותר מ-150 שנה, אפשרה לאשה להיות חברה בבנק המרכזי שלה. ישראל מצויה בנושא זה במקום לא טוב באמצע.

 

 

ג'סינדה ארדרן, ראשת ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן, ראשת ממשלת ניו זילנד צילום: אי פי איי

 

נשים הן הרבה יותר אמפתיות

 

כדי לחולל שינוי של ממש, הוא צריך להתחיל מהגיל הרך, במסגרות החינוך הפורמליות והבלתי פורמליות. בראייה שלי, נשים, ככלל, כמובן, מוכשרות יותר מגברים ויודעות לנהל טוב מגברים.

 

גם משבר הקורונה מראה שבאותן מדינות מעטות, שהתרבות שלהן מעודדת פתיחות כלפי נשים, והן הגיעו לעמדות הנהגה, הטיפול במשבר הקורונה היה כמעט בלי יוצא מן הכלל, טוב בהרבה מאשר במדינות שנשלטות ע"י גברים. גרמניה, ניו זילנד, פינלנד, נורבגיה, איסלנד, טייוואן הן דוגמאות טובות מאוד לעניין זה. ויש לזה סיבה - נשים הן לא רק מוכשרות יותר, הן גם הרבה יותר אמפתיות.

 

בארגון לתועלת הציבור שאני משמש יו"ר שלו "קפיטליזם קשוב ישראל" ושמבקש לשנות את האופן שבו מתנהל העולם העסקי בכיוון הרבה יותר איכפתי ואמפתי, יש רוב נשי מובהק, וזה אינו מקרי.

 

היום (א') מתקיים מצעד ראשון של נשים נגד אלימות במשפחה, וזו תזכורת לנו כאזרחים, ולמדינה ומוסדותיה, שהגיעה העת לשינוי.

 

צבי סטפק הוא ממייסדי בית ההשקעות מיטב דש 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x