$
בארץ

פרשנות

מינוי קרן טרנר אייל למנכ"לית האוצר - החלטה מקצועית של כץ

טרנר אייל היא "בשר מבשרו" של המשרד והיא חושבת ומתנהגת "אוצרית". מינוי אשת אגף התקציבים לשעבר, שאיננה מינוי פוליטי, מוריד מיד חלק גדול מהמתח שבאב"ד יצר בהיותו מינוי פוליטי ואישי וירגיע את המערכת הפנימית של המשרד

אדריאן פילוט 20:0220.05.20

יומיים חלפו מאז נכנס שר האוצר החדש ישראל כץ לתפקידו, ולאחר שהחליט לקצץ 10% משכרו כדי להעביר מסר שהוא בדרך לקצץ 10% משכר בכירי המגזר הציבורי בקרוב, הוא מינה את קרן טרנר אייל למנכ"לית המשרד. מינויה של טרנר אייל, לשעבר בכירה באגף התקציבים באוצר בתחום התשתיות והתחבורה ומנכ"לית משרד התחבורה, הוא מהלך חכם, שמעביר את המסרים הנכונים.

 

ראשית, המינוי צפוי להיות מאושר לא רק בממשלה אלא בעיקר על ידי ועדת המינויים של נציבות המדינה - שם עלולים להיתקע כמה מינויי מנכ"לים שאינם מתאימים לתפקיד.

קרן טרנר אייל , חושבת "אוצרית" קרן טרנר אייל , חושבת "אוצרית" צילום: דנה קופל

 

דוגמה לכך היא המינוי הצפוי של אשר ביטון למשרדו של השר דוד אמסלם. ביטון שימש בתפקיד ניהולי זוטר במשרד התקשורת. אמסלם הסביר את המינוי כך: "מעבודתי הקרובה עם ביטון גיליתי אדם נפלא, איש של אנשים - תכונה שחשובה לי מאוד". השאלה האם זה מספיק לתפקיד של מנכ"ל. גם מינויה של לירן אבישר בן-חורין (אשתו של היחצ"ן איתי בן חורין), עלול להיתקל בקשיים בוועדת המינויים.

 

כץ אינו יכול להרשות לעצמו להיכשל בוועדות המינויים. טרנר אייל, שכיהנה כבר כמנכ"לית של משרד מורכב (משרד התחבורה) החולש על מיליארדי שקלים וזכתה להערכה רבה צפויה, כאמור, לעבור את מְשֹוּכָת ועדת המינויים.

 

מה משאיר אחריו שי באב"ד 

 

בנוסף, לנוכח המשבר הכלכלי הקשה, מנכ"ל (או מנכ"לית) האוצר חייב (או חייבת) להיות גורם שמכיר את המשרד היטב, את המשימות, הפונקציות, דרכי העבודה, הדילמות, את בעלי התפקידים, את מאזן הכוחות ואת קשרי הגומלין (עם שאר המשרדים, עם הכנסת, עם בנק ישראל ועוד). למנכ"ל (או המנכ"לית) לא יהיה זמן לחפיפה, וטרנר אייל, שכיהנה כבכירה באגף התקציבים והמשיכה להיות בקשר הדוק ושוטף עמו, ועם החשב הכללי – האגף השני הכי חשוב במשרד- מסוגלת לצלול למים מיד, הישר לגיבוש תקציב מדינה ורפורמות מבניות במשק.

 

 

ישראל כץ, שר האוצר ישראל כץ, שר האוצר צילום: מיכל פתאל

 

כץ מודע היטב לאחת הבעיות הקשות של משרד האוצר: המשרד החזק ביותר במדינה הפך לגוף  מרוסק ומפורר, נטול לכידות וחוסר אמון רב בין הגורמים בעיקר בין המנכ"ל היוצא, שי באב"ד, לבין כל שאר ראשי האגפים. המתחים והעימותים חסרי התקדים בהיקפם ובעוצמתם פגעו בעבודת המשרד ובעוצמתו.

 

שר האוצר החדש מבין שאם הוא רוצה לקדם את המשרד ולשקמו אחרי תקופת כחלון-באב"ד, עליו למנות "בשר מבשרו",  שה-DNA שלה הוא "אוצרי" ב-100%. טרנר עונה על הקריטריונים: היא חושבת "אוצרית" וגם מתנהגת "אוצרית" (בכוחנות משהו). מינוי אשת אגף התקציבים לשעבר, שאיננה מינוי פוליטי, ללא זיקה אישית לשר, מוריד מיד חלק גדול מהמתח שבאב"ד יצר בהיותו מינוי פוליטי ואישי.

 

כץ גם מעביר מסר חשוב לשאר השרים והציבור: מי שתנהל את המשרד שלי, כפי שהיה במשרד התחבורה, היא אשת מקצוע מעולה. המסר הזה נותן לו קרדיט בציבור שמאס מהפוליטיקה הזולה ומהקומבינות ותפירת ג'ובים שהפכו לסימן היכר של ממשלת נתניהו-גנץ המנופחת שמונעת משיקולים פוליטיים צרים.

 

ביומיים האחרונים ניצל נציב שירות המדינה, פרופ' דניאל הרצקוביץ, את אירוע הקמת הממשלה ובחירת מנהלי המשרדים לקדם את האג'נדה שלו: ייצוג הולם של כלל החלקים בחברה וקידום נשים בפרט. כץ הרוויח עוד כמה נקודות מול הנציגות עם מינויה של אישה לאחד התפקידים הכי בכירים בשירות המדינה, בפרט לאחר פיטוריה הלא אלגנטיים במיוחד בידי שרת התחבורה החדשה מירי רגב - בשיחת טלפון. התמונה של טרנר מניקה את ילדה השלישי מתחת לכותרת על פיטוריה גרמה נזק רב לרגב – ואת הקרדיט על גיוסה מחדש יקבל כץ.

 

x