$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הכוחנות של אלביט: החברה דורשת מספקים "לוותר" על 5%-10% מהכסף

בסוף מרץ אמר מנכ"ל אלביט מערכות כי לקורונה אין השפעה מהותית על החברה. גורם תעשייתי: "החשב הכללי הורה למשרדי ממשלה לשלם מהר יותר כדי לסייע לספקים בתקופה הרגישה, ודווקא אלביט מקשה עליהם"; אלביט בתגובה: "אנו מקיימים בשבועות האחרונים תהליכים מול קבלני משנה מסוימים במטרה לבחון מרכיבי עלות שונים לאור הירידה במחירי חומרי גלם ובמחירי האנרגיה"

אודי עציון 06:5618.05.20

אלביט מערכות מפעילה בשבועות האחרונים לחץ על ספקים בדרישה שיסכימו לקיצוץ של בין 5% ל־10% בתשלום ממה שנקבע בחוזים שלהם עם החברה.

 

 

ספקים סיפרו ל"כלכליסט" על פניות כאלה שהחלו מסוף מרץ, בשיא משבר הקורונה. אחד הספקים, שכמו עמיתיו ביקש להישאר בעילום שם, אמר כי "הקניין של אלביט הבהיר שקיבל הוראה מלמעלה לחתוך את החוזה, ושאנחנו מתבקשים 'וולונטרית' להסכים לקיזוז החד צדדי. לא השאירו לנו הרבה ברירה".

 

בצלאל מכליס נשיא אלביט מערכות בצלאל מכליס נשיא אלביט מערכות אסף שילה, ישראל סאן

 

גורם תעשייתי אמר כי "הופתענו לקבל את הפניות האלה, שהגיעו לספקים קטנים רבים של אלביט. במקרה או שלא במקרה, הפניות הגיעו בדיוק לקראת תשלום המשכורות ב־9 בחודש, או התשלומים לרשויות ב־15 בחודש. דווקא אז הם קיבלו הצעה 'ידידותית' להסכים להפחתת במחירי החוזה שלהם, או שהתשלום עלול להתעכב".

 

אותו גורם הוסיף: "אלביט היא חברה פרטית, אבל משרד הביטחון מבצע אצלה רכש במאות מיליוני שקלים בשנה. החשב הכללי הורה למשרדי ממשלה לקצר את ימי התשלום לספקים מ־45 ל־30 יום כדי לסייע לספקים בתקופה כלכלית רגישה, ודווקא אלביט מקשה עליהם".

 

לאלביט יש ספקים רבים בפריפריה, בדרום ובצפון. אחד מהם שקיבל דרישה דומה סיפר ל"כלכליסט: "אלביט תמיד עם אצבע על הדופק ומנצלת את המצב לשיפור התנאים שלה, אבל הפעם זה שונה. גם אנחנו קיבלנו פניות להסכים להורדת מחירים, בזמן שלא היה שינוי בעלויות החשמל והשכר שלנו, וחלק מהעלויות אף עלו. צריך לחלק את העובדים למשמרות ולהשקיע בחיטוי והגנה על העובדים".

 

לפי כל הספקים ששוחחו עם "כלכליסט", הם לא קיבלו דרישות דומות משתי התעשיות הביטחוניות הגדולות האחרות, התעשייה האווירית ורפאל — שתיהן חברות ממשלתיות.

 

בסוף מרץ, לאחר שאלביט הציגה תוצאות שיא בדו"חות ל־2019 — עליות של 18% בהכנסות ל־4.51 מיליארד דולר, של 6.3% בצבר ההזמנות למעט יותר מ־10 מיליארד דולר, ושל 10% ברווח השנתי לכ־228 מיליון דולר, אמר מנכ"ל אלביט בצלאל (בוצי) מכליס ל"כלכליסט": "לנגיף ה־19־COVID אין השפעה מהותית על עסקינו. אנחנו נכנסים לאירוע עם צבר הזמנות בשיא שעוד יגדל, עם יחס חוב נמוך לאחר שמשרד הביטחון ולקוחות אחרים שילמו כספים שהיו חייבים לנו. יש לנו שליטה בשרשרת האספקה שלנו. יש סיכון של הסטת תקציבים מתחום הביטחון, אבל יש גם ביקוש דווקא בזמנים כאלה למוצרי ביטחון פנים. כמו שיש סיכונים יש גם הזדמנויות".

 

אולם ב־13 באפריל כבר דיווחה אלביט לבורסה כי החברה "עוקבת בזהירות אחרי התפתחות משבר הקורונה והשפעותיו על החברה, וכי היא תומכת בספקים שלה בשעה זו".

 

מתחילת 2020 דיווחה אלביט על חתימת חוזים בהיקף של קרוב ל־2 מיליארד דולר, כולל חוזה של 136 מיליון דולר לאספקת מערכות נגד טילים בשם דירקם למטוסי בואינג ואיירבוס במדינות במזרח אסיה, וחוזים בהיקף של 175 מיליון דולר ממשרד הביטחון הישראלי לאספקת מערכות חץ דורבן לנגמ"ש האיתן.

 

בנוסף, משרד הביטחון הגרמני בחר באלביט לספק מערכות לוחמה אלקטרונית למסוקים של חיל האוויר הגרמני, משמר החופים הבריטי בחר במל״ט הרמס 900 ימי של אלביט לביצוע משימות חיפוש והצלה. חוזה משמעותי נוסף נחתם עם מדינה במזרח אסיה לאספקת פתרונות ביטחוניים בהיקף כ־670 מיליון דולר. החוזה יבוצע על פני 25 חודשים.

 

עד כה לא נודע על ביטול או עיכוב חוזים שנחתמו עם אלביט. לפי ההערכות צפוי לחץ על תקציבי הביטחון בכל העולם בגלל מגיפת הקורונה, עקב הצורך לממן את ההוצאות הגבוהות בתחום הרפואה והסיוע לעסקים ולמובטלים. אולם בדרך כלל עובר זמן מפרוץ משבר עד שהקיצוצים מורגשים בפועל, מכיוון שרוב המכרזים מבוססים על תקציבים שנצבעו עבורם ומיועדים לספק מענה לצרכים ביטחוניים שבעת משבר כלכלי עולמי הופכים דחופים יותר.

 

מאלביט נמסר בתגובה: "כפי שנעשה מעת לעת בשווקים תחרותיים, אנו מקיימים בשבועות האחרונים תהליכים מול קבלני משנה מסוימים במטרה לבחון מרכיבי עלות שונים לאור הירידה המשמעותית שהתרחשה במחירי חומרי גלם ובמחירי האנרגיה״.

x