פרשנות
המיתון חובק עולם - וישראל כבולה לשותפות הסחר
המשק הישראלי לא יתאושש כל עוד הכלכלה העולמית מתכווצת. 28% מהתוצר הישראלי מיוצא בעיקר לאירופה ולארה"ב אשר ספגו מכה קשה במיוחד בעקבות התפרצות הקורונה. התקווה היא כי ההייטק הישראלי ישמש שוב כגלגל הצלה
1
המשק הישראלי צפוי לסבול השנה מהמיתון הגדול ביותר בתולדותיו. הנסיגה בתוצר נאמדת בין 5% (לפי בנק ישראל) לבין 6.3% (לפי קרן המטבע הבינלאומית). המשק שהחל לשוב לשגרה מסוימת, לא יוכל להתאושש באופן מלא כל עוד כלכלת העולם לא תתאושש, לרבות הכלכלות המפותחות שהן שותפות הסחר העיקריות של ישראל.
כ־28% מהתוצר הישראלי נרכש על ידי מדינות אחרות. היצוא - לא רק שהוא מנוע הצמיחה העיקרי של המשק, הוא גם אחד ממנופי ההתאוששות העיקריים בעתיד כדי לצאת מהמשבר. כאשר צוללים אל נתוני סחר החוץ אפשר להבין עוד יותר עד כמה החדשות שמגיעות מאמריקה ואירופה הן חשובות עשרות מונים יותר מזהותם של רוב 52 השרים וסגני השרים של ממשלת נתניהו־גנץ.
- ישראל בדרך לעשור אבוד נוסף, אבל עדיין יש מה לעשות
- הקורונה קרעה את המסכה של שר הבריאות
- מגפת הקורונה חוסכת לקופות החולים כמיליארד שקל בחודש
היצוא לאיחוד האירופי ולארה"ב מהווה יותר מ־56% מכלל היצוא הישראלי (ללא יהלומים) והן שתי שותפות הסחר העיקריות של ישראל. כ־10% מהיצוא הישראלי מגיע לבריטניה, כאשר יותר מ־10% מגיע לארבע הכלכלות הגדולות של גוש היורו - גרמניה, צרפת, איטליה וספרד.
בסוף השבוע החלו לזרום נתונים על הצמיחה - או המיתון ליתר דיוק - של כלכלות אירופה וארה"ב. ברבעון הראשון של השנה הכלכלה האמריקאית התכווצה ב־4.8% לעומת תחזית של 3.5% בלבד. מדובר בירידה החדה ביותר מאז סוף 2008, אז שיא המשבר הפיננסי הגלובלי שמקורו היה בארה"ב.
הנתונים שמגיעים מאירופה אינם מעודדים יותר: גוש היורו התכווץ ב־3.8% ברבעון הראשון, הירידה החדה ביותר מאז 1995.
2
לפי רוב הכלכלנים בארה"ב, הנתונים ברבעון הבא צפויים להיות גרועים לא פחות. שכן במהלך אפריל וגם מאי יימשכו צעדי הסגר והריחוק החברתי כדי להילחם בהתפשטות הנגיף והשטחת העקומה. בארה"ב נרשמו כשליש מכל חולי הקורונה המאומתים שדווחו ברחבי הגלובוס. כלכלני קרן המטבע הורידו את תחזית הצמיחה של ארה"ב ב־8 נקודות אחוז לרמה שלילית של 6%.
גם באירופה המצב קשה. גרמניה, הכלכלה הגדולה בגוש היורו, צפויה להיקלע למיתון הגדול ביותר שידעה אחרי תבוסתה במלחמת העולם השנייה. הכלכלות של צרפת וספרד נסוגו בכ־6% וב־5% בהתאמה, הצניחה הגדולה ביותר שנרשמה אי־פעם מאז הן החלו לתעד נתונים כלכליים. כלכלת איטליה צפויה לרשום התכווצות של יותר מ־9% - שיעור הצמיחה השלילית הגבוה ביותר בקרב הכלכלות הגדולות בכל רחבי העולם.
יש כמובן מתאם בין עוצמת הנפילה הכלכלית לעוצמת התפשטות הנגיף. ארבע הכלכלות הגדולות בגוש היורו פותחות את רשימת שיאני החולים העולמיים יחד עם ארה"ב. הכלכלנים סבורים כי מרבית הפגיעה תגיע רק ברבעון השני של השנה. בבריטניה, הניצבת במקום הרביעי ברשימת חולי הקורונה בעולם, יש צפי לירידה הדרמטית ביותר בפעילות הכלכלית זה מאה שנה - בין 6.5% לפי קרן המטבע ועד ל־12.8%. כך לפי כלכלנים בריטים במידה שהסגר יימשך מעבר לשלושה חודשים.
3
"המשבר זה אינו דומה לאף אחד אחר. הזעזוע עצום. אובדן התפוקה מגמד את האובדן שנגרם מהמשבר ב־2008. סביר להניח שהכלכלה העולמית תחווה השנה את המיתון הגרוע ביותר שלה מאז המשבר הגדול של 1929", כתבה גיטה גופינאת, הכלכלנית הראשית של קרן המטבע הבינלאומית (IMF), בדו"ח החצי שנתי לתחזית הכלכלית העולמית שהתפרסם במחצית אפריל.
לדברי גופינאת, תופעות הלוואי הכלכליות של התפרצות הנגיף צפויות לכווץ את הצמיחה העולמית באופן דרמטי. ההתאוששות ב־2021 תהיה חלקית עם חוסר ודאות לגבי עוצמתה. בקרן המטבע מזהירים כי עיקר הפגיעה תתמקד בכלכלות המפותחות, לרבות כלכלות אירופה, כאשר המכה תהיה מתונה יותר בכלכלות אסיה.
4
להייטק הישראלי תפקיד מרכזי בהתאוששות הכלכלית והענף צפוי להיות אחד מגלגלי הצלה של המשק כפי שהיה גם במשבר הפיננסי הגדול של 2008. משקלם של השירותים בכלל היצוא הישראלי עמד ב־2019 על כ־51.6%, מתוכם, 54% הם שירותי הייטק, כלומר יותר ממחצית. גם ביצוא הסחורות יש לטכנולוגיה מקום מכובד (79%).
חשיבות ההייטק מקבלת משנה תוקף משום שעתיד התיירות (שנרשמת כיצוא שירותים) לוט בערפל בגלל סגירת נמלי התעופה והטיסות. התיירות היתה ב־2019 14% מסך השירותים בהיקף של ־7.56 מיליארד דולר.
הנתונים מוכיחים כי אם לא תהיה התאוששות בהייטק ולא יהיו לענף זה ביקושים, ההתאוששות של המשק הישראלי תהיה חלשה מאוד, אם בכלל.