מודל של 3 פרופסורים מוכיח: הסגר בישראל היה מיותר
דודי גרשון, אלקס ליפטון וחגי לוין טוענים כי בישראל יש מספיק מיטות טיפול נמרץ עבור חולי קורונה, כך שניתן היה להסתפק במדיניות של ריחוק חברתי, תוך דגש על אוכלוסיות בסיכון; לדברי גרשון, "נראה שההחלטות כאן מתקבלות לא רק על סמך נתונים אלא גם משיקולים אחרים"
הסגר שהוטל על מדינת ישראל בשל משבר הקורונה היה מיותר, ובוודאי שאין כל צורך בהמשך מדיניות זו, אלא ניתן להסתפק במדיניות שקולה ואחראית המאפשר לחיים להימשך, תוך צמצום המגעים ההדוקים והסיכון להדבקה, בעיקר בקרב אוכלוסיות בסיכון - זו המסקנה העיקרית שעולה ממודל שבנו שלושה פרופסורים ישראלים מדיסציפלינות שונות: פרופ' דודי גרשון, מומחה למודלים פיננסים ומייסד חברת סופרדריבאטיבס; פרופ' אלכס ליפטון, מומחה במודלים מתמטיים ונגזרים - שניהם מהאוניברסיטה העברית; ופרופ' חגי לוין - מומחה לאפידמיולוגיה ויו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית.
- "המשבר הכלכלי יהרוג יותר אנשים מהנגיף"
- "מחריבים את הכלכלה כדי למנוע מוות של כמה מאות"
- "התנאי לשחרור המשק: 30 אלף בדיקות ביום"
תוצאות המודל מראות שבמדינות שבהן מספר מיטות טיפול נמרץ עבור חולי קורונה גדול מכ-60 מיטות למיליון תושבים, אפשר להימנע מסגר; ואילו כאשר מספר המיטות בטיפול נמרץ עבור חולי קורונה קטן מדי, פחות מכ-60 למיליון, אזי ייתכן שנדרש סגר זמני של האוכלוסייה בסיכון גבוה - אבל בכל מקרה הכלכלה יכולה להמשיך לנוע.
לפי המודל, ללא סגר ישראל צריכה כ-600 מיטות בטיפול נמרץ עבור חולי קורונה. ואולם מספר המיטות האלה בישראל עומד על 3,000 - ולכן לדעת הפרופסורים, הסגר היה מיותר.
"מהמחקר שלנו עולה שאם המטרה היתה למנוע תפוסת יתר במכונות הנשמה בטיפול נמרץ, הסגר שהונהג בישראל היה מיותר. בזמן שהוחל בסגר, קצב ההידבקות כבר ירד מאוד, והיה מספיק נמוך כך שאם האוכלוסייה היתה ממשיכה להתנהג באופן אחראי - ריחוק שני מטרים, היגיינה וכו', לא היינו מגיעים לתפוסה מלאה של מיטות הקורונה בטיפול נמרץ", אמר גרשון ל"כלכליסט".
לדבריו, "עכשיו, כמובן שאין כל סיבת להמשיך במדיניות החנק. מחיר הסגר לתושבים הוא אסטרונומי, כספית ואנושית; בנוסף אין ספק שמספר מקרי המוות שלצערנו ייגרמו בעקבות הסגר עצמו יהיה רב מאוד".
הוא הוסיף כי "ההחלטה לסגור את בתי העלמין ביום הזיכרון לא תשפיע על 'השטחת העקומה'; אם כל המשפחות היקרות שיגיעו לבית העלמין יתנהגו באחריות וישמרו מרחק, יעטו מסיכות על הפנים וישמרו על היגיינה - הדבר לא יגרום לכך שנגיע לתפוסת יתר בחדרי טיפול נמרץ".
גרשון אומר כי לפי הערכות מבית הספר לבריאות הציבור, בשנים האחרונות מתו בישראל כ-1,000 איש בשנה משפעת עונתית - כולל נפטרים בבית או בבתי אבות - ולא 40-50, כפי שנהוג לחשוב; לפיכך, מספר המתים מקורונה, שעומד על 194 נכון להיום, עדיין רחוק מאוד מהמספר הזה.
"נראה שההחלטות כאן מתקבלות לא רק על סמך נתונים אלא גם משיקולים אחרים", הוא מסכם.