$
משפט

כתבי אישום בכפוף לשימוע בפרשת השוחד בתעשייה האווירית

ארבעה חשודים יועמדו לדין בכפוף לשימוע בפרשת שוחד, מירמה ואיומים בתעשייה האווירית, בראשם חבר הוועד אלי כהן, מקורבו של ח"כ חיים כץ. ההחלטה בעניינו של יו"ר ועד העובדים כיום יאיר כץ טרם התקבלה

עמיר קורץ 16:2923.04.20

פרשת השוחד בתעשייה האווירית מגיעה לשלב הזימונים לשימוע בטרם הגשת כתב אישום: המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הודיעה היום (ה') לבאי כוחם של ארבעה חשודים בפרשה כי נשקלת העמדתם לדין בכפוף לשימוע, בחשד לעבירות שונות ובהן: שוחד, מרמה, הפרת אמונים, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, שחיתות ואיומים, כל חשוד על פי חלקו.

 

החשודים הם אלי כהן, חבר בוועד העובדים; שמעון פריתס, מ"מ מנהל מפעל בתעשייה אווירית; חברת א.ב. שירותי תעופה, המספקת שירותי צביעה וניקיון מטוסים; ואמג'ד ביראני, מנהל תפעול בחברה.

 

  צילום: אבי מועלם

 

מדובר בתיק בו המליצה המשטרה להעמיד לדין גם את ח"כ חיים כץ, בנוגע למעשים בתקופה בה כיהן כיו"ר עובדי התעשייה האווירית, ואת בנו יאיר כץ, המכהן כיום כיו"ר ועד העובדים. אולם, היועץ המשפטי לממשלה החליט לבסוף על סגירת התיק נגד כץ האב בפרשה זו. עניינו של הבן טרם הוכרע על ידי הפרקליטות, וכך גם טרם התקבלה החלטה לגבי העמדתם לדין של חשודים נוספים בפרשה.

 

כהן הוא החשוד המרכזי בפרשה. לפי כתב החשדות, הוא עבד כעוזר מנהל אבטחת איכות במפעל של התעשייה האווירית וכיהן בוועד העובדים במשך 28 שנים. מתוקף חברותו בוועד, הוא היה בעל השפעה על קידום עובדים בתוך התעשייה האווירית. בנוסף, כחלק מתפקידו בוועד החל משנת 2015 הוא כיהן כיו"ר וועדת הזנה והיה בין מקבלי ההחלטות בשיתוף עם ההנהלה בכל הנוגע להעסקת ספקי המזון. כהן היה בעל השפעה ועוצמה גם עקב קשריו הקרובים באותה תקופה לח"כ חיים כץ, שכיהן כיו"ר וועד עובדי התעשייה האווירית.

 

החשד הוא שכהן "ניצל את כוחו והשפעתו בתעשייה האווירית, על מנת לדרוש ולקבל שוחד בדמות מוצרי מזון שונים מחברת נורקייט וספקיה, לשימושו האישי ולחלוקה למקורביו", נטען בכתב החשדות, "זאת ביודעו כי השוחד ניתן לו בעד פעולות הקשורות במילוי תפקידו כעובד ציבור".

 

בנוסף, חשוד כהן כי קיבל במרמה ותוך הפרת אמונים, החזרים כספיים מהתעשייה האווירית בגין מצג כוזב על הוצאות במסגרת נסיעות עבודה לחו"ל בהיקף של כ-14 אלף שקל.

 

כהן חשוד גם בכך שסייע לקבלת דבר במרמה וביצע מעשה מרמה והפרת אמונים הפוגע בציבור ובתאגיד בכך שהתערב באופן פסול לטובת חברת א.ב. שרותי תעופה, אשר עם בעליה היה בקשרים קרובים, בקבלת מכרז באחד ממפעלי התעשייה האווירית בהיקף של כחצי מיליון דולר. כהן חשוד כי הורה לחבר וועד אחר, שמעון פריתס, לגלות מידע לחברה שיסייע לה לזכות במכרז ופריתס העביר את המידע. בעקבות ארוע זה פריתס, חברת א.ב.שרותי תעופה ואמג'ד ביראני מנהל התפעול בחברה, חשודים בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.

 

בנוסף חשוד כהן כי הפעיל על עובד התעשייה האווירית לחצים פסולים על מנת שיתייצב ויצביע בבחירות ליו"ר ועד התעשייה האווירית, למרות שהיה ידוע לו כי אותו עובד סועד את אשתו שהייתה חולה במחלה קשה באותה העת.

 

עוד חשוד כהן בעבירה של שחיתות ואיום לפי חוק בחירות לגופים ציבוריים. על פי החשד, כהן, מתוקף תפקידו כחבר ועד וכמקורב לח"כ כץ, השפיע על עובדי המפעל בו עבד להתפקד לליכוד ולהצביע לכץ בבחירות המקדימות בליכוד, ולהצביע ביום הבחירות למפלגה.  

עו"ד ליאור אפשטיין עו"ד ליאור אפשטיין צילום: עמית שעל

 

על פי כתב החשדות, בשנת 2016 פנה כהן לגורמים בלשכתו של כץ, שהיה באותה העת שר הרווחה, ודרש למנותו לתפקידים שהיו בסמכותו של כץ. כהן קשר בין פועלו לטובת כץ בתקופת הבחירות לבין דרישתו להתמנות לתפקידים. כהן אכן מונה על ידי כץ לחבר וועדת המשנה לענייני נכות בביטוח הלאומי.

 

בהקשר זה יצויין כי התיק נגד ח"כ כץ בעניין זה נסגר על ידי היועץ המשפטי לממשלה בהמלצת המחלקה הכלכלית.,זאת שבעוד נגד כהן נמצא בסיס ראייתי להעמדה לדין עקב בקשות שוחד עבור מקורבים לכץ.

 

הפרשה נחקרה על ידי היחידה הארצית לפשיעה כלכלית בלהב 433 במשטרת ישראל, בליווי עוה"ד טל פרג'ון וליאור אחרק מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.

 

סנגורו של אלי כהן, עו"ד ליאור אפשטיין, מסר בתגובה: "השוואה בין כתב החשדות ובין כותרות העיתונים ביום פרוץ החקירה, מלמדת על שתי פרשות שונות שהמשותף היחיד להן הוא עיסוק בוועד העובדים של התעשייה האווירית. כפי שהפרשה מתוארת בכתב החשדות - יש בידנו להציג תשובות טובות ועובדות מוצקות, ואנחנו בטוחים שחברינו בפרקליטות ישמעו אותן בסבלנות ויבחנו אותן בהגינות".

x