האוצר דורש להגביל הלמידה מרחוק ל-50%. המורים: הוא מסית
במשרד האוצר טוענים כי המורים אינם יכולים ללמד מרחוק ולקבל שכר על כך בהיקף של יותר מ-50%, ולכן הם חייבים להשלים את היתר במהלך הקיץ; זאת בסתירה לכאורה להנחיית משרד החינוך לקבוע מערכת לימודים מלאה; בהסתדרות המורים טוענים כי כבר התחייבו ללמד תשעה ימים בקיץ
משרד האוצר טוען שעל פי החלטת הממשלה מהלילה (א') המורים אינם יכולים ללמד מרחוק ולקבל שכר על כך בהיקף של יותר מ-50%. לכן הם חייבים להשלים את היתר במהלך הקיץ. עמדת האוצר עומדת לכאורה בסתירה להנחיית משרד החינוך למורים ולגננות בשבוע שעבר לקבוע מערכת לימודים מלאה. בתוך כך, הסתדרות המורים מאשימה את האוצר בהסתה והודיעה שלא תוותר על ימי חופש נוספים.
- מחשב לכל ילד? יח”צ לנתניהו
- משרד החינוך: מהשבוע הבא מערכות לימודים מלאות של למידה מרחוק
- המדריך השלם לגאדג'טים שיסייעו לכם להפוך את הסלון למשרד ביתי
טענת האוצר מבוסס על החלטת הממשלה בתקנות לשעת חירום בעקבות משבר הקורונהלהרחיב את הסכם השכר בשירות הציבורי גם על המורים. על פי ההסכם, הממשלה תממן חצי מהשכר של העובדים שהוצאו לחל"ת והעובדים יממנו חצי באמצעות ימי חופשה. אבל למורים אין ימי חופשה ולכן הציפייה שיחזירו על חשבון החופש הגדול.
עמדת האוצר היא שיש להכיר בלימודים מקוונים מלאים רק לכיתות י"א-י"ב. לעומת זאת, יש להכין מפתח של היקף למידה מרחוק לכיתות א'-י' ולגנים שיילך ויפחת עם הגיל. באוצר למשל היו רוצים להכיר בלימודים בגנים רק ב-10%, כלומר שלוש שעות שבועיות, אבל מבינים שיתכן שיהיה צורך להגיע להסכם על היקף ממוצע. את כל היתר דורש האוצר שהמורים יחזירו על חשבון החופש הגדול. צוות של משרדי ראש הממשלה, האוצר והחינוך אמור לגבש מפתח להיקף הלמידה מרחוק על פי גילאים. בינתיים הוסכם עם המורים על הארכת החופש הגודל ב-9 ימים בלבד עבור התקופה שלפני פסח.
כמובן שעמדת האוצר היא חלק מכיפופי הידיים לקראת המשא ומתן עם הסתדרות המורים. משרד החינוך מעדיף, כפי שהוא נוהג מאז תחילת המשבר, לא להתערב בשאלת שכר המורים.
"לא ניתן מעבר לתשעה ימים"
מהסתדרות המורים נמסר בתגובה ש"האוצר מנסה לנצל את המצב, מסית נגד עובדי ההוראה, משסה בהם את ציבור ההורים והכל במטרה לגזול מהם את חופשת הקיץ". בהסתדרות המורים טוענים שהיא "היתה הראשונה להתגייס לסיוע במשבר הנוכחי, נכנסנו מתחת לאלונקה ונתנו 9 ימים בחופשת הקיץ, שהשווי שלהם 450 מיליון שקל ביום, כלומר מעל 4 מיליארד שקל. אין אף איגוד שתרם מעצמו כל כך הרבה כסף. לעובדי ההוראה אין ימי חופשה צבורה וכל מה שהם נותנים בא על חשבונם. אחרי שאנחנו נתנו למעלה מ-4 מיליארד שקל למשק, שמי שצריך, יכניס את היד לכיס וישלם".
עוד טוענים בהסתדרות המורים ש"עובדי ההוראה מיישמים את המדיניות של משרד החינוך, שהוא המעסיק שלהם. הלמידה מרחוק אפקטיבית, שומרת על קשר רציף בין תלמיד למורה ולגננת, שומרת על קשר בין הילדים עצמם, שומרת על רצף למידה ומאפשרת לייצר שגרה של ביטחון בבית. לא ניתן לא לאוצר ולא לבעלי אינטרסים לפגוע בלמידה מרחוק כדי לגזול מעובדי ההוראה את החופש שלהם, שמגיע להם לפי חוק. הסתדרות המורים לא תיתן מעבר לתשעה ימים שניתנו".
בינתיים גם במשרד החינוך יש מחשבות שניות בעניין היקף הלמידה מרחוק. בשבוע שעבר הוא הנחה את כל המורים והגננות לפרסם ככל האפשר מערכת שעות מלאה בהיקף של כ-30 שעות שבועיות. מאז נרשמה ביקורת רבה על הדרישה שהילדים יישבו מול המסכים חצי יום. עלו גם טענות שלמשפחות אין די מחשבים לעבודת ההורים וללימודי הילדים. עכשיו המשרד נסוג חלקית. שר החינוך רפי פרץ כתב בפייסבוק ש"אין כאן דבר שהוא חובה, כל מנהל ומורה יחליטו באיזה אופן הם נעזרים בכלי הלמידה מרחוק".
להתקפות על הלמידה מרחוק מצטרפת הנהגת ההורים הארצית. זו "דורשת מממשלת ישראל ושר החינוך להכיר בכישלון החרוץ של הלמידה מרחוק, לבטל לאלתר את חופשת הקיץ בחודש יולי ולקיים את בית הספר של החגים בשבועיים הראשונים של אוגוסט". לטענת הנהגת ההורים, "הלמידה מרחוק במתכונתה הנוכחית היא בדיחה עצובה שלא נבחנה לעומק, נראית מצוין במצגות אבל לא פרקטית בשום דרך או יישום הלכה למעשה ומעבירה בפועל את נטל ההוראה בבית על כתפי ההורים, שצריכים גם לעבוד מהבית".