יו"ר ועדת הכספים הזמנית, ח"כ עודד פורר: "לא נאשר כל בקשה במסגרת תוכנית החירום"
לדברי ח"כ מישראל ביתנו בוועדה: "נדרוש את התיקונים הנחוצים בתוכנית. לצערי בהתנהלות הקיימת הרבה עסקים ימותו". עוד אמר פורר: "התוכנית דומה לכל מה שראינו - אף אחד לא יודע מה מותר לו ומה מגיע לו מחר": מנכ"ל משרד התיירות אמיר הלוי אמר בדיון כי יש צורך בסכום של חצי מיליארד שקל לשיקום ענף התיירות
יו"ר ועדת הכספים הזמנית שמונה לאחרונה, ח"כ עודד פורר מישראל ביתנו אמר היום (ג') בנוגע לתוכנית החירום הכלכלית שהציג אתמול רה"מ בנימין נתניהו, לפיה ישראל תזרים 80 מיליארד שקל למשק להלחם בהשלכות נגיף הקורונה: "נביא את כל התוכניות שיגיעו לכאן לדיון באופן מיידי, אך אני לא ערב לכך שיעלו להצבעה ושיאושרו, אם לא יהיו בהם התיקונים הנדרשים. כולל פיצוי לענפים שבקריסה, כמו נושא התיירות שנדון בו עכשיו".
- עודד פורר הולך לסגור את שיבר ההקצבות לחרדים
- הכנסת אישרה הוועדה המסדרת; ח"כ עודד פורר יעמוד בראש ועדת הכספים הזמנית
- חבילת סיוע היסטורית בהיקף 80 מיליארד שקל למשק יוצאת לדרך - מה היא כוללת?
עוד אמר פורר, "להקים חברת תעופה מאפס יעלה הרבה יותר מאשר לשמור את החברות הקיימות כעסק חי, מאשר לתת להם את מסגרת האשראי הנחוצה. לכן אני קורא לממשלה להביא את התכוניות והחקיקה הנדרשת כמה שיותר מהר עם ההתאמות הנדרשות, לא נאשר תוכניות כחותמת גומי. תצטרכו לעשות התאמות בתוכניות שתביאו.
"לצערי אני לא רואה איך העסקים יוכלו לראות שקל ראשון לפני הפסח, במקרה הטוב שבוע אחר הפסח, לצערי להרבה עסקים זה יהיה מאוחר מידי, זה יביא לצערי לכך שלא מעט עסקים ימותו. אין תוכנית, יש מסיבת עיתונאים".
עוד אמר כי "אתמול סוף סוף פורסמה איזה שהיא תוכנית, לצערי היא מאוד דומה לכל מה שראינו - אוסף של כותרת לא ברורות, שלא מייצרת כלום לבעלי העסקים. אף אחד לא יודע מה מותר לו ומה מגיע לו מחר. שוב בולטת אפליה בין שכיר לעצמאי, גם בסכום וגם בגיל. אם ניקח למשל חייל משוחרר בן 27, שפדה את כספי החיסכון שלו והקים אחרי השחרור עסק עצמאי, הוא עבד 5 שנים והקים עסק מצליח שפתאום נתקל במשבר הקורונה, הוא מבחינת מדינת ישראל לא קיים, הוא לא זכאי לפיצוי".
לפי ההערכות, התוכנית תובא לאישור הוועדה רק לאחר הקמתה של ועדת כספים קבועה, שבראשה יעמוד בחזרה ח"כ משה גפני מיהדות התורה.
בדיון בוועדת הכספים היום, אמר מנכ"ל משרד התיירות אמיר הלוי כי יש צורך בסכום של חצי מיליארד שקל לשיקום ענף התיירות. הלוי ציין בהופיעו בפני הוועדה כי "אנחנו עם תקציב אפס בשיווק. כדי לעודד תמיכה, להראות שלא סגרנו, אנחנו צריכים סיוע במרכז ההשקעות, אנחנו צריכים להכפיל אותו. תקציבו עומד על 200 מיליון, נצטרך עוד 200 מיליון, תקציב השיווק שלנו צריך להיות בהתאם, סה"כ אנחנו צריכים תקציב של חצי מיליארד שקל
לכל התוכנית הזו. אנחנו בדיאלוג עם אגף תקציבים, אך אנחנו שומעים מהם שלא תהייה פה תיירות בשנה הקרובה. התיירות היא שתעורר את המשק ותחזיר את הקניונים לעובדה, שעם ישראל יצא החוצה זה יהיה האות לסיום המשבר, ואין כמו ענף התיירות לעשות זאת".
הלוי פנה אל הח"כים ואמר "אני מבקש לקבל את התמיכה שלכם כוועדה, כדי שנקבל תקציב לתוכנית שאנחנו עובדים עליה, אנחנו לומדים מה קורה בעולם. מדינות כבר שפכו כסף על תיירות, הן יודעות שאם לא ישקיעו בתחום הוא יחזור לפעילות אחרון, אם אנחנו רוצים להיות כמדינות המתקדמות שכבר נתנו, אנחנו חייבים תקציבים, שביום שנחזור יהיה פטור מאגרות בנתב"ג, אחרת עם שמיים ריקים לא נגיע לכלום".
הוא הזהיר כי "אם לא נדע לטפל נכון באילת, נהפוך אותה לעיר ביטוח לאומי, אם לא יהיה בה טיפול ממוקד, עם 80%-90% מהעסקים שחיים מהתיירות, אילת בלי תיירות תמחק".
לוי הוסיף כי "אחרי שיאי תיירות שהיו ב-2019, היינו השנה בינואר – פברואר בקצב של 5 מיליון תיירים ל-2020, ואז הגענו לשעה מאוד מאתגרת בתעשייה שמחזיקה מאות אלפי עובדים במישרין ובעקיפין. הבלון התנפח מהר מאוד, לכן אנחנו מוטרדים מהשבר, המטרה המרכזית שלנו – היא איך אנחנו מצליחים לשמר את התשתית – המלונות, מורי התיירות, מורי הדרך, אטרקציות, אמצעי הלינה שהתווספו, אין עוד תעשייה שהכפילה את עצמה כך במספר מצומצם של שנים, וצריך לראות איך משמרים זאת".
עוד אמר כי "אני מקווה שנראה איך עושים זאת, ולא כמאמר אגף תקציבים שאמר שלא תהייה כאן תיירות בשנה הקרובה, אלא איך משמרים. נצטרך להגדיל את המענקים, לסייע בשיווק, אם מארגני התיירות יעבדו עכשיו, אז קבוצות שהיו אמורות להגיע יזוזו בחצי שנה או שנה ולא יבטלו. 21 משרדים בחו"ל עובדים על שימור, כדי שכולם בכל העולם ידעו שאנחנו בעסקים ומחכים לחזרה".
"בצוק איתן למדנו שקמפיין לשיווק תיירות פנים הוא מפתח להוצאת המשק מהשבר. אנשים שמצור נכפה עליהם יחפשו מוצא בתיירות פנים, זה נדבך מאוד חשוב לתעשייה המקומית, זה יהיה הבסיס. לכאן אנחנו נערכים בשלב ראשון, במקביל כדי להחזיר את תיירות חו"ל צריך להיערך מהיום בשיווק, ולזה צריך תקציבים".
רעיה עדני, רכזת תקשורת ותיירות, באגף תקציבים אמרה כי: "כרגע אנחנו בונים תכנית כלכלית ב-3 שלבים שונים: השלב הראשון, הוא הטיפול המיידי במשבר, זו התוכנית שפורסמה ע"י שר האוצר. תהייה תוכנית לעתיד, ברגע שנוציא את הענפים מהסגר, יש תוכנית לשלבים האלה, כרגע אנו חושבים על הפעילות השוטפת של העסקים בכלל בישראל, מי שנפגע באופן רוחבי מקבל את הסיוע המידי. ברמה של תכנית יציאה מהמשבר - היא נבנית בימים אלה, ונראה איך התיירות משתלבת שם. מכיוון שכרגע אין בכלל תיירות, לא פנים ולא חוץ, הרבה מהדברים שמוצגים פה אינם רלוונטיים".
יו"ר הועדה ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) קרא לעברה: "אתם מנותקים, שבוע אנחנו מדברים על כך שיציאה מהמשבר היא דרך יצירת דרכים איך יוצאים מהמשבר, שאת אומרת לעסק בעוד איקס זמן תהיה לו תוכנית והיא כזו וכזו, זה משנה את המצב. חלק מהתכנית שאתם צריכים לבנות עכשיו היא תוכנית יציאה, אחרת לא יהיה לכם למי להראות אותה".
עדני השיבה כי: "אנחנו כבר תומכים בכל העסקים במשק שנפגעו, הפחתה בארנונה למלונות של 25% ברמה השנתית, בעצם 3 חודשים מלונות לא ישלמו ארנונה בכלל. כידוע זו הוצאה מאוד מכבידה. יהיה מענק לעסקים בתיירות בגובה של 5 מיליארד שקל לענף, עוד עובדים על הפרטים, מקווים שיצא בימים הקרובים האופן בו ייחלק הכסף לענף. יש את קרן ערבות המדינה. יש את כל נושא דחיית התשלומים, חשמל ומים, אגרות ממשלתיות".
היא הוסיפה כי "נעשתה פה חשיבה ארוכה, התוכנית פורסמה רק אתמול בערב. יש פה ניסיון לסייע לעסקים מהמשבר. עם היציאה מהמשבר יהיה מענק ממשרד הכלכלה למצב החדש. כל זאת על מנת שיוכלו להפעיל את העסק הזה תחת הגבלותיו של משרד הבריאות. יש מחשבות על כל נושא ההיגיינה".
פורר העיר כי : "אני לא מסכים עם הנחות היסוד של אגף תקציבים. אפשר להעריך היום מה יקרה בהמשך. תהיה פה תיירות פנים, ברגע שישחררו לאנשים את החבל מהצוואר. הרי ברור שברגע שיתחילו להוריד את הסגר, צריך לייצר פה תקווה במקום ייאוש. תפסיקו להגיד שאין ולא תהיה פה תיירות - והענפים יתאוששו. חלק מהתכנית שאתם צריכים לבנות עכשיו היא תוכנית יציאה, אחרת לא יהיה לכם למי להראות אותה".