$
בארץ

פוליטי כלכליסט

עודד פורר הולך לסגור את שיבר ההקצבות לחרדים

יו"ר ועדת הכספים הזמנית מטעם ישראל ביתנו אומר שהוועדה תיתן עדיפות למי שתורם למדינה בשירות צבאי או לאומי או בשוק העבודה. הח"כים החרדים שהתרגלו לשלוט בוועדה מחרימים בינתיים את דיוניה

צבי זרחיה 07:4826.03.20

מינויו של ח"כ עודד פורר מישראל ביתנו כיושב ראש ועדת הכספים הזמנית של הכנסת הוא בבחינת רעידת אדמה במשכן, לאחר שבמשך שנים קיבלו החרדים את התפקיד כתחליף למינוי שר בממשלה. ח"כ משה גפני (יהדות התורה) שאותו החליף שלשום פורר, כיהן בתפקיד מאמצע 2015, וקודם לכן בין 2009 ל־2013.

 

בראיון לכלכליסט פורר מאותת כי הוועדה בראשותו תשנה את סדרי העדיפויות ושלא כקודמותיה - היא לא תיתן עדיפות להקצבות לחרדים. "מבחינה עקרונית, ברור לחלוטין שסדרי העדיפויות משתנים", מצהיר פורר. "אנחנו נעדיף את מי ששירת שירות צבאי או לאומי ומשרת במילואים ומשתתף בכוח העבודה. כל מי שנושא בנטל חייב להיות ראשון בתור". הוא גם מותח ביקורת חריפה על האופן שבו הממשלה מנהלת את משבר הקורונה ואומר שהוועדה תפעל לסייע לה בעניין ככל הניתן.

 

פורר אומנם מוגדר כיושב ראש זמני של ועדת הכספים אבל הוא עשוי להישאר בתפקיד לפחות עוד חצי שנה. אם גוש המרכז שמאל בראשות יו"ר כחול לבן בני גנץ יסכים להקפאת המצב הפוליטי למשך חצי שנה, בלי להצטרף לממשלה, אזי נתניהו ימשיך לעמוד בראשות הממשלה ופורר יישאר בראשות ועדת הכספים. תסריט כזה מעורר חשש בקרב המפלגות החרדיות כי בכך הן יאבדו את מוקד הכוח לפרק זמן ניכר, ודווקא בתקופה שבה הישיבות מתוקצביות בחסר בגלל התקציב ההמשכי.

 

 

 

 

עודד פורר עודד פורר צילום : אבי מועלם

 

בינתיים חברי ועדת הכספים מטעם הליכוד, ש"ס ויהדות התורה החרימו את ישיבת הוועדה שהתקיימה אתמול ועשויים להחרים גם את הישיבה שפורר מכנס הבוקר לדיון במשבר הקורונה, בהשתתפות מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, אשר יתבקש להציג בפני הוועדה את התוכנית של הממשלה להתמודדות עם המשבר. פורר קורא לחברי הוועדה החרדים להצטרף לדיונים מכיוון שמדובר בשעת חירום.

 

משלמים "דמי מעבר"

 

ועדת הכספים היא אחת משתי הוועדות החשובות ביותר בכנסת, לצד ועדת חוץ וביטחון, ומי שמכהן בתפקיד היו"ר שלה מחזיק בידו כוח רב. ראש הממשלה, שר האוצר ויתר השרים תלויים בו במידה רבה - כדי שיאשר את תקציביהם וכדי שבמהלך שנת התקציב יפשיר להם העברות תקציביות. פעמים רבות במהלך השנים נאלצו שרי האוצר לשלם ליו"ר הוועדה מעין "דמי מעבר", בצורת העברת כספי מדינה לחרדים ולמשרד הדתות, כדי שיאשר את התקציב השנתי או העברות תקציביות שהוגשו לאישורה של ועדת הכספים.

 

כך למשל בסיומה של כל שנת תקציב, כאשר האוצר מבקש מהוועדה אישור להעברת עודפי תקציב משנה לשנה - הוא גם מזרים עשרות מיליוני שקלים לישיבות ולמגזר החרדי כדי לרצות את יו"ר הוועדה. החרדים, מצידם, טוענים שמשרד האוצר בכוונה מתקצב את ישיבות בחסר בתקציב השנתי כדי שהח"כים החרדים ייאלצו לתמוך בהעברות התקציביות של סוף השנה ובהצעת התקציב החדשה בתמורה לקבלת הכסף לישיבות. גפני — שבשנים האחרונות הציע לו נתניהו לא אחת לכהן כשר, למשל כשר הכלכלה, אבל הוא העדיף להמשיך ולכהן כיושב ראש ועדת הכספים - ידע לנווט בין דרישות האוצר לבין השגת כספים לציבור בוחריו. לצד זאת פעל להגדלת תקציבים חברתיים וגם דאג למפעלים הנתונים בקשיים.

  

פורר (42, נשוי + 3), עורך דין בהשכלתו, שימש קודם לבחירתו ליו"ר ועדת הכספים כמנכ"ל משרד הקליטה וקודם לכן כבעלים ומנכ"ל של חברה פרטית לייעוץ כלכלי ואסטרטגי בתחום שיתופי הפעולה בין המגזר הפרטי והציבורי.

 

לפורר יש ביקורת חריפה על התנהלותה של הממשלה במשבר הנוכחי: "הבעיה היא שהממשלה בורחת מקבלת החלטות. יש פה קרב על המשק הישראלי מול קרב על הבריאות. אם לא נדאג למשק ונשמר אותו ולוּ ברמת פעילות נמוכה יחסית — אזי לא בטוח שנצליח לשמר אותו חי. לא יהיה ניתן להתניע מחדש עסק שייסגר בעקבות המשבר".

 

לדברי פורר, "משרד האוצר והממשלה חייבים להתעשת. וככל שלא יתעשתו אנו נגרום להם לעשות זאת. אם נצטרך נלך לחקיקה בהתאם לסיוע שצריך להעניק למשק. המסלול הנכון והראוי הוא שהממשלה תבוא ותציג את תרחיש הייחוס שלה ואת מכלול הפיתרונות הנדרשים, וועדת הכספים תסייע לה בכך. אין פה שאלה של קואליציה ואופוזיציה יש פה שאלה מה מדינת ישראל צריכה".

 

עם זאת מכריז פורר כי "אם הממשלה תביא הצעות מגוחכות בוודאי שלא נאשר. ביום שלישי אישרה הוועדה את בקשת הממשלה לערבות מדינה של 480 מיליון שקל לצורך הקמת קרן של 4 מיליארד שקל לסיוע לעסקים. במהלך הדיון אישרנו שינויים והורדנו בירוקרטיה ממי שיבקשו סיוע מהקרן. ככל שהצעות הממשלה שיוגשו לוועדה יהיו טובות יהיה ניתן לאשרן, אבל אם יהיו בבחינה פלסטר או מריחה, במקום טיפול שורש שיש בו גם מבט הצופה פני עתיד - הוועדה תדאג לייצר את הפתרונות שלה, גם בחקיקה", הוא הוסיף.

 

פורר סבור ש"על המדינה לזרוק סכומים גבוהים למשק, יותר מכמה מיליארדי שקלים. זה לא משבר של חודשים ספורים, ותהליך היציאה גם הוא יקח תקופה ארוכה. לפיכך, אפשר לתת פתרונות לעסקים שייפרסו בשנות התקציב 2020 ו־2021. למשל אפשר לתת אופק לעסקים בשנה הבאה באמצעות הטבות מס ולתת זריקת אשראי. מה שנעשה עד כה בטיפול של הממשלה במשבר הוא רשלנות פושעת שמי שישלם את המחיר לצערי הם אזרחי ישראל, בעלי העסקים, העצמאים וגם השכירים, כי לא יהיה להם עסקים לחזור אליהם כי מי שיצא לחל"ת לא ברור שיהיה להם לאן לחזור".

 

"הממשלה יוצרת בלבול"

 

פורר יוצא נגד ההתבטאויות היומיומיות של ראש הממשלה, השרים והפקידים שסותרות לעיתים זו את זו, ויוצרות בלבול. "אנו נמצאים בסביבה של אי ודאות והתפקיד של הממשלה הוא לייצר ודאות. הממשלה חייבת לגבש תוכנית לשלושת החודשים הקרובים לפחות ואף ליותר מכך. במקום זה, לאף אחד לא ברור מהן ההנחיות שעליהן מודיע ראש הממשלה במסיבות העיתונאים שהוא מקיים. הוא מבטיח שבבוקר ייצאו הנחיות כתובות אבל גם זה משתנה.

 

יו"ר ועדת הכספים היוצא משה גפני. מוקד כוח יו"ר ועדת הכספים היוצא משה גפני. מוקד כוח צילום: אלכס קולומויסקי

 

"מערך דיוור ההוראות לא ברור לציבור וגם לא ברור לממשלה. כל אחד אומר משהו אחר. שר הפנים אריה דרעי הוציא הודעה שלא יהיה שעון קיץ ואחר כך נאלץ לבטלה. שר החינוך רפי פרץ הודיע שלא ילמדו עד ספטמבר ואחר כך כן הודיע שכן לומדים. בהתחלה אמרו שלא יהיה מערך לימודים מתוקשב במערכת החינוך ולאחר מכן הפכו את ההחלטה. המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו קרא לציבור להכין מנות קרב אחר כך אומר אל תעשו זאת. כך אי אפשר לנהל ככה משבר".

 

x