מעקב כלכליסט
משרד הבריאות מודה: אין כללים להפעלת נוהל "האח הגדול" בבתי החולים
על פי המשרד, צילום והאזנה במשך 24/7 למאושפזים חולי קורונה נתון לשיקול הדעת של כל בית חולים בנפרד. משרד הבריאות: "מגבשים נוהל, דרושה הסכמה של החולה להפעלת הנוהל". התנועה לחופש המידע: "אין הצדקה לרמיסת הזכויות של המאושפזים"
משרד הבריאות לא גיבש כללים והנחיות מסודרות לבתי החולים לצורך הפעלת נוהל "האח הגדול" - צילום והאזנה לחולי קורונה, גם קלים, במשך 24/7. המשמעות היא שכל מוסד רפואי פועל בשלב זה לפי שיקול דעתו וכראות עיניו.
- בג"ץ אישר למשטרה להתחיל במעקב אחר מבודדי קורונה
- ללא סיוע משב"כ: אפליקציית המעקב החדשה של משרד הבריאות
- כשאתם הולכים לישון, נכנסת לפעולה ממשלת הלילה
כך עולה מתגובה שהעבירה הבוקר (ב') מנהלת תחום העמדת מיד לציבור במשרד הבריאות, עו"ד שולמית בלנק, לפניית התנועה לחופש המידע. התנועה ביקשה להעביר לידה את הנוהל שגובש במשרד הבריאות ופוגע לכאורה באופן גורף, וללא הצדקה, בפרטיות של כל המאושפזים חולי הקורונה לכאורה בניגוד לחוק.
עוד עולה מתגובת משרד הבריאות, כי ההנחיות נתנו בטלפון הנייד, לאור פנייה פרטנית של בתי חולים שחששו ממגע של הצוות עם המטופלים. במשרד הודיעו בנוסף כי הפעלת הנוהל אמורה להיות רק לאחר ידוע והסכמה מפורשת של המטופל לצילום, וכן שהם עובדים על פרסום נוהל מסודר שאמור לבחון את הסוגיה האתית. זאת לאור העובדה כי מדובר באפשרות לפגיעה בפרטיות גם של חולי קורונה קלים, שנכון להבוקר מהווים 70% מכלל המאושפזים בבתי החולים.
כפי שפורסם ב"כלכליסט", לא בכל בתי החולים טרחו לידע או לבקש את רשות החולים. כך למשל חולה קורונה שאושפז בבית החולים לניאדו בנתניה, רותם לבנון (26) קצין שריון במילואים, גילה בדיעבד את המצלמה, וכן שמיקרופונים הוסלקו בתקרת החדר. הכל כאמור ללא ידעתו.
כמו כן נציין כי רק לאחרונה הקפיא בג"צ בצו את סמכויות המשטרה לקבל ללא צו שופט מחברות תקשורת נתוני מיקום של מחויבי בידוד (חולים, מי שבא במגע עם חולים ומי חזר מחו"ל), וזאת בין היתר משום שלא גובש נוהל מסודר. בג"צ הסיר את הצו רק לאחר שהמשטרה גיבשה נוהל מסודר שהוצג בפניו.
"מענה בהתכתבות בנייד"
"משרד הבריאות לא הוציא הנחיה בנושא", כתבה עו"ד בלנק במענה לפניה של עו"ד איה מרקביץ' מהתנועה לחופש המידע. "בתי החולים אשר פנו למשרד בשאלות בנושא קיבלו מענה פרטי בעל פה או בהתכתבות בטלפון בנייד, על פיו מצלמות יוצבו על בסיס החלטה פרטנית על פי שיקול קליני רפואי למטופל מסוים ולא באופן גורף, ואך ורק לאחר הסכמת המטופל לצילום. המשרד עובד בימים אלה על כתיבת הנחיות מסודרות לכלל מערכת הבריאות, אשר יפורסמו לאחר גיבושן הסופי.
"אף שמשרד הבריאות ראוי לכל שבח על המענה המהיר לבקשתנו", מסרה עו"ד איה מרקביץ' מהתנועה לחופש המידע, "מקומם לגלות שהמשרד לא טרח לתת הנחיה כתובה ומפורטת לגבי המגבלות והתנאים למעקב חזותי וקולי אחר המאושפזים חולי הקורונה, משעה שאישר לפונים אליו מטעם בתי החולים לעשות כן.
"תנאי הלחץ הקשים שבהם פועלת מערכת הבריאות בימים אלה, לא מצדיקים את רמיסת הזכות לפרטיות של המאושפזים בבידוד בבית חולים, שחשוב לזכור שנכפה עליהם מכוח צו. דווקא משום שידי בתי החולים עמוסות כך כל בעבודה, לא מתקבל על הדעת שלא להנחות אותם באשר למיקום וזווית התקנת המצלמות בדרך הכי פחות פוגענית, יידוע מלא של המאושפזים על היקף הצילום והשלכותיו ואופן קבלת הסכמה מדעת שלהם למעקב, הגבלת מורשי הגישה לצילומים וחובת מחיקה".