$
בארץ

בג"ץ אישר למשטרה להתחיל במעקב אחר מבודדי קורונה

בג"ץ ביטל הערב את הקפאת סמכויות המשטרה, לאחר שגובש נוהל עבודה והממשלה הודיעה כי תביא אותן לאישור הכנסת במסגרת חוק. המשטרה תוכל לקבל נתונים מחברות סלולר ללא צו שופט כדי לעקוב אחרי מחויבי בידוד בשל נגיף הקורונה - חולים ומי שבא במגע עם חולים ושבים מחו"ל

תומר גנון 20:0124.03.20
בג"ץ ביטל את הקפאת הסמכות שנתנה למשטרה לקבל נתונים מחברות סלולר ללא צו שופט כדי לעקוב אחרי מחויבי בידוד בשל נגיף הקורונה (חולים, מי שבא במגע עם חולים ושבים מחו"ל). משמעות ההחלטה היא שהמשטרה רשאית החל מהערב להפעיל את נוהל "חמ"ל קורונה".

 

החלטת בג"ץ לבטל את צו הביניים שניתן בשבוע שעבר, היא לאחר שהממשלה הודיעה כי תעגן את הסמכות בחוק שיעלה לאישור הכנסת. במקביל לכניסת הנוהל פורסם תזכיר החוק להערות הציבור.

 

 

 

על פי הנוהל שהגישה המשטרה לבג"ץ, היא תפקח על חובת הבידוד באופן אקראי, תוך דגימה נקודתית של מיקום הטלפון הנייד, ללא בדיקת מסלול התנועה, ללא העברת הנתונים למשרד הבריאות ותוך דיווח אחת לשלושה ימים ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט.

 

היועמ"ש אביחי מנדלבליט היועמ"ש אביחי מנדלבליט

 

 

מהנוהל המשטרתי עולה בנוסף כי הגישה למידע מחברות הסלולר תוגבל למספר בעלי תפקידים מצומצם במעין "חמ"ל קורונה" שיוקם. מחיקת הנתונים שבהם נמצאה התאמה למקום הבידוד, כלומר שהכל תקין, תעשה בהקדם האפשרי ולא יותר מ-14 יום לאחר מכן. מחיקת יתר הנתונים (שם, ת.ז, כתובת) תעשה תוך 90 יום מתום תקופת ביטול התקנות. זאת, כך הנוהל, "למעט מקרים בהם הנתונים עשויים לשמש במסגרת הליך פלילי".

 

על פי ההסבר שניתן לבג"ץ, שמירת הנתונים דרושה: "על מנת שהמשטרה תוכל למיין את החומר שנאסף, ולאבחן בין המקרים בהם נפתחה חקירה או הוטל קנס מנהלי (5,000 שקלים), והחומר נדרש כראיה בהליך משפטי (כתב אישום), לבין המקרים שהסתיימו בבירור טלפוני".

 

בתוך כך, ובמקביל להודעת הממשלה כי הסמכויות שנתנו לשב"כ יובאו ביום חמישי לאישור ועדת חוץ ובטחון, הורה בג"ץ למדינה לבחון את הצורך בהם לאור השקת אפליקציית "מגן" שהשיק משרד הבריאות.

x