משבר הקורונה
מנכ"ל האוצר: "אנו בחוסר ודאות, יש לנו תרחישים שמדברים על השבתה בין 5 ל-12 שבועות של המשק"
שי באב"ד בוועדת הכספים: "השבתה חלקית ל-5 שבועות הפגיעה תעמוד על 5%, השבתה חלקית ל-8 שבועות תעלה את הפגיעה בתוצר ל-6.8% והשבתה חלקית ל-12 שבועות תביא את הפגיעה ל-8.6%. יחס החוב-תוצר יעלה בהשבתה חלקית של 12 שבועות ל-73% ול-88% בהשבתה מלאה במשק. זה מחיקה של כל הירידות ביחס חוב תוצר". עוד הוסיף מנכ"ל האוצר, "לגבי הצמיחה אנו יורדים מעלייה של 3.8% למינוס 2%. אנו רואים פגיעה אנושה ומאוד קשה במשק הישראלי ובחברות. יהיו לא מעט חברות שיקרסו מהאירוע"
"אין באמת תרחיש שעליו מתייחסים לאיך אנו יוצאים מהמשבר, כי הדברים משתנים מיום ליום. אנו בחוסר ודאות. אנו מנסים לתת מענה. ישראל נמצאת במקום טוב בהשתלטות על הנגיף. השאלה מה עושים מכאן והלאה. זה מאוד מטריד אותנו", כך אמר הבוקר מנכ"ל האוצר שי באב"ד בוועדת הכספים.
לגבי תוכנית העבודה של הממשלה למלחמה בנגיף אמר, "זו החלטה של רה"מ שצריך לקבל. לנו יש את העמדה שלנו ולמשרד הבריאות יש את העמדה שלו".
- האוצר ובנק ישראל מתקוטטים, ואין מבוגר אחראי שיעשה סדר
- השבתת המשק תעלה לפחות 17 מיליארד שקל
- הממשלה לבכירי המשק: "הסגר יעלה באופן מדורג כדי לאפשר הערכות פסיכולוגית ותפעולית"
לדבריו, "משבר הקורונה שפגע בישראל מכניס אותנו למשבר הכלכלי והגדול שידעה ישראל מימיה. זהו משבר ריאלי, שלא נובע מבעייה מבנית בשוק, אלא נובע מתוך משבר בריאותי ועלול להשפיע על המערכת הפיננסית. אנו שמחים שמערכת הפיננסית חזקה ולא רואים שזה משפיע עליה. נכנסנו למשבר עם יחס חוב תוצר נמוך, אבטלה נמוכה, ומערכת פיננסית איתנה. ככל שעובר הזמן, מדובר במשבר בעל השלכות מאוד חמורות על הכנסת".
באב"ד ציין ואמר, "יש לנו תרחישים שמדברים על אורך השבתה בין 5 ל-12 שבועות של המשק.
באשר לפגיעה בתוצר הסביר באב"ד כי במקרה של השבתה חלקית ל-5 שבועות הפגיעה תעמוד על 5%, השבתה חלקית ל-8 שבועות תעלה את הפגיעה בתוצר ל-6.8% והשבתה חלקית ל-12 שבועות תביא את הפגיעה ל-8.6%. כמובן שבהשבתה מלאה הפגיעה תהייה חמורה יותר ובמקרה של 5 שבועות תעמוד על 9.3%, אם משך ההשבתה יתארך ל-8 ואפילו 12 שבועות תזנק הפגיעה בתוצר ל-12.8% ו-17.7% בהתאמה.
יחס החוב-תוצר יעלה בהשבתה חלקית של 12 שבועות ל-73% ול-88% בהשבתה מלאה במשק. זה מחיקה של כל הירידות ביחס חוב תוצר".
"לגבי הצמיחה אנו יורדים מעלייה של 3.8% למינוס 2%. אנו רואים פגיעה אנושה ומאוד קשה במשק הישראלי ובחברות. יהיו לא מעט חברות שיקרסו מהאירוע וככל שהמשבר יותר עמוק יקרסו יותר חברות. בניגוד למשבר הפיננסי ב-2008 ויצאנו ממנו מהר, ההתאוששות לא תהיה בחודש חודשיים. יש תחזיות שהאבטלה שתהיה בשנה הראשונה לאחר המשבר תעמוד על 7%-8%. ככל שהסיטואציה תחמיר נמצא עצמנו במקום שבו ההתאוששות יותר ארוכה, אבטלה גבוהה יותר וההשלכות על המשק קריטיות".
"עלות תשלומי דמי האבטלה שישולמו כעת לעובדים בחל"ת מוערכת בכ-10 מיליארד שקלים. לגבי עצמאים ופרילנסרים ניתן מענה יותר כולל. לגבי מבוגרים נציע להם חבילה של דמי אבטלה
"אחרי שנטפל בשכירים ובעצמאים אנו שואלים מה נעשה כדי לטפל בעסקים. אנו בעצם נתנו הלוואות בערבות מדינה, הקלות במתן אשראי לעסקים ומשכנתאות, ופתרונות תזרימים לטפל בעסקים הקטנים והבינוניים. קיבלנו תגובות לכך שהחבילה לא מתאימה והערבות שנדרשת מהעסקים היא גבוהה מדי, והבנקים לא משחררים מספיק הלוואות. בעצם המענה של ההלוואה לא נותן את המענה שרצינו לתת ולכן בפני החבילה שנציג לרה"מ היא תיתן הקלות יותר משמעותיים למגזר העסקי לקבלת מענה תזרימי עם מסלול בירוקרטי קל וטווחי זמן קצרים".
באב"ד הוסיף כי "במשבר הקורונה עד כה הוצאנו כ-40 מיליארד שקל שכוללים אלמנטים תזרימיים של דחיית תשלומים לציבור, הלוואות דרך הבנקים. וכן אלמנט פיזקלי - הקצאת כספים מקציב המדינה.
החבילה הזו כוללת 13-15 מיליארד שקלים מתקציב המדינה ו-25 מיליארד שקלים למתן מענה תזרימי למשק. כך למשל לבריאות הקצאנו 2.5 מיליארד שקלים, קרן סיוע באמצעות הבנקים תקצה אשראי של 8 מיליארד שקלים.
באב"ד הוסיף עוד ואמר, "אף מדינה לא סגרה באופן טוטאלי מקומות העבודה ועשתה סגר מלא. היום בהמשך היום נהיה אצל רה"מ ונציג את כל חבילת הסיוע שאותה בנינו עם בנק ישראל. שר האוצר והנגיד יציגו לרה"מ חבילה מורחבת ונציג אותה בפני הציבור".
עוד הוסיף באב"ד שההערכה היא שתהיה תחילת יציאה מהמשבר במחצית השנייה של שנת 2020 שתימשך גם ב-2021. הדבר תלוי בהיקף הצעדים והסגר.
כשהמשבר ייגמר נדע לתת פיצוי לעסקים. בשלב הנוכחי לא יכולים להיכנס לעולמות של פיצוי. כשנדע מה היקף הנזק נגיע לעולמות פיצוי שיהיו שיוויונים ואחידים לכולם".
עפ"י הנתונים שהציג מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, עולה כי אם ניתן יהיה להקל על המשק לאחר 5 שבועות, אחרי חג הפסח, אזי במקרה של השבתה חלקית יעלה הגירעון ל-6.5% ובמקרה של השבתה מלאה יזנק ל-9.3%. אם ימשכו ההגבלות גם אחרי הפסח הזינוק בגרעון צפוי להיות חד הרבה יותר. במקרה כזה השבתה חלקית של 8 שבועות תוביל לגירעון של 7.6% והשבתה חלקית ל-12 שבועות תגדיל את הגרעון ל-8.8%. השבתה כוללת ל-8 שבועות כבר תזניק את הגרעון ל-11.8% והשבתה מלאה של המשק ל-12 שבועות תוביל לכדי גרעון של 15.5%.
יצויין שחברי הכנסת מגוש הימין מחרימים את הישיבה.
יו"ר הוועדה ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) דרש לקבל את תוכנית היחוס - תוכנית הפעולה של הממשלה. הוא הודיע לבאב"ד כי "אתם תקבלו סיוע מהוועדה ולא יהיו שיקולים פוליטייים של קואליציה ואופוזיציה, עם זאת לא נקבל כל תוכנית שלכם כי אין ברירה".