$
בארץ

"כששולחים אותך לקרב אתה מצפה לאמצעים הטובים ביותר"

תנאי המיגון הירודים לצוותים הרפואיים בישראל מזניקים את היקף הרופאים והאחיות הנדבקים בנגיף או נכנסים לבידוד. הידבקות של אנשי רפואה אינה ייחודית למגפת הקורונה - יותר מ־20% מחולי המגפות מארס וסארס היו מתחום הרפואה

דורון ברויטמן 08:1526.03.20

בעיר ווהאן שבסין, מקור ההתפרצות של נגיף הקורונה, יותר מ־1,300 עובדי רפואה נדבקו בנגיף. הירידה החדה בצוות הרפואי במקביל לעלייה החדה במספר החולים בעיר, הכריחו את הממשלה הסינית להגיב מהר ובעוצמה והם ניידו לאזור 42 אלף רופאים ואחיות. ההבנה כי הגנה על אנשי הרפואה הכרחית להתמודדות עם הנגיף הובילו את הממשלה הסינית ליישם אסטרטגיות חדשות של בידוד ומיגון מסיבי של אנשי הרפואה. התוצאה - אפס נדבקים חדשים בקרב אנשי הרפואה. הדבקה רחבה יחסית של אנשי רפואה ניתן למצוא גם במוקדי התפרצות אחרים. בספרד למשל, כ־14% מכלל הנדבקים, 5,400 בני אדם, הם עובדי מערכת הבריאות ובאיטליה 8.3%, 2,629 בני אדם, כפי שהתפרסם בניו יורק טיימס. במדינות הללו יותר מ־30 אנשי רפואה כבר מתו מהנגיף וסביר להניח שהמספר יעלה. בצרפת 490 אנשי צוות רפואי נדבקו מהנגיף ובבית החולים לה פז בספרד, אחד מבתי החולים הגדולים במדינה, 6% מהצוות הרפואי, 426 בני אדם, נמצאים בבידוד לאחר שנדבקו בנגיף.

 

 

 

בישראל המצב אומנם טוב יותר כרגע, אך המגמה דומה. הנתונים הרשמיים האחרונים שפרסם משרד הבריאות מה־21.3.20 מדברים על 42 אנשי צוות רפואי שנדבקו בנגיף ו־3,030 אנשי צוות אשר נמצאים בבידוד, מתוכם 814 רופאים ו־893 אחיות. מאז המספר עלה. כפי שהתפרסם אתמול ב"כלכליסט", התגלו בבית החולים הדסה בירושלים 12 חולים נוספים ו־421 אנשי צוות רפואי נשלחו לבידוד.

 

צוותים רפואיים בבלגיה צוותים רפואיים בבלגיה צילום: EPA

 

הנגיף התגלה במקרה

 

"חשיבות המיגון היא קריטית", אומר פרופסור גבי ברבש מנכ"ל משרד הבריאות ומנהל בית החולים איכילוב לשעבר, "אנחנו מדברים על מחלה מאוד מדבקת. הדרך היחידה לאפשר לצוות לטפל בבטחה בחולים זה על ידי מיגון. ההשלכה של זה היא בעיקר מורלית כי אתה מצפה כששולחים אותך להילחם בקרב, שיתנו לך את האמצעים הכי טובים בכדי שאתה בעצמך לא תיפגע".

 

רופאים ואחיות חשופים גם למטופלים שהגיעו לבתי החולים לא כחולי קורונה אולם במהלך הזמן התגלה אצלם הנגיף. "התאשפזה אצלנו חולה ולאחר מספר בדיקות היה ברור שהסיבה שלשמה היא התאשפזה לא היה נכון ושיש לה מחלה ויראלית כלשהי", אומרת ל"כלכליסט" רופאה מבית חולים העמק שנמצאת כרגע בבידוד, "עשינו לה משטח גרון ולמחרת קיבלנו את התוצאה שהיא חולת קורונה. לא היינו ממוגנים מספיק ועבדנו כרגיל. מאז השתנו ההנחיות וכולם במחלקה עובדים עם מסכה, כפפות וחלוק".

 

המגפות הקטלניות של פעם

 

הידבקות של אנשי רפואה בעת מגפות היא לא דבר ייחודי לקורונה. דו"ח של ארגון הבריאות העולמי שבחן את הידבקות אנשי הרפואה במהלך התפרצות האבולה באפריקה מצא כי בין ינואר 2014 ועד לאפריל 2015 4% מכלל הנדבקים באותה תקופה היו אנשי הצוות הרפואי. מדובר על 815 אנשי צוות רפואי שנדבקו באבולה כאשר 500 מהם מתו.

 

 

המספרים עולים כאשר בוחנים את המצב במהלך התפשטות הסארס (SARS) והמארס (MERS), שתי התפרצויות קודמות של נגיפים ממשפחת הקורונה. נגיף המארס שהתפרץ לראשונה ב־2012 במזרח התיכון גרם להדבקה של 2,519 בני אדם, רובם המכריע בערב הסעודית. אחוזי תמותה של 34.3% מכלל הנדבקים (866) הופך את הנגיף לאלים במיוחד. שיעור ההדבקה של אנשי הרפואה מהנגיף הגיע עד ל־25% מכלל הנדבקים כאשר מספר התפרצויות של הנגיף התרחשו בתוך בתי החולים עצמם.

 

בין 2002־2003 התפרץ בסין נגיף הסארס והתפשט במהרה למדינות רבות.. נדבקו בו 8,098 בני אדם ומתוכם מתו 774, שיעור של 9.6%. הנתונים מראים כי גם הפעם אנשי הרפואה הם האוכלוסייה המוגדרת הגדולה ביותר שנדבקה. 1,707 (21%) רופאים, אחיות ואנשי צוות מקצועי נדבקו, כך על פי ארגון הבריאות העולמי. אם נסתמך על שיעור התמותה הכללי ניתן להעריך כי מספר המתים בקרב אנשי הרפואה היה קרוב ל־164.

 

צוותים רפואיים בשערי צדק צוותים רפואיים בשערי צדק צילום: שלו שלום

 

x