עצורים בהפגנה מול הכנסת: "מפרים צו משרד בריאות"
5 בני אדם נעצרו בהפגנה בירושלים נגד החלטות אדלשטיין. המשטרה: "אתם מפרים צו של משרד הבריאות". המפגינים: "לשבת ברכב זו לא הפרה של הנחיות". המוחים כינו את החלטות יו"ר הכנסת "ניסיון לחיסול הדמוקרטיה", חלקם קיבלו דו"חות בעת נסיעה איטית בשיירה בכביש 1
ברקע התרעומת והביקורת הקשה שנמתחה כלפיו בעקבות דחיית הקמת ועדות הכנסת, הודיע יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין כי ביום שני הקרוב יקיים הצבעה במליאה על הקמת הווועדות - זאת לאחר שגם היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד אייל ינון, קבע כי יש לקיים את ההצבעה בהקדם האפשרי ונקב במועד זה בחוות דעת שפרסם אתמול (רביעי). בינתיים, הבוקר יצאה שיירת רכבים לירושלים במחאה על "הניסיונות לחיסול הדמוקרטיה הישראלית". משטרת ישראל עיכבה חלק מהנהגים ורשמה להם דו"חות. חמישה נהגים נעצרו. השוטרים עטו כפפות.
- כבר ביום ראשון: דיון בבג"ץ נגד אדלשטיין אם לא יפעיל את הכנסת
- מחאת הדגלים השחורים: "להציל את הכנסת והדמוקרטיה; אדלשטיין, פנה את הכיסא"
- בריאות העם או בריאות רה"מ
כלי הרכב יצאו מעוטרים בדגלי ישראל ודגלים שחורים. ממארגני האירוע נמסר: "התחלנו היום אירוע שיימשך בשבועות הקרובים עד להחזרת הדמוקרטיה הישראלית למסלולה. סגירת בתי המשפט, התבצרותו של יו"ר הכנסת בתפקידו, שיתוק ועדות הכנסת ותחילת הליכי הריגול נגד האזרחים ללא פיקוח הם כבר לא סימני אזהרה; זהו ניסיון חיסול של הדמוקרטיה הישראלית. ניסיונות החיסול של הדמוקרטיה לא יצלחו, מדינת ישראל שייכת לאזרחיה, לא לדיקטטור בהתהוות". המפגינים קוראים: "אנחנו הרוב, יצאנו לרחוב".
עופר גלוזמן, אחד מהמוחים בכביש 1, אמר: "זו לא קבוצה מאורגנת. הייתה הודעה שרצה ברשתות החברתיות לעלות לירושלים להפגין נגד זה שלא מכנסים את הכנסת. זו פגיעה בדמוקרטיה. מדובר במאות רכבים שעלו עם דגלים שחורים על הרכב. את חלק מהמפגינים הורידו מכביש 1 לכיוון לטרון".
גנץ: "עיכוב הנהגים - בלתי סביר במשטר דמוקרטי תקין"
יו"ר כחול לבן, בני גנץ, אמר: "אזרחים רבים מבינים שאסור לשבת בשקט לנוכח המהלכים לריסוק הדמוקרטיה שמובילים נתניהו ואדלשטיין הפוגעים באזרחי ישראל. אני קורא קודם כל לכולם להישמע להוראות. עדיף לקיים את המחאות באופן דיגיטלי ובכל מקרה לא להביא להתקהלויות. עם זאת, העיכוב של נהגים שנסעו בשיירה לירושלים היום הוא בלתי סביר במשטר דמוקרטי תקין. היום תגיש כחול לבן עתירה לבג"ץ נגד התנהלותו המבישה של אדלשטיין שמונע את כינוס הכנסת והצבעה על מינוי יו"ר. לא נשתוק מול מי שמאיים על הדמוקרטיה ונמשיך לתת גיבוי לכל פעולה נכונה בנושא הקורונה".
בחסות משבר לאומי בנימין נתניהו מבקש לבטל את תוצאות הבחירות, לשתק את הכנסת ולהרוס את יסודות המדינה.
— עפר שלח (@OferShelah) March 19, 2020
אסור לכחול לבן לנהל כל מו"מ עם הליכוד עד שעבודת הכנסת תחודש במלואה.
כל חבר כנסת צריך להיות מסור עכשיו למאבק אחד בלבד: המאבק על יסודות חיינו כמדינה דמוקרטית.
כל השאר יחכה
גם ח"כ עפר שלח מכחול לבן הגיב על עצירת שיירת המחאה: "ככה נראית דמוקרטיה שהשלטון החליט להרוס אותה. מהבוקר יש למשטרה משימה: להתעמר בנוסעי שיירת המחאה, שעולים לירושלים למחות על הרס הדמוקרטי", הוסיף שלח. "נותנים לאנשים דו"חות על הפרעה לתנועה בכביש פנוי לגמרי, תוקעים רמזורים על אדום כדי לעצור מצטרפים. ככה נראית דמוקרטיה שהשלטון החליט להרוס אותה".
הוא המשיך: "בחסות משבר לאומי בנימין נתניהו מבקש לבטל את תוצאות הבחירות, לשתק את הכנסת ולהרוס את יסודות המדינה. אסור לכחול לבן לנהל כל מו"מ עם הליכוד עד שעבודת הכנסת תחודש במלואה, על פי הכללים של מוסדות חיוניים כמו צה"ל או המשטרה. אסור לדון עם ביבי ונציגיו על כלום, עד שישראל תחזור לתפקד כדמוקרטיה מלאה".
גם מס' 2 בכחול לבן, יאיר לפיד, אמר: "מצדיע לנוסעי השיירה. לא ניתן לישראל להפוך למדינה ללא חוק".
יו"ר העבודה, עמיר פרץ, אמר: "עצירת שיירת המחאה היא ביצוע מעשה מגונה בדמוקרטיה.בחסות הקורונה ותוך ניצול ציני של החשש מפני התפשטות הנגיף, נעשים מעשים שאסור לנו להשלים איתם. ביום ראשון היו אלה בתי המשפט, אתמול הכנסת, והיום הפגיעה בזכות להביע מחאה (שמומשה לפי הנחיות של משרד הבריאות).בריאות הציבור חשובה מאד ואנו נעמוד לצד הממשלה בכל מהלך לעצירת התפשטות המגיפה, אך התפשטות המהלכים הפוגעים בדמוקרטיה הישראלית מסוכנים אף יותר, ולכן נעשה הכל כדי לשמור עליה, דוקא בימים קשים אלה".
יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד ד"ר אליעד שרגא, אמר: "משטרת ישראל פוגעת בחופש המחאה. זה צעד חמור ואנטי דמוקרטי. משטרה שמופעלת על ידי שר לביטחון פנים שמופעל על ידי ראש ממשלה נאשם בפלילים. כל זה בשעה שיו"ר הכנסת נאחז בקרנות המזבח, מחלל את משכן הכנסת ומסרב להקים ועדות שיפקחו בשעת חירום על הרשות המבצעת".
כמו כן, האגודה לזכויות האזרח פנתה לממלא מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, בדרישה שיורה למפקד מחוז ירושלים לאפשר את קיום המחאה מחוץ למשכן הכנסת. האגודה דורשת שיבוטלו כל הדו"חות שנרשמו למשתתפי ההפגנה. "זכויות יסוד אלו אינן מושעות בשעת חירום, ולא פעם הן רלוונטיות וחשובות במיוחד דווקא בשעה כמו זו", נאמר.
ממשטרת ישראל נמסר: "אנו דוחים בשאט נפש את כל הניסיונות המופרכים לגרור את המשטרה לשיח פוליטי או ליחס לה מניעים פוליטיים על רקע ביצוע פעולות אכיפה כחוק. אף אחד אינו עומד מעל לחוק או מעל לצו בריאות העם שהוצא ע״י משרד הבריאות, זאת ללא כל קשר לדעותיו או נטיותיו הפוליטיות. גם רעשי רקע מעין אלו של בעלי עניין ואינטרסים שונים- לא ירפו את ידנו מביצוע תפקידנו בשמירה על החוק, הסדר ובריאות הציבור.
"אנו מצפים מכלל הציבור לקיים את הוראות החוק, לנהוג באחריות ולהישמע להנחיות משרד הבריאות דווקא בעת הזו - שעת חירום לאומית, כשמשטרת ישראל ניצבת בחזית העשיה המבצעית תוך סיכון השוטרים בשטח בעת אכיפת צווי הבידוד ואיסור ההתקהלות".
מארגני המחאה הגיבו על טענות המשטרה: "בריאות הציבור חשובה לנו.ישנם אלפי מפגינים, אזרחים ואזרחיות שמפגינים מדם לבם. חשוב להדגיש, אין שום הפרה של הוראות משרד הבריאות כשאנשים יושבים ברכבם. בחסות משבר הקורונה אנחנו רואים עד כמה בוהק הדגל השחור".
הם הוסיפו: "יצאנו למאבק, זהו ניצחון אדיר, ונמשיך בו בימים הקרובים. אנו קוראים לציבור המוחים להישאר ברכבים ולהתעדכן בפעילויות".
אדלשטיין: "אם השכל הישר יעבוד - נוכל לעשות פיקוח נאות על עבודת הממשלה"
אדלשטיין הדף הבוקר את הביקורת שהושמעה כלפיו - ואמר: "עוד מהשבוע שעבר החל גל שמועות זדוניות שבהן נטען שלא נפתח את הכנסת. הכנסת נפתחה בזמן תוך התאמות שעשינו לפי הוראות משרד הבריאות. אף גוף ממשלתי לא יכול לתת הנחיות לכנסת הריבונית, אבל קיבלנו על עצמנו את ההנחיות ואנו פועלים לפיהן. אם השכל הישר יעבוד - נוכל לעשות פיקוח נאות על עבודת הממשלה בעת הזו".
הוא התייחס לעימות בין הליכוד לכחול לבן על רקע הרכב הוועדות והניסיון של הליכוד לבטל את הרוב הקיים בכנסת לטובת כחול לבן ואמר: "המשימה הראשונה שלנו בעת הזו היא להקים ועדה מסדרת, וחוץ וביטחון וכספים על מנת לפקח. מרגע כינונה של הכנסת אני יושב עם כל ראשי הסיעות ומנסה להגיע להסכמות. במשך 22 כנסות הוועדות קמו בהסכמה. בשבוע הבא אביא זאת להכרעת המליאה. מהיום הזה אנחנו בישראל עוברים לשיטה האמריקאית - המנצח לוקח את הכול".
אדלשטיין תקף את מבקריו: "כל מה שעשיתי ביומיים האחרונים זה לדבר עם נציגי הסיעות. אמרתי 'תנסו להקים ועדות מצומצמות. אני לא מתכוון לסכן לא את הח"כים וגם לא את 700 העובדים שאני אחראי עליהם באופן ישיר'. לא קיבלו את בקשתי, ונמצאו אמצעים טכנולוגיים לקיום הדיונים.
"אמרתי, 'אם אתם לא מצליחים להסתדר - אנחנו חייבים פיקוח'. הצעתי 'שביתת נשק' לשבוע. אתמול ועדת החוץ והביטחון יכולה הייתה לפקח על נושא איכון הטלפונים הסלולריים, הכספים הייתה יכולה לשבת עם האוצר ולעשות את ההתאמות התקציביות הנדרשות כדי לסייע למשק בעת הזו".
הוא האשים את הצדדים כי הם משתמשים ב"פוליטיקה קטנה" - והוסיף: "כשמתנהגים כבני אדם האחד כלפי השני - אפשר להגיע להסכמות; אבל כשרוצים לעשות בלאגן - כך זה גם ייראה בתנאים המגבילים שיש היום. כולם יודעים שהיו ניסיונות כבר אתמול ברצון לפרוץ למליאה ואמרתי שאם כך יהיה - אוציא את כל עובדי הכנסת מהבניין. יש להם משפחות והם רוצים לחיות".
דיון בבג"ץ על העתירה בעניין איכוני שב"כ
בתוך כך, בדיון בבג"ץ הבוקר שעסק בעתירה בעניין אישור מעקבי שב"כ אחר חולי קורונה תוך מעקף הכנסת, נשמעה התייחסות גם לעניין הוועדות. הנשיאה אסתר חיות שאלה את נציגת הייעוץ המשפטי של הכנסת "האם אפשר להרכיב את וועדת חוץ וביטחון ולפתור את עניין הפיקוח הפרלמנטרי על השב"כ?".
עו"ד סומפולינסקי מהייעוץ המשפטי של הכנסת ענתה: "משפטית אפשר לכנס היום את המליאה ולאשר את הרכב חו"ב, זה במישור המשפטי. במישור המעשי, יו"ר הכנסת לא מכניס את הנושא לסדר היום אז זה לא מתאפשר".
נציגת הייעוץ המשפטי של הכנסת הוסיפה כי לאחר בדיקה, מתברר שכדי לכנס את מליאת הכנסת שלא בימים הקבועים (שני עד רביעי), יש לקבל את אישור הכנסת או הוועדה המסדרת. לכן לא ניתן לכנס את המליאה במועד מוקדם יותר כדי להקים את הוועדה המסדרת.