משבר הקורונה
ארדן לגופי ביטחון הפנים: "היערכו להסגר מלא"
בעקבות משבר הקורונה - השר לביטחון פנים ביקש כי תוצג לו בדחיפות תוכנית מפורטת למימוש בימים הקרובים, לפיה יוטל הסגר מלא בכל שטח המדינה, במסגרתו רק עובדים חיוניים יורשו לצאת מבתיהם; שאר האזרחים יורשו לצאת לצורך הצטיידות או קבלת טיפול רפואי בלבד; גורם שהשתתף בשיחות: "נערכים לתרחיש קיצון"
לקראת עליית מדרגה בהתמודדות עם הקורונה: במהלך שיחת ועידה טלפונית של כלל ראשי גופי ביטחון הפנים שהתקיימה אמש (ג'), הנחה השר גלעד ארדן את המשטרה ואת שאר הגופים להיערך ליישום החלטה על מעבר להסגר מלא. להערכתו, ייתכן מאוד שההחלטה תתקבל בימים הקרובים.
- מספר החולים בקורונה עלה ל-427; עיריית ת"א סגרה את הנסיעות החינמיות בשבתות
- האוצר: ההכנסות ממסים יירדו ב־50 מיליארד שקל בשנה
- רשת הביטחון הכלכלית שהציגו נתניהו וכחלון מלאה בחורים
ארדן ביקש כי תוצג לו בדחיפות תוכנית מפורטת למימוש החלטה לפיה יוטל הסגר מלא בכל שטח המדינה, במסגרתו רק עובדים חיוניים יורשו לצאת מבתיהם ושאר האזרחים יורשו לצאת לצורך הצטיידות או קבלת טיפול רפואי בלבד. במצב כזה, המשטרה תהיה אחראית על אכיפת ההסגר, בעוד פיקוד העורף יספק לאזרחים הנזקקים לכך מוצרים חיוניים.
ארדן הוסיף ואמר כי לדעתו, ההחלטה לעבור להסגר מלא היא החלטה קשה מאוד, אך במצב שנוצר היא בלתי נמנעת, וכי עדיף לנקוט באמצעים קשים לזמן קצר כדי למגר את הקורונה בזמן הקצר ביותר ולמנוע מקרי מוות.
כך תיראה ההיערכות
גורמים שהיו בשיחות של השר ארדן לגופי בטחון הפנים, סיפרו ל"כלכליסט" על היהערכות: "אין בזיכרון הקולקטיבי הארגוני של אף גוף בישראל ניסיון נצבר של הטלת הסגר", אמר אחד מהם, "זו קרקע לא חרושה, יש הנחיות כלליות ואנו צריכים לבנות הכל מאפס. נדונו כמה חלופות שיש צורך להיערך להן – כמו הטלת הסגר על אזורים ספציפיים, כמו שנשקל לעשות בקרית יערים. חלופה שנייה היא סגר נושם, שמאפשרים תנועה חופשית אך סוגרים את מקומות העבודה הלא חיוניים ומשביתים את רוב המשק, והחלופה הקיצונית ביותר היא סגר מוחלט, שזה אומר שהאנשים חייבים להישאר בבתים ואוסרים יציאה שלא לצרכי חירום או הצטיידות נדרשת, וגם את זה ניתן יהיה לעשות בהקצבה והגבלה. כרגע אנו נערכים גם לאפשרות הזו במידה שזה מה שיוחלט. זה לא קורה מחר בבוקר, וזה גם עניין של היערכות שתיקח כמה ימים, אולם גופי ביטחון הפנים כבר נערכים לתרחיש הקיצון הזה במידה והממשלה תחליט עליו".
לדברי הגורמים במערכת בטחון הפנים, כל הגופים נערכים כעת למתכונת של רמת פעילות הכי גבוהה שניתן – "ללא חופשות, עובדים במשמרות כפולות, 24/7. כל תחנות המשטרה בארץ למעשה מפסיקות את הפעילות השוטפת הרגילה, יוצאים מהתחנות, ויומם ולילה אוכפים את ההסגר הזה. המשטרה מחולקת בכל מחוז לשכונות - ולכל שכונה יהיו צוותים רלוונטיים של שוטרים ופקחים עירוניים שיפטרלו ברחובות, יאכפו את ההסגר, ויידעו את התושבים בהנחיות ויכרזו להם להיכנס לבתים במידת הצורך, המטרה היא לגרום לאנשים להישאר בבית, לפזר אותם. כל המערך הזה יהיה תחת פיקוד המשטרה, ותחתה יפעלו גם פיקוד העורף מתוגבר באנשי מילואים וגם פקחי הרשויות המקומיות שיוגדרו כעובדים חיוניים".
לדברי הגורם, "אנו מדברים על היערכות ברמה הארצית שהיא מאוד דרמטית ומאוד חשוב לנו גם להיערך למתן מענה לצרכים של אזרחים, כמו קשישים ונכים, משפחות שלא יוכלו להתנייד, שישבו בבית וצריך לסייע להם בהבאת תרופות, מוצרי מזון, חיתולים וכדומה. אנו נערכים גם לכך שנצטרך לשאת בנטל הלוגיסטי של האספקה הזו. לצורך כך גם נתגבר את כל המוקדים – מוקד 100 ו-110 של המשטרה, המוקדיפם העירוניים, מוקד פיקוד העורף, כולם יוכפפו למשטרה כדי לתת מענה לאזרחים. בנוסף אנו נערכים לשמור על הסדר ועל כך שהאספקה תימשך כסדרה ללא מקרי ביזה".
כתב אישום נגד מפר בידוד
אתמול הודיע משרד הבריאות על החמרת ההנחיות לציבור. בין היתר איסור השהות בפארקים, ביקור בקניונים, בגני המשחקים, חופי הים או כל מרחב ציבורי אחר - לרבות אלו הנמצאים במרחבים פתוחים. עוד המליצו במשרד הבריאות לציבור שלא לבוא במגע לא הכרחי עם אנשים, להימנע משימוש במעליות וחללים סגורים ולהשתדל שלא לצאת מהבית, למעט צרכים מוגדרים וחיוניים ולפרקי זמן קצרים.
בימים האחרונים כבר החלו להיערך במשטרה להחמרת המצב וההגבלות והקימו השבוע מפקדה משימתית מיוחדת, משולבת בשוטרים ולוחמי מג"ב, שיפעלו לאכיפת צו בריאות העם ושתיערך להתמודדות עם כלל התרחישים, כולל הרחבת מאמצי האכיפה או החמרת ההגבלות ככל שאלה יידרשו. לדברי המשטרה, הפעלת המפקדה תתבצע בהתאם להערכות המצב המתקיימות באופן שוטף בתוך משטרת ישראל ובשיתוף עם משרדי הממשלה השונים. השבוע ערכה המפקדה אימון ראשון ובין התרחישים שתרגלו השוטרים: הפרת בידוד או הסגר של חשוד נשא קורונה, פינוי רפואי לבית חולים, סיוע לאזרחים במצוקה על ידי חלוקת מזון ותרופות, טיפול בעצורים או מעוכבים נשאי הנגיף, ניסיונות פגיעה בשוטרים, טיפול באירועי ביזה ועוד.
עד כה המשטרה פתחה ב-86 תיקי חקירה נגד מפרי בידוד. בנוסף נפתחו 12 חקירות בעקבות חשד להפצת הודעות "פייק ניוז", וכן הוצאו צווי סגירה ל-4 עסקים שהפרו את ההנחיות, בהם אולמות אירועים וחדר כושר. הלילה נעצר חשוד ועוכבו 3 נוספים לאחר שארגנו בבית שמש חתונה רבת משתתפים בניגוד להנחיות.
בנוסף, בשעות הקרובות, הודיעה המשטרה, יוגש כתב אישום ראשון ובקשת מעצר נגד חשוד שהפר את הנחיות הבידוד, זאת לאחר שנתפס על ידי השוטרים שלוש פעמים בתוך שלושה ימים, בפעם האחרונה בחוף בוגרשוב בתל אביב, שם נתפס לאחר שניסה להימלט מהשוטרים בעת שהיה אמור לשהות בבידוד בפיקוח אמו, בעקבות הגבלות שכבר הוטלו עליו בבית המשפט.