בלעדי לכלכליסט
האוצר: ההכנסות ממסים יירדו ב־50 מיליארד שקל בשנה
במשרד האוצר מעריכים כי רק בחודש הקרוב יירדו הכנסות המדינה ממסים ב־5 מיליארד שקל. מתוכם 2.5 מיליארד שקל מדחיית תשלומי מע"מ לעסקים קטנים והיתר מצמצום הפעילות העסקית והוצאת העובדים לחל"ת
ההערכות הפסימיות באוצר גורסות כי אם תימשך המגמה הנוכחית של התפשטות הקורונה, ותימשך חודשים נוספים לאחר חג הפסח, היקף ההכנסות ממסים צפוי לצנוח ולהגיע לכ־280 מיליארד שקל ‑ כך נודע ל"כלכליסט".
לפי תחזית ההכנסות ממסים המקורית ל־2020, באוצר העריכו כי המדינה תגבה כ־330 מיליארד שקל במהלך השנה. רק בחודש הקרוב, מעריכים באוצר, תהיה ירידה של כ־5 מיליארד שקל בהכנסות ממסים, כ־2.5 מיליארד בעקבות דחיית תשלומי המע"מ לעסקים קטנים (עם מחזור של עד 1.5 מיליון שקל), והיתר בעקבות צמצום הפעילות העסקית והוצאת עובדים רבים לחל"ת.
- רשות המסים משחררת חבל למשפרי הדיור
- יומן פגרת קורונה: מסים על עשירים - קונספט מעניין
- הממשלה לבכירי המשק: "הסגר יעלה באופן מדורג כדי לאפשר הערכות פסיכולוגית ותפעולית"
במשרד האוצר מעריכים כי סביר להניח שחלק לא מבוטל מהמע"מ שנדחה לא ייגבה בסופו של דבר ומכירים בסיכון הזה. ברשות המסים צפויים לצמצם משמעותית את הפעילות הפרונטלית, בעקבות ההנחיות האחרונות של ראש הממשלה, וכ־70% מהעובדים ייצאו לחל"ת. במקביל הם צפויים לתגבר את פעילות המענה המקוון והטלפוני. לפי מנהל רשות המסים ערן יעקב, ברשות אמורים להביא לכך שכל פעילות, מלבד פתיחת תיק במע"מ, תהיה מקוונת במטרה להקל על הציבור.
לפי הערכות של הכלכלנית הראשית שירה גרינברג, היקף הנזק להכנסות ממסים עד כה עומד על 1.2% מהתוצר, כלומר כמעט 20 מיליארד שקל. פגיעה של כ־3% בצמיחה, כלומר נזק של 45 מיליארד שקל לתוצר, נרשמה מאז תחילת המשבר ועד היום.
חלק מההאטה בצמיחה לא מתורגם לירידה בהכנסות ממסים, מאחר שהוא נובע מהפגיעה בייצוא. אלא שהפער בין ההשפעה של היצואניות הגדולות, כמו טבע או אינטל, על התוצר לעומת היקף ההכנסות ממסים בישראל לאור הטבות המס המשמעותיות שהן מקבלות גבוה. טבע כמעט שאינה משלמת מס בישראל ואילו לפי אינטל השפעתה הרחבה על התוצר עומדת על כ-1% תוצר (כ-14 מיליארד שקל) כאשר שתשלומי המס שלה מוערכים בכ-300 מיליון שקל. לצד ההשפעה הישירה ישנה כמובן גם ההשפעה עקיפה דרך צמצום התעסוקה ומכאן גם צמצום תשלומי מס הכנסה של העובדים.
בתרחיש הפסימי, אם יהיה סגר מלא של המשק לשבועות בודדים, באוצר מעריכים כי הפגיעה בתוצר תעמוד על כ־80 מיליארד שקל. בבנק ישראל מעריכים כי הפגיעה תעמוד על 90 מיליארד שקל.
באוצר מקווים שההנחיות החדשות של משרד הבריאות שדורשות מהציבור להסתגר בבתים יטיבו עם הכלכלה. זאת משום שאם הציבור יישמע להנחיות, הסיכוי להשבתה כוללת של העסקים במשק תקטן והזק הכלכלי יצטמצם.