משבר הקורונה
הערכות האוצר: הקורונה תחתוך את הצמיחה השנה ל-0%
לפי הכלכלנית הראשית של האוצר, שירה גרינברג, העלות בעקבות צעדי החירום שהוכרזו על ידי הממשלה והשפעת הכלכלה העולמית על ישראל במהלך המשבר עומדת עד כה על 45 מיליארד שקל; הכנסות המדינה יירדו ב-1.2%
הערכות של הכלכלנית הראשית, שירה גרינברג, קובעות כי הצעדים שהוכרזו למאבק בהתפשטות מגפת הקורונה הערב (ב') ובמוצ"ש, צפויים להביא לצמיחה של 0% השנה ולירידה בתוצר המוערכת בכ-25 מיליארד שקל (כ-1.6%). בנוסף מעריכה גרינברג כי הירידה בתוצר כתוצאה מהצעדים שהוכרזו עד לסוף השבוע שעבר לצד השפעת הכלכלה העולמית על המשק המקומי במהלך שנת 2020, צפויה לעמוד על כ-20 מיליארד שקל, המהווים כ-1.4% תוצר. בסך הכל מדובר בכ-45 מיליארד שקל.
- מספר חולי הקורונה העדכני בישראל עלה ל-298
- המגזר הציבורי יעבור לחירום, הפרטי יצומצם; שירותים חיוניים - במתכונת מלאה
- עוד צעד הקלה של הפד: מזרים 500 מיליארד לשוק ההלוואות הבנקאי
לפי ההערכות של גרינברג, הפגיעה בצמיחה ב-2020 בעקבות משבר הקורונה, במידה שההגבלות יימשכו על פני 5 שבועות, תעמוד על 3%. מכיוון שתחזית הצמיחה עמדה על 3% משמעות הדבר שהצמיחה השנה תעמוד על 0%. הכנסות המדינה יירדו ב-1.2%. אולם באוצר מדגישים כי קיימת אי ודאות רבה לגבי מאפייני התפשטות הנגיף והשפעותיו על הכלכלה העולמית והמקומית.
ההערכה לגבי עלות דמי האבטלה לאור השינויים עליהם הוחלט היום (למשל קיצור מ-12 חודשי עבודה ל-6 חודשי עבודה שיקדמו לתקופת האבטלה) והגדלת מספר המובטלים תעלה 4 מיליארד שקל.
מתכונת חירום במגזר הציבורי
ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז הערב (ב') על הנחיות חדשות במסגרת המאבק בהתפשטות נגיף הקורונה. בין היתר הוא הודיע על מתכונת חירום במגזר הציבורי, מעבר המגזר הפרטי למתכונת מצומצמת ועל השארת השירותים החיוניים במתכונת מלאה. כמו כן הוא הבהיר כי לא יוטל סגר כללי על המדינה, אלא רק על מקומות שבהם יש התפרצות של המחלה. במקביל, במשרד התחברו ידללו קווים למוסדות אקדמיה, בתי ספר ומוקדי פנאי. בקווי ביקוש שיש בהם צפיפות ישאירו תדירות. כמו כן יוסטו קווים בהתאם לנהגים בבידוד.
נתניהו הוסיף כי העובדים במגזר הציבורי יוצאו לחופשת פסח מוקדמת על חשבון ימי החופשה השנתית. בנוגע למגזר הפרטי הודיע נתניהו כי הדרישה מהמעסיקים היא לצמצם את שיעור העובדים במשרדים ב-70%.
אחריו הודיע שר האוצר משה כחלון על מענק של 6,000 שקלים לעסקים קטנים והזרמת חמישה מיליארד שקל למשק "כדי להניע מנועי צמיחה שיוכלו להחיות ולסייע לעסקים הקטנים והבינוניים להתקיים. החבילה עצמה, הפרטים, יגובשו בימים הקרובים".
השר כחלון התייחס להשלכות הכלכלית של ההנחיות על המגזר העסקי. "אנשים שייצאו לחל"ת, יכול להיות שהמעסיקים יצטרכו אותם בהמשך, זה לא יימשך לנצח, והם יקבלו דמי אבטלה בתנאים משופרים. כלומר, אדם שעבד שישה חודשים זכאי לדמי אבטלה".
במוצ"ש הכריז נתניהו, בין היתר, על צעדים להפסקת הפעילות בתחום הפנאי וצמצום הפעילות במערכת החינוך.