$
בארץ

נגיף הקורונה

נתניהו: נקדיש 10 מיליארד שקל להתמודדות עם המשבר, זו עזרה ראשונה

ראש הממשלה אמר את הדברים במסיבת עיתונאים מיוחדת בעקבות משבר הקורונה; 8 מיליארד שקל מיועדים להלוואות לעסקים, מיליארד שקל למערכת הבריאות ועוד מיליארד למניעת התפשטות הנגיף; ענף התעופה יקבל סיוע מיוחד נוסף שר האוצר כחלון: אם יהיה צורך, בשבוע הבא יפורסמו אמצעי התמודדות נוספים; הנגיד ירון: "השווקים בישראל מתפקדים היטב"; מנכ"ל משרד האוצר באב"ד: "היקף הנזקים למשק עד כה נמוך ממיליארד שקל"

שחר אילן 13:5811.03.20

הממשלה תגדיל את היקף הסיוע שיועבר למשק בשל משבר הקורונה, מ-4 ל-10 מיליארד שקל; כך הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו במסיבת עיתונאים היום (ד'). במסגרת חבילת הסיוע, הקרן להלוואת לעסקים תגדל מ-4 ל-8 מיליארד שקל. לפי נתניהו, מיליארד שקלים יועברו למערכת הבריאות, מיליארד נוספים למניעת התפשטות הנגיף, וענף התעופה אף צפוי לקבל סכום נוסף מעבר לסיוע המפורט.

 

לדברי נתניהו, "4 מיליארד שקל כבר נתנו, ואנחנו מוסיפים עוד 6 מיליארד שקל כדי לייצב את המשק. זו עזרה ראשונה, וככל שנדרש ניתן סיוע נוסף. דבר ראשון, מיליארד שקל יועברו לבריאות. הכספים מיועדים להגדלת מלאי התרופות, לאפשר הצטיידות ולהכין את בתי החולים והצוותים. נכפיל את הסיוע לעסקים ל-8 מיליארד; כל עסק שנפגע, זכאי לבקש הלוואה מהקרן, והורדנו את הריביות".

 

בנימין נתניהו, היום במסיבת העיתונאים בנימין נתניהו, היום במסיבת העיתונאים

 

נתניהו הבהיר כי "אין מחסור ולא ייווצר מחסור בסחורות בישראל. הסיבה לכך היא שרוב התעבורה ימית, ולכן גם לא יהיה מחסור בחומרי גלם לתעשיה". לדבריו, "נעשה כל מה שצריך כדי לאפשר אספקה באוויר. אנחנו מגייסים גורמים דרושים, כמו חברות תעופה וחיל האוויר. מילארד שקל ייועדו לצרכים מיוחדים, של המשטרה, הכבאות ובתי הסוהר, למשל".

 

עוד אמצעים בהמשך 

שר האוצר משה כחלון, אמר כי אם יהיה צורך, בשבוע הבא יפורסמו אמצעים נוספים להתמודדות עם המשבר, והוסיף כי הדיווחים מהבנקים מעידים על התעניינות גדולה של עסקים בהלוואות מהקרן. כחלון סיפר שצוות יועצים כלכליים בכירים, שאינם אנשי ממשלה, מייעץ בהתמודדות עם המשבר. לדבריו, "אנחנו בשליטה מלאה עם ידיים על ההגה".

 

שר הכלכלה אלי כהן, הבהיר כי קווי השילוח הימי והאווירי פועלים כסדרם. לדבריו, כדי לשמור על המשך הפעולה התקינה "נערכים לכל התרחישים". כהן טען ש"אין הצדקה לאגירת מזון, לרשתות השיווק מלאי משמעותי מאוד. יש מלאי למספר חודשים קדימה, בלי להביא בחשבון את מלאי החירום של המדינה".

 

שר האוצר משה כחלון, היום שר האוצר משה כחלון, היום

 

נגיד בנק ישראל הפרופ' אמיר ירון, אמר כי "חרף הירידות בעולם השווקים בישראל מתפקדים טוב. בנק ישראל, ואני בראשו, נחושים לנקוט כל צעד שיידרש כדי להגן על המשק". עוד אמר ירון, כי "מטרת העל של הצעדים שהוזכרו היא לתמוך בהמשך הפעילות הכלכלית של המשק וליצור רשת בטחון לעסקים ומקורות תקציביים למערכת הבריאות ואחרים. משרד האוצר, בתיאום עם בנק ישראל יסייעו לכך בין היתר באמצעות השקת הקרן הייעודית לעסקים קטנים ובינוניים, אשר תסייע לעסקים להתמודד עם המצב בתקופת הביניים.

 

"זימנתי השבוע את כל מנכ"לי הבנקים אליי, כדי לעמוד מקרוב אחר היערכותם למצב החדש. לשמחתי המערכת הבנקאית נרתמה באופן ראוי לציון לסייע להתמודדות עם ההשלכות הכלכליות של המשבר ולתמוך בפעילות העסקית במשק. לבנק ישראל יש את הכלים, בכל מצב של החמרה או סימנים לכשלי שוק בשווקים הפיננסיים, להחזיר את הנזילות לשווקים. המדיניות המוניטרית ממשיכה להיות מרחיבה ובכך תומכת בפעילות הכלכלית".

 

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, אמר שלמרות שהנזקים למשק מוערכים בפחות ממיליארד שקל, קרן הסיוע הועמדה על שמונה מיליארד. באב"ד ציין שאין צורך במקור תקציבי לקרן הסיוע כיוון שמדובר בהלוואות ולא במענקים. גם לגבי מיליארד השקלים שהוקצו לבריאות אמר באב"ד שכרגע הצרכים נמוכים בהרבה. הוא ציין שהיקף הערבות בהלוואות של קרן הסיוע לעסקים גדל מ-45%, הניתנת בדרך כלל, ל-85% - וכי הן יינתנו בריבית נמוכה של פריים פלוס 1.5%. הסיוע לחבורת התעופה יינתן מעבר ל-10 מיליארד השקלים האמורים, וגם הוא יהיה בעיקרו מענה תזרימי ולא מענקים או פיצויים.

 

בתשובה לשאלה מה המענה שינתן לגל האבטלה הצפוי אמר באב"ד שהוא מקווה שהסיוע לעסקים יאפשר להם לא לפטר עובדים. כן ציין, שעובדים שיצאו לחופשה כפויה ללא תשלום יוכלו לקבל דמי אבטלה מהביטוח הלאומי. באב"ד אמר עוד ש"אם תווצר בעיה משמעותית במגזר השלישי – ניתן מענה". באב"ד ציין כי "אם היתה ממשלה מכהנת ולא תקציב של 1/12, המצב היה יותר פשוט. צריך לייצר סיטואציה בה נוכל להעביר תקציב מסודר, זה יקל על היכולת לאתר מקורות תקציביים. עם זאת, זו שעת חירום, וככל שהיא תחריף נסתדר ונדע לייצר את הכלים".

 

יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, ויו"ר נשיאות המגזר העסקי בפועל, דובי אמיתי, מסרו בתגובה: "ההסתדרות ונשיאות המגזר העסקי מברכות על כניסתו של ראש הממשלה לעובי הקורה, אך אין בהצעתו שום בשורה שתעזור להציל את המשק. העמדת הלוואות לא נותנת פתרון אמיתי לעסקים שנמצאים כעת בקריסה. המשק צריך חמצן, לא דיבורים על חמצן. מה שנדרש מהמדינה זה להזרים כסף חי לחברות ולענפים במצוקה ולא להשחית זמן יקר על התיאוריה. העובדים והעסקים הם מנוע הצמיחה של הכלכלה המקומית ואסור להמר על גורלם".

 

בר-דוד ואמיתי הוסיפו: "אנו קוראים לראש הממשלה להקים באופן מיידי שולחן עגול ששותפים בו כל הצדדים: הממשלה, ההסתדרות והמעסיקים. הפתרון נמצא על השולחן הזה וכל ניסיון להתחמק מההסכמות, עלול להביא את המשק הישראלי לנקודה שיהיה קשה לחזור ממנה".

 

 

x