בחירות 2020
ינהרו אליהם? המפתח שבידי הרשימה המשותפת
שתי המפלגות הגדולות - הליכוד וכחול לבן - מתנערות מהרשימה המשותפת אבל במערכת הפוליטית מעריכים ששתיהן ינסו לשתף עימה פעולה להשגת רוב
במפלגות הליכוד וכחול לבן מתנערים מהרשימה המשותפת, אבל לצורך השגת רוב להקמת ממשלה לא מן הנמנע שייערך עמה משא ומתן בעניין.
ראש הממשלה בנימין נתניהו שהזהיר ביום הבחירות ש"הערבים נעים בכמויות אל הקלפיות", מקווה לגייס רוב ציוני של 61 מנדטים בלא הערבים. עם זאת, גורמים במערכת הפוליטית לא פוסלים את האפשרות שאם נתניהו לא יצליח לגייס רוב שכזה, לא מן הנמנע שיוצעו הצעות לחברי הרשימה הערבית המשותפת כדי שיצביעו ברגליהם בעת שנתניהו יציג לכנסת ממשלת מיעוט.
- בדרך לקלפי: הרשימה המשותפת בדרך להגדלת מספר המנדטים
- בעקבות דליפת המידע: 19 ישראלים תובעים מיליון שקל נגד הליכוד ומפתחי אפליקציית אלקטור
- מנפלאות הקמפיין: פעילי ליכוד קיבלו הודעת SMS שמשתלטת על מסך הסמארטפון
במאי 2019 הצליח נתניהו לגייס רוב בכנסת בעד בחירתו של מועמדו מתניהו אנגלמן לתפקיד מבקר המדינה. בליכוד טענו אז כי לפחות 2–3 חברי כנסת מהרשימה הערבית המשותפת תמכו בהצבעה החשאית בעד אנגלמן, בתמורה להבטחות להקצאת תקציבים ליישובים הערבים ולהכרה בישובים לא מוכרים. בסוף מאי 2019 תמכו ברשימה הערבית המשותפת ביוזמתו של נתניהו להקדמת הבחירות ולעריכתן ב־17 בספטמבר 2019.
המתיחה שהסגירה את שיתוף הפעולה
הח"כ לשעבר עבד אל חכים חאג' יחיא ממפלגת רע"מ שנכללת ברשימה המשותפת גילה במתיחה רדיופונית בספטמבר 2019 על המגעים שניהלו נתן אשל וח"כ מיקי זוהר – שני מקורביו של נתניהו עם יו"ר מפלגת רע"מ ואיש התנועה האיסלמית ח"כ מנסור עבאס ערב פיזור הכנסת ה־21. בשיחה עם חאג' יחיא התחזה אדם שחיקה את נתניהו שמשוחח כביכול עימו.
חרף ההכחשות שהושמעו אז משני הצדדים חשף חאג' יחיא כי התנהלו שיחות בין אנשי הליכוד לבין נציגי מפלגת רע"מ כדי להשיג את תמיכת הח"כים הערבים בפיזור הכנסת. לאחר שנחשף למתיחה הרדיופונית אישר חאג' יחיא כי היו פגישות וישיבות.
נתניהו אמר אתמול כי "יהיו הפתעות וכי גדי יברקן (שערק מכחול לבן לליכוד) לא יהיה היחיד". גורמים במערכת הפוליטית העריכו שבלית ברירה עשוי הליכוד להציע לשלושת הח"כים מרע"מ להיעדר מההצבעה על הקמת ממשלת מיעוט בראשות נתניהו בתמורה להקצאת תקציבים ממשלתיים לאוכלוסיה הערבית, תקצוב תוכנית למלחמה למיגור הפשיעה במגזר הערבי ואף הכרה בישובים לא מוכרים מהמגזר הערבי. במקרה שכזה, אם תוקם ממשלת מיעוט בראשות נתניהו הוא לא יזדקק לרוב של 61 ח"כים במליאה אלא לרוב יחסי. כדי להפיל ממשלה בהצבעת אי אמון נדרש רוב של 61 ח"כים בעד מועמד אחר – מצב שעשוי להיות בלתי אפשרי.
בכחול לבן מתנערים מהרשימה הערבית אך גם זקוקים לה. במוצאי שבת טען יו"ר העבודה־גשר־מרצ ח"כ עמיר פרץ שיש הסכמה עם יו"ר כחול לבן בני גנץ להקמתה לאחר הבחירות של ממשלת מיעוט בראשות גנץ ובהשתתפות העבודה־גשר־מרצ. לפי פרץ, הרשימה הערבית המשותפת וישראל ביתנו יתמכו בממשלה שכזו מבחוץ. מאוחר יותר במוצ"ש הכחיש גנץ שיקים ממשלה בתמיכה או בהימנעות של הרשימה הערבית המשותפת. גם יו"ר ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן, שתוקף את הערבים, מסרב לכל שיתוף פעולה פרלמנטרי עמם.
עם זאת, במערכת הפוליטית מעריכים שבמקרה דחק, ובמידת הצורך, ייעשו נסיונות לשיתוף פעולה בין כחול לבן והרשימה הערבית בזירה הפרלמנטרית. ברשימה המשותפת, כמו גם בכחול לבן ובישראל ביתנו, שמו למטרה להחליף את נתניהו ולהוציאו מהמעון הרשמי ברחוב בלפור.
שיתוף הפעולה הממושך בין הערבים לחרדים
בנוסף לכל אלה אסור לשכוח שבהצבעות פרלמנטריות חשובות, מבוצעים קיזוזים בין חברי כנסת מהקואליציה לאופוזיציה ולהיפך, כשלהם שותפים גם חברי כנסת מהרשימה הערבית. מי שהתנגד ליוזמתו של ליברמן מלפני כמה חודשים להדיח את ח"כ משה גפני (יהדות התורה) מראשות ועדת הכספים היה לא אחר מאשר ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת), שהרעיף עליו שבחים. גפני גם כינס בפגרת הבחירות האחרונה שתי ישיבות של הוועדה לצורך דיון בביטול "חוק קמיניץ" שהחמיר את הענישה נגד עברייני בנייה שפגע בעיקר בסקטור החקלאי והערבי.
עדות לשיתוף פעולה פורה בין הח"כים החרדים לערבים ניתן היה לגלות בשנים האחרונות כשהח"כים מיהדות התורה, בראשות גפני, מנעו את כוונתו של רה"מ בנימין נתניהו לחוקק את "חוק המואזין" שנועד להקטין את עוצמת הווליום של הדרשות במסגדים.