בג"ץ למדינה: יש לאפשר פונדקאות לבני זוג מאותו המין
ביהמ"ש העליון קבע כי המדינה צריכה לאפשר לבני זוג מאותו המין ולגברים יחידנים גישה לפונדקאות - והקציב שנה לחוקק את החוק בנושא. השופט פוגלמן: "ההסדר שאומץ בכנסת מגלם תפיסה שהורות נשית עדיפה על גברית". ארגוני הלהט"ב: "החלטה היסטורית"
בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ קבע היום (ה') פה אחד כי יש לאפשר לזוגות בני אותו המין, ולגברים יחידים בעלי זיקה גנטית ליילוד, גישה להסדר פונדקאות בישראל. בית המשפט נתן לכנסת פרק זמן של שנה לתקן את הוראות החוק המפלות.
- בג"ץ למדינה: יש לאפשר פונדקאות לבני זוג מאותו המין
- ביהמ"ש לענייני משפחה פסק: זוג גברים נשואים הם ההורים של תאומים מיום לידתם
- המדינה לבג"ץ: אין היתכנות פוליטית לפונדקאות לגברים חד מיניים
בית המשפט העליון קבע כי הוראות הסדר הפונדקאות הקבוע בחוק הסכמים לנשיאת עוברים ובהוראות חוק תרומת ביציות, המונעות מגברים יחידים ומבני הזוג מאותו המין את האפשרות לעשות שימוש בהסדר פונדקאות, פוגעות פגיעה בלתי מידתית בזכות לשוויון ובזכות להורות של קבוצות אלה - ואינן חוקתיות.
השופט עוזי פוגלמן כתב בהחלטה כי "בצד הפגיעה הקשה בכבודו של כל אחד מאותם גברים שהיו רוצים לפנות להליך פונדקאות והדבר נשלל מהם, הסדר הפונדקאות הנוכחי פוגע בכבודם גם בגלל המסר הפוגעני הטמון בו ביחס לקבוצה שעליה הם נמנים. ההסדר שאומץ מגלם בחובו תפיסות עומק חברתיות שלפיה 'הורות נשית' עדיפה וראויה יותר על פני 'הורות גברית', וכי משפחה המורכבת מאם ומאב או מאם בלבד היא משפחה 'עדיפה', ראויה' ו'רצויה' יותר ממשפחה המורכבת מגבר יחיד או משני גברים. זהו מסר שלטוני פוגעני, החוטא לחובתה הבסיסית של המדינה לכבד כל צורת חיים וכל תא משפחתי שמבקש אדם לעצמו".
השופט ניל הנדל הוסיף שיקול נוסף של שוויון כלכלי: "כיום, מי שאינם יכולים לבצע הליך פונדקאות בישראל יכולים לבצעו בחו"ל. הליכי הפונדקאות בחו"ל הם ככלל יקרים יותר. כך נוצר פער בין גברים בעלי אמצעים, שבאפשרותם לבצע הליכים אלו וכך לממש את רצונם להיות הורים, לבין גברים פחותי אמצעים שאין באפשרותם לעשות כן. פער זה אינו קיים ביחס לנשים, ואינו רצוי"
בית המשפט נתן לכנסת פרק זמן של שנה לתקן את הוראות החוק המפלות בעקבות מורכבות ההסדר החוקי העוסק ברבייה ובפריון, וכן בהינתן העובדה שההסדר הקיים נועד להיטיב את מצבם של יחידים שאינם יכולים להביא ילדים לעולם.
בחודש יולי 2018 אישרה מליאת הכנסת את חוק הפונדקאות במתכונת המיועדת לאימהות יחידניות ומפלה זוגות להט"בים, למרות שבאותו השבוע הביע ראש הממשלה בנימין נתניהו תמיכה בפונדקאות גם לאבות יחדנים. לאחר שנתניהו הצביע נגד הסתייגות שהגיש אמיר אוחנה ממפלגתו, פרצה במליאה מהומה.
"יום חג לכל שוחרי השוויון בישראל"
איתי ויואב פנקס ארד העותרים משנת 2010 ויו"ר עמותת "אבות גאים" עוז פרבין מסרו בתגובה: "ניצחנו. זהו יום דרמטי ומרגש, שבו ישראל עושה סוף סוף צעד למשפחת המדינות המתקדמות בעולם ביחס לזכויות להט"ב. אנחנו מאושרים מכך שאחרי עשר שנים, בג"ץ קיבל החלטה אמיצה ונכונה, שעושה צדק כלכלי וחברתי לעשרות אלפי זוגות להט"בים. גם אם יש עוד דרך לעשות כדי להגיע לשוויון מלא, מהיום כולנו יכולים להקים משפחה לתפארת – בדיוק כמו כולם".
עורך הדין חגי קלעי שיצג את העותרים: "לפני עשור יצאנו למאבק המשפטי לביטול האפליה בחוק הפונדקאות. הבטחות שניתנו על ידי הכנסת והממשלה לתקן את העוול - לא קוימו, ונציגי הממשלה והכנסת המשיכו לטעון בבתי המשפט בעד ההסדר המפלה והמקפח. טוב עשה בית המשפט העליון שהבהיר, בצורה חד משמעית, שמדובר באפליה אסורה וכי הכתם הזה צריך להמחק מספר החוקים. הבשורה, שבתוך שנה מהיום תבוטל האפליה שבחוק - היא יום חג לכל שוחרי השוויון בישראל, והישג מדהים לעותרים".
יו"ר האגודה למען הלהט"ב, הילה פאר: "מדובר בהחלטה היסטורית למדינת ישראל, לקהילה הגאה ולאלפי זוגות ישראלים שיממשו את זכותם הבסיסית להיות הורים. יומיים אחרי יום המשפחה, אנחנו גאים וגאות להיות מי ומה שאנחנו בכל מקום במדינה שלנו. זאת התשובה להסתה ולאפליה שמגיעה גם היום מנבחרי הציבורי וממשרדי הממשלה. כולנו תקווה שבשבוע הבא תיבחר ממשלה שתקדם שיוויון זיכויות רחב לקהילה הגאה בכל התחומים".
איגי, ארגון הנוער הגאה, מסר כי "החלטת בית המשפט היסטורית ומרגשת. לבנות ובני הנוער של איגי יוכלו להיות ילדים ומשפחות ללא אפליה ומסעות מפרכים. ככה נראית קדמה".