בנק ישראל: מס הכנסה שלילי לא פוגע בתמריץ של בני הזוג לעבוד
לפי מחקר של הבנק, היעדר התלות בין השכר של בן הזוג לזכאות למענק עבודה מנטרל את האפקט השלילי שעלול להיווצר עם מתן המענק לאחד מבני הזוג. להבדיל מקצבאות, מענק עבודה מתמרץ את בעלי השכר הנמוך להמשיך לעבוד - לצד שיפור מצבם הכלכלי
היעדר התלות בין השכר של בן הזוג לזכאות למענק עבודה (מס הכנסה שלילי) מנטרל את האפקט השלילי שעלול להיווצר עם מתן המענק לאחד מבני הזוג; כך עולה ממחקר שמפרסם היום (ד') בנק ישראל, ונכתב על ידי עדי ברנדר ומנהל חטיבת המחקר מישל סטרבצ'נסקי.
- בנק ישראל מציג: כמה זה 6% מ־124 מיליארד דולר?
- אנדרו אביר מונה היום לתפקיד המשנה לנגיד בנק ישראל
- האם אתם יודעים איך קוראים לנגיד בנק ישראל?
לפי המחקר, מאחר ומענק העבודה הניתן בארץ לא מושפע מהשכר של בן הזוג, אין אפקט שלילי לתוכנית על התעסוקה של בן הזוג של אותו זכאי למענק עבודה נמוך. אותו אפקט שלילי נמצא בקרב נשים נשואות בארה"ב ובבריטניה, שם המענק נקבע על פי ההכנסה המשפחתית הכוללת. בישראל, כאמור, הזכאות למענק העבודה אינה תלויה בזכאות של בן או בת הזוג, והקשר בין זכאות הפרט להכנסת בן הזוג מוגבל - ומשפיע רק על כרבע מהעובדים הנשואים ששכרם נמצא בטווח המזכה במענק.
בנק ישראל היה אחד הגורמים המניעים של תוכנית מענק העבודה (שנכנסה לפועל באופן מלא ב-2011). להבדיל מקצבאות, מענק עבודה מתמרץ את בעלי השכר הנמוך להמשיך לעבוד, לצד שיפור מצבם הכלכלי. הממשלה האחרונה אף הגדילה את מענק העבודה באופן זמני, מהלך שבינתיים כבר בוטל. המחקר למעשה מחזק את הסברה של בנק ישראל, כמו גם של הגורמים המקצועיים במשרדי הממשלה, כי מדובר במהלך חיוני לצמצום אי השוויון ולסיוע לשכבות החלשות.
עוד מצא המחקר כי עלייה של 100 שקל לחודש במענק העבודה לו זכאית אשה מתואם עם ירידה של 0.4% בהסתברות שתפסיק לעבוד, וכי עלייה של 100 שקל במענק של גבר תפחית את ההסתברות להפסקת תעסוקתו ב-0.8%. בנוסף, מן הסתם, ככל שהמענק גבוה יותר - כך ההסתברות להפסקת עבודה קטנה יותר: כאשר המענק גבוה מ-400 שקל, ההסתברות להפסקת העבודה עבור נשים יורדת ביותר מ-1% ועבור גברים ביותר מ-2.5%.