$
מט"ח וסחורות

בלעדי לכלכליסט

בנק ישראל מציג: כמה זה 6% מ־124 מיליארד דולר?

בנק ישראל השיג ב־2019 תשואה של 6% על יתרות המט"ח, כך לפי הערכות בשוק. מדובר בתשואה הגבוהה בעשור האחרון, ששווה לכ־7.5 מיליארד דולר

עמרי מילמן 06:5710.02.20

התשואה של בנק ישראל על יתרות המט"ח שלו צפויה לעמוד על מעל 6% לשנת 2019 לפי הערכות השוק, כך נודע ל"כלכליסט". מדובר על התשואה הגבוהה ביותר בעשור האחרון. לשם השוואה, הפעם היחידה בעשור האחרון בו התשואה היתה גבוהה מ־2% היתה ב־2017, אז עמדה על 3.03%. ב־2019, בחישוב גס, אם לוקחים בחשבון שיתרות בנק ישראל עמדו על כ־124 מיליארד דולר, התשואה עמדה על כ־7.5 מיליארד דולר. בבנק ישראל נוטים להציע לבחון תשואות של הבנק על פני מספר שנים. בראייה כזו, התשואה הממוצעת ל־3 השנים האחרונות עומדת על מעל 3%.

 

 

למעלה ממחצית מהמניות שנרכשו היו אמריקאיות

 

בתחילת 2019 החליטה הוועדה המוניטרית כי לאור העלייה הניכרת בהיקף יתרות המט"ח של הבנק (מכ־42 מיליארד דולר בתחילת 2009 לכ־130 מיליארד דולר בתחילת 2020) הבנק יוכל להגדיל את שיעור ההשקעה המרבי במניות מ־15% ל־17.5%. עם זאת, יש לציין כי ב־2018 היקף ההשקעה במניות בתיק בפועל היה 12.5%.

 

 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

כאשר רוצים להבין את התשואה החריגה בשנה שעברה, ההסבר המרכזי הוא כמובן הגדלת ההשקעה במדדי מניות, שרובם ככולם רשמו עליות משמעותיות. לדוגמה, מדד S&P 500 בשנה שעברה עלה בכמעט 27%, מה שיכול להסביר חלק ניכר מהתשואה הכוללת. מעבר לכך, ב־2019 היתה תשואה על אגרות החוב שמחזיק הבנק. בחינת תשואת יתרות המט"ח של בנק ישראל מורכבת, שכן היא נמדדת במונחי "נומרר" - סל המטבעות הכולל את הדולר (עם המשקל הרב ביותר), היורו והליש"ט. כך ששינויים בשער בשערי החליפין משפיעים גם הם על התשואה.

 

בחינת ההקצאה האסטרטגית של בנק ישראל בשנים הקודמות מעלה כי יותר ממחצית מהמניות שנרכשו היו אמריקאיות. בנק ישראל השקיע כעשירית מסך ההשקעה שלו במניות ב־2018 במניות יפניות, ופחות מעשירית בגרמניה, אנגליה וצרפת - כל אחת בנפרד. במדינות כמו קנדה, שוויץ, אוסטרליה והונג קונג השקיע בנק ישראל שברירי אחוזים. בחינת ההשקעה באיגרות החוב הממשלתיות מעלה כי הבנק מחזיק באגרות חוב באותן מדינות. 6% מההשקעות ב־2018 היו באג"ח תאגידיות. 75% מהן בחברות אמריקאיות ו־25% באירופיות.

 

 

 

 

כזכור, בנק ישראל התערב בשוק המט"ח ורכש דולרים בחודשים האחרונים ביתר שאת, במטרה לקזז השפעות חיצוניות של ספקולנטים על השקל, שמחזקות אותו מעבר לעוצמה הנובעת מאמון המשקיעים במשק הישראלי.

 

יתרות המט"ח - מלאי חירום לשלל תרחישים

 

אולם מעבר לכך, יש לאותן יתרות מטרות לא פחות חשובות. הן מקנות למשק מלאי חירום של מטבע חוץ בהיקף שצריך להספיק לזמן משבר, כמו מלחמה או רעידת אדמה. בתקופה שכזו, יכול להיות ייבוא מסיבי לצד האטה בייצוא - כך שההכנסות במטבע חוץ יהיו נמוכות ויתרות המט"ח יישארו המקור העיקרי של המדינה למימון. במקרה קיצון, אם לחשב הכללי לא יהיו משקיעים שמעוניינים לרכוש את אגרות החוב שהוא מנפיק, הוא יוכל לקבל מבנק ישראל דולרים.

 

לאור העלייה בהיקף היתרות, בנק ישראל יכול להרשות לעצמו להגדיל את הסיכון ולרכוש מניות, לצד שמירה על כר ביטחון. ההחלטה על ההשקעה במניות בחו"ל התקבלה בבנק ישראל והוסדרה בחקיקה ב־2012, בעקבות הגידול החד ביתרות ועל רקע הירידה החדה של הריביות ושל תשואות האג"ח הממשלתיות. זאת, מתוך נקודת הנחה לפיה בטווח הארוך, למרות הסיכון הכרוך, ההשקעה במניות משתלמת יותר.

x