$
בארץ

עובדי מכון התקנים פתחו בשביתה; טוענים לצעדים חד צדדיים של ההנהלה הפוגעים בזכויותיהם

המשמעות: כ-30 אלף יבואנים לא יכולים להכניס סחורה לישראל מכיוון שאינה עוברת בדיקות תקן. בין היתר נטען כי בכוונת ההנהלה לבטל את ההסכמים הקיבוציים, לפגוע בקידום עובדים ולהכניס מיקור חוץ

בילי פרנקל 11:3719.02.20

עובדי מכון התקנים פתחו הבוקר בשביתה בטענה לצעדים חד צדדיים של ההנהלה, הפוגעים בזכויותיהם. זאת על רקע הרפורמה ההמקיפה המיושמת במכון בימים אלה. המשמעות: כ-30 אלף היבואנים שמשרת המכון, לא יכולים להכניס סחורה לישראל מכיוון שאינה עוברת בדיקות תקן, כמו מוצרי חשמל, תינוקות, תאורה ועוד.

 

 

 

במכון התקנים מועסקים כ-1,000 עובדים. באוגוסט האחרון הכריז הוועד על סכסוך עבודה, בטענה כי הרפורמה, שנכנסה בחודש דצמבר האחרון לפעימה השלישית שלה, מיושמת במהירות ובאופן שאינו תואם להסכם הקיבוצי הקיים מולה.

 

מכון התקנים מכון התקנים צילום: יריב כץ

 

בין היתר נטען, כי בכוונת ההנהלה לבטל את ההסכמים הקיבוציים, לפגוע בקידום עובדים ולהכניס מיקור חוץ שיאפשר לגופים מהארץ ומחו"ל לבצע חלק מהפעילויות שהיו מבוצעות עד עתה באופן בלעדי על ידי המכון.

 

בנוסף נטען כי ההנהלה אינה נוקטת בשקיפות ומסתירה מידע בנושאים שעשויים להשפיע על תנאי העסקתם. העובדים החלו כבר אתמול בצעדים ארגוניים במהלכם השביתו את העבודה למשך שעה, קיימו אסיפת הסברה, ובערב ישבו למו"מ עם ההנהלה אך זה נקלע למבוי סתום.

 

באוקטובר 2017 הכריזו שר האוצר משה כחלון ושר הכלכלה אלי כהן, על רפורמה מקיפה למכון התקנים, במטרה ליצור לו תחרות. זאת באמצעות הוספת מעבדות פרטיות שיבצעו בדיקות תקנים למוצרים ויתחרו במכון, במטרה לקצר את הזמנים של אישור מוצרים וכניסתם לשוק, להוריד את עלויות היבואנים ולהוריד תאריפים ומחירים.

 

הרפורמה כוללת ארבע פעימות. הראשונה יצאה לדרך ב-1 באפריל 2018 וכללה מוצרי חשמל ביתיים, אלקטרוניקה בידורית, כלי עבודה חשמליים ומצברים. השנייה הופעלה ב-30 באפריל 2018 וכללה מתכות יקרות, מוצרי ניקוי, תקשורת סלולרית, מנורות וגופי תאורה ועוד. השלישית בחודש דצמבר האחרון כללה מוצרים בתחומי הטקסטיל, ציוד היגייני, ציוד רפואי, מוצרי עץ וחלונות, בניין, מערכות אנרגיה, ציוד משרדי וגפ"מ (גז בישול). הפעימה האחרונה מתוכננת למרץ 2021 ותכלול את כל שאר המוצרים שעליהם חלים התקנים הרשמיים.

 

במכון התקנים הבהירו כי בשלב זה לא צפוי מחסור אך במידה שהשביתה תתארך, עלול להווצר מחסור במוצרים מסוימים. אליעד ויסברג ראש המטה, אמר בתגובה כי "התפקיד של ההנהלה הוא לנהל ותפקיד הוועד לדאוג לרווחת העובדים. הנהלת המכון מצרה על פתיחת שביתה שפוגעת לא רק במכון ובעובדיו אלא בכלל המשק הישראלי כי כרגע אין בדיקות וזה גורם לסחורה לא להכנס למשק. אנחנו פועלים לכריתת הסכם קיבוצי חדש שיאפשר את קיון הרפורמה לטובת המשק הישראלי. אנחנו פועלים באחריות ונחישות לטובת המכון ועובדיו וכלל אזרחי המדינה וקוריאים לעובדים לשוב לשולחן המו"מ ולחדול מצעדים מיותרים". באשר לטענה למיקור חוץ מסר וייסברג כי "זו טענה בעלמה של הוועד, אין מיקורי חוץ".

x