בחירות 2020
כחול לבן זנחה את העיקרון המכונן שלה: מלחמה בשחיתות
סיעת האופוזיציה בחרה שלא לנקוט קו הצבעה אחיד לגבי החסינות של הח"כ חיים כץ, בטענה שלא מדובר בהצבעה פוליטית, אלא עניינית. אך כחול לבן לא יכולה להרשות לעצמה לשבת על הגדר כשנוח לה
הכנסת אישרה אתמול (ב') חסינות מפני העמדה לדין לח"כ חיים כץ, המואשם בעבירות מרמה ושחיתות, ברוב של 62 ח"כים. 43 ח"כים התנגדו, ושני ח"כים נמנעו מלהצביע. לפני ההצבעה ביקש כץ מהמליאה לאשר לו חסינות מהותית, ואמר: "אני אדם ישר".
אך החסינות שאושרה לכץ היא דיונית, שתוקפה יפוג בעוד שבועיים עם תום כהונת הכנסת הנוכחית. סביר להניח שבג"ץ יידרש להכריע אם להעניק לכץ חסינות דיונית או מהותית. לפי הערכות, בג"ץ צפוי להחזיר את הדיון בסוגיה לוועדת הכנסת הבאה.
- הכנסת אישרה את החסינות לח"כ חיים כץ ברוב של 62 ח"כים
- קודם נתעלם ממנדלבליט, אחר כך מבית המשפט
- חסינות על תנאי: מתרחב הפער הנורמטיבי בין המשפט לפוליטיקה
מבחינת פילוח המצביעים לפי גושים, 54 ח"כים מגוש הימין (למעט מוטי יוגב מימינה שנעדר מההצבעה) תמכו במתן החסינות. בין התומכים: ראש הממשלה בנימין נתניהו ודוד ביטן, נגד שניהם הגיש היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כתבי אישום. שר הפנים אריה דרעי ושר הבריאות יעקב ליצמן תמכו אף הם. השניים ממתינים להחלטת מנדלבליט בעניין הגשת כתב אישום נגדם. גם שמונה ח"כים מישראל ביתנו הצביעו בעד החסינות.
מתוך האופוזיציה, המונה 65 ח"כים, רק 43 התנגדו לחסינות. כחול לבן החליטה לא לנקוט קו הצבעה סיעתי, ואפשרה לח"כים שלה חופש הצבעה. מתוך 33 ח"כים, 28 התנגדו, שניים נמנעו (צבי האוזר ומיכאל ביטון) ושלושה נעדרו.
משום שוועדת האתיקה של הכנסת כבר דנה בעניינו של כץ לפני כעשור, התקיימה הצבעה נוספת. בהצבעה זו שינה האוזר את עמדתו ותמך בחסינות, לאחר שנמנע בהצבעה הראשונה. כך בהצבעה השנייה הושג רוב של 63 ח"כים.
לפי פסיקות בג"ץ קודמות, כשח"כים דנים בחסינות של ח"כ, ההצבעה צריכה להתנהל כמו דיון בבית משפט, ואין לקבוע בעניין עמדה סיעתית, אלא עמדה עניינית. בכחול לבן טענו כי הם הסיעה היחידה שקיימה את העיקרון הזה.
אבל מפלגה שחרתה על דגלה מלחמה בשחיתות לא יכולה לשבת על הגדר כשנוח לה. יו"ר כחול לבן בני גנץ קרא אתמול להעביר את ההכרעה לגבי חסינות מהכנסת לוועדה חיצונית. לדבריו, "עצם הדיון של ח"כים בחסינות חבריהם הוא פתח לשחיתות וליצירת קליקה שביכולתה להפוך את בית הנבחרים לעיר מקלט לעבריינים".
אך אם נושא החסינות כל כך חשוב לגנץ, היה עליו לקבוע קו סיעתי שמכתיב לח"כים להתנגד למתן החסינות. אם היה על כחול לבן להצביע על חסינות נתניהו, כל הח"כים היו מתנגדים, גם ללא קו סיעתי.