נגיף הקורונה
משרד הבריאות מרחיב את ההנחיות: בידוד - לא רק לחוזרים מסין
המשרד הודיע כי נוסעים שחוזרים מתאילנד, הונג קונג, סינגפור ומקאו מתבקשים להישאר בביתם במשך שבועיים - גם אם לא פיתחו תסמיני מחלה; צוותי אל על שיטוסו לתאילנד לא יחויבו בבידוד עם שובם לישראל - אם יעמדו בכמה תנאים
ישראל נערכת לקורונה: גם השבים מתאילנד, הונג קונג, סינגפור ומקאו ישהו בבידוד של 14 ימים החל ממועד חזרתם לארץ - כך הודיע היום משרד הבריאות,
לאחר הערכת מצב שקיים.
- משרד הבריאות: הישראלים הבריאים מ"ספינת הקורונה" יחזרו לישראל עד סוף השבוע הבא
- התפשטות הקורונה: מנורה מצטרפת למגדל - לא תבטח נוסעים למזרח הרחוק
- משרד הבריאות מרחיב את ההנחיות: בידוד - לא רק לחוזרים מסין
עד כה היה הבידוד תקף רק לאזרחים השבים מסין, אולם בעקבות התפשטות הקורונה למדינות נוספות במזרח החליטו במשרד הבריאות להרחיב את ההוראה גם למדינות נוספות. ההחלטה התקבלה בעקבות הערכת מצב בנושא שהתקיימה הבוקר בראשות שר הבריאות יעקב ליצמן וצוות מומחים של משרד הבריאות.
לפי ההנחיות החדשות, מי ששב מתאילנד, הונג קונג, סינגפור ומקאו החל מהיום, ישהה בבידוד בית עד להשלמת 14 יום ממועד החזרה - תקופת הדגירה של המחלה. על השוהה בבידוד לא לצאת למרחב הציבורי ולא לשהות במקומות ציבוריים, כולל מוסדות חינוך, מקומות עבודה, תחבורה ציבורית, מקומות בילוי וקניות, בתי חולים ומרפאות.
במקרה של אחד או יותר מהתסמינים הבאים: הופעת חום, שיעול או קוצר נשימה, יש לפנות לרופא המטפל בקופת החולים או בחדר המיון, וליידע מראש טלפונית את המרפאה או חדר המיון על הגעת חולה. גם במצב רפואי אחר הדורש טיפול, יש ליידע מראש טלפונית את הגורם המטפל על הגעת המטופל. בכל מקרה יש לכסות את הפה והאף במסיכה כירורגית או בבד זמין אחר, ולהימנע מנסיעה בתחבורה ציבורית.
במשרד מבהירים כי נכון לעכשיו, מי שהיו במדינות האמורות במסגרת טיסות המשך (קונקשן) ולא יצאו משדי התעופה, אינם חייבים בבידוד.
אל על: הצוותים חויבו ללון במתחם שדה התעופה
טיסת אל על יוצאת הלילה לבנגקוק כמתוכנן, אך הטיסה מחר תלויה במספר הביטולים. עם פרסום ההנחיות, פנה ראש מערך התעופה של אל על למשרד הבריאות לקבלת הנחיות לגבי צוות המטוס, וסוכם שהצוותים שיטוסו לבנגקוק לא ייכנסו להסגר בתנאי שילונו לילה אחת בלבד בתאילנד, עד שובם חזרה ורק במלון בתוך שטח שדה התעופה; בנוסף יימנעו ממגע עם מקומיים ויקפידו על היגיינה. הצוותים ייבדקו עם חזרתם לארץ ובמידה שלא יימצאו סימפטומים של המחלה - שיעול או חום - ישוחררו לביתם. ההערכה בענף כי צפוי גל של ביטולים של טיסות לתאילנד, והטיסות ייפסקו או ידוללו מאוד. מאל על נמסר כי בהתאם לשינוים בשטח יוחלט על המשך הטיסות.
בתוך כך, התאחדות התעשיינים שלחה הערבמכתב לשר העבודה והרווחה אופיר אקוניס ולשר הבריאות ליצמן ובו היא כותבת: "בהתאם לחוק ולתקנות הרלוונטיות, על מעסיק לשלם דמי מחלה לעובדו, רק כאשר העובד מצוי באי כושר הנובע ממצב בריאותי לקוי ואינו מסוגל לעבוד עקב מחלה. לאור העובדה שאלו אינם פני הדברים, שכן, מי שנמצא בתקופת בידוד אינו בהכרח חולה או מצוי במצב בריאותי לקוי, הרי שנראה כי אין מקור חוקי לחיוב של המגזר העסקי בתשלום דמי מחלה למשך תקופת הבידוד, כמו גם לחייב את העובדים בניצול מכסת ימי המחלה השנתית המוגבלת".
במכתב מבהירה התאחדות התעשיינים כי בשני הצווים הנ"ל, כמו גם בהנחיות משרד הבריאות, לא הובהר מי יישא בעלות של השלכות בידוד ממושך ואיסור ההעסקה וכי "העדר הבהרה זו יוצר בלבול במגזר העסקי". את המכתב חותמת התאחדות התעשיינים בבקשה להבהיר את הנושא ולקבוע את מקור המימון של עלות הבידוד של העובדים המצייתים להנחיות משרד הבריאות. "במידה ויקבע כי עלויות אלו יושתו על המעסיקים והעובדים, נודה להפניה למקור החוקי המסמיך זאת".
נזכיר כי לפני שבוע נחשף ב"כלכליסט" כי בניגוד לפרסומים ולהודעות של משרד הבריאות, ימי המחלה שינוכו לעובדים שנאלצים להישאר בבידוד במשך 14 ימים מחשש להידבקות בקורונה - יהיו על חשבונם וטרם נמצא מימון ממשלתי. יתרה מזו, פורסם כי טרם התברר מה יעלה בגורלם של עובדים אשר מספר ימי המחלה שלהם במכסתם - פחות מ-14, ולפי שעה, או שינוכו להם ימי חופשה או שינוכה להם שכר.
במשרד הבריאות עדיין מנסים לפתור את הפלונטר, אך נכון לרגע זה, אין פתרון והמשרד לא עדכן את מקור המימון למהלך שכפו. במשרד הבריאות הבטיחו לפני שבוע כי יימצא פתרון וכי בסופו של דבר מדובר בכמה מאות עובדים בודדים ולא בתופעה רחבת היקף. אלא שהרחבת מעגל המדינות המצריך בידוד הופכת את הסוגיה לבוערת יותר. גם במשרד הבריאות הבינו מיד כי הבעיה העיקרית בהקשר הזה היא של עובדי המגזר הפרטי והעצמאים שנהנים ממספר ימי מחלה מצומצם. לגבי עובדים במגזר הציבורי, הבעיה היא פחות אקוטית שכן מדובר בפלח שנהנה ממספר גדול של ימי מחלה.
העובדה שהעובד הוא זה שיצטרך לשאת בעלות הבידוד מפתיעה, שכן, כפי שנחשף ב"כלכליסט", בישבה שערך ראש הממשלה, בנימין נתניהו עם בכירי משרד הבריאות, הראשון התחייב כי הוא יעמיד את המשאבים למימון השהייה בבידוד. יתרה מזו, יום למחרת, דיווח משרד הבריאות כי העובד יציג ימי מחלה במקום עבודתו, ובימים האחרונים המשרד גיבש טופס מקוון לצורך כך.