בלעדי לכלכליסט
משרד האנרגיה חידש את הדיונים על סגירת מצוף הגז הנוזלי של חברת החשמל
במשרד יחליטו האם להשבית את מצוף הגז כבר בתוך כשנה וחצי מהיום, או לצמצם את פעילותו רק לימי חירום משקי. הדיונים החלו לאחר שהובהר שבחציון הראשון של 2021 יעמדו לרשות המשק שלושה מאגרי גז עצמאיים: מאגר תמר, מאגר לוויתן ומאגרי כריש ותנין
משרד האנרגיה חידש את הדיונים בדרך לסגירת מצוף הגז הנוזלי של חברת החשמל, כך נודע לכלכליסט. הדיונים נערכים מול הרגולטורים והחברות הממשלתיות הרלוונטיות לתחום, כאשר השאלה העומדת בפני המשרד היא האם להשבית את מצוף הגז כבר בתוך כשנה וחצי מהיום, או לצמצם את פעילותו רק לימי חירום משקי.
הדיונים על סגירת מצוף הגז החלו למעשה לפני כשנה וחצי ואחרי שהובהר מעבר לכל ספק שבחציון הראשון של 2021 יעמדו לרשות המשק שלושה מאגרי גז עצמאיים, כשכל אחד מהם מפעיל מערכת הולכה נפרדת מהים לחוף: מאגר תמר, מאגר לוויתן ומאגרי כריש ותנין.
- חברת החשמל נפרדת מהפעלת מצוף הגז הנוזלי
- אחרי חיבור מאגרי כריש ותנין משרד האנרגיה יוותר על שירותי הגז הנוזלי של חברת החשמל
- חברת החשמל שוב מבקשת לדחות התקנת פילטרים
באמצע שנה שעברה עוד עלה רעיון להשאיר את מצוף הגז פעיל ולהעביר לידי חברת ניהול המערכת, שתנתק את הזיקה של המתקן מול חברת החשמל ותהפוך את המיכלית למאגר חירום לאומי באחריות המדינה ותחת הגנה שלה, אולם תחת מגבלות קשות של אבטחה התחדדה בחודש האחרון השאלה מי צריך את המצוף ולאילו שימושים, שאלה שבמשרד האנרגיה דנים בה בימים אלו.
מצוף הגז הנוזלי של חברת החשמל הוקם בתחילת 2013 כגיבוי לאספקת הגז, ובזמנו הוא קיבל מטעני גז נוזלי יקר שעמדו לטובת חברת החשמל והמשק. בזמנו, כמות הגז הנוזלי ששכנה שם הייתה יכולה לספק את המשק לחודש עד חודשיים, אולם עם העלייה בביקוש כמות הגז שם תספיק לכמה שבועות בודדים במקרה הטוב, והמשק אינו יכול להסתמך עליו. למעשה, עם חיבור מאגר לוויתן בסוף 2019 חשיבות הגיבוי פחתה, ובתחילת 2021 אמורים להתחבר מאגרי כריש ותנין, כך שויתור על המצוף עשוי לחסוך לחברת החשמל עלות אחזקה שנתית של כ-60 מיליון דולר, כמו גם רכישת מטעני גז חדשים.
בצעד אחרון של שכנוע בחשיבותו דירקטוריון חברת החשמל הורה לחברה לנסות ולרכוש מטעני גז נוזלי זולים, תוך ניצול נפילת מחירי האנרגיה בעולם, וכך אולי להשאיר פתח לפעילות המצוף.
אולם בדיקה בנתוני רשות החשמל, הוא הרגולטור שקובע את התעריפים מעלה את המסקנה שזה כבר לא משנה: לפי דוחות חברת החשמל, נכון לסוף ספטמבר 2019 חלקו של הגז הנוזלי בסל הדלקים של חברת החשמל הוא פחות -9%. אם זה לא מספיק, חישוב פרטני ביחס לנתוני רשות החשמל העלה שגם אם מחיר מטעני הגז הנוזלי יחתך מחר בצורה תיאורטית בכ-50%, המשמעות על תעריף החשמל היא עלובה ובהיקף של כעשירית האחוז לכל מטען. במילים אחרות, אם יתמזל מזלה של חברת החשמל והיא תצליח לרכוש זוג מטעני גז נוזלי במחיר של כמה דולרים בודדים ליחידת אנרגיה (מטען מגיע כל שלושה חודשים), ההשפעה הישירה על חשבון החשמל של האזרחים תהיה פחות מחמישה שקלים לכל שנה קלנדרית.
תחת הנתונים הללו הנטיה היא לוותר על המצוף, בוודאי כאשר בחברת החשמל חוששים שבימי שיא ביקוש חברת החשמל עוברת לשימוש בפחם, והמצוף יותר משרת את המתחרים שלהם שמפעילים תחנות כוח פרטיות מאשר את החברה עצמה.