בלעדי לכלכליסט
חברת החשמל שוב מבקשת לדחות התקנת פילטרים
מאז 2010 דוחה חברת החשמל התקנת פילטרים לצמצום פליטת מזהמים מתחנת הכוח הפחמית באשקלון. לאחרונה הגישה בקשת דחייה נוספת, ועל פי הערכות היא חותרת להימנע כליל מהשקעה של מיליארדי שקלים בתחנה שעתידה להיסגר בעוד חמש שנים
חברת החשמל הגישה לאחרונה למשרדי האוצר והאנרגיה בקשה חדשה לדחיית מועד התקנת הפילטרים (סולקנים) בחלק מיחידות הכוח הפחמיות של תחנת הכוח רוטנברג שהיא מפעילה באשקלון. כך עולה ממכתב שנשלח מטעם איגוד ערים לאיכות הסביבה באשקלון למנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי והגיע לידי "כלכליסט". לפי איגוד ערים לאיכות סביבה אשקלון, מדובר בפעם השישית שחברת החשמל מבקשת לדחות את התקנת הפילטרים, מבלי להעמיד לכך נימוקים טובים.
- הפלסטינים כיסו כמחצית מחובם לחברת החשמל
- יפתח רון טל: "בשבוע שעבר הגיע הצ'ק הראשון מהמצרים, ומחר תראו אותו בתעריף החשמל שלכם"
- שיכון ובינוי תקים את הבית לחברת החשמל
חברת החשמל מפעילה שתי תחנות כוח פחמיות בישראל, האחת בחדרה והשנייה באשקלון. בשתיהן מתוכננת מאז 2010 התקנה של פילטרים בעלות שחברת החשמל העריכה בדו"חות הכספיים שלה בכ־8 מיליארד שקל. הפילטרים אמורים להפחית ב־80% את פליטת תחמוצות הגופרית משריפת הפחם בתחנת הכוח וב־75% את פליטת תחמוצות החנקן, ולכן הקמתם קריטית לצמצום פליטת המזהמים ולבריאות הציבור.
במכתב דורשת מנכ"לית האיגוד מיטל אמיתי שראשי משרד האנרגיה וראשי המשרד להגנת הסביבה יידחו לאלתר את הבקשות לדחייה של התקנת הפילטרים. אמיתי כותבת כי "איגוד הערים מתמודד מדי יום ביומו עם תלונות של הציבור בנפת אשקלון על מטרד זיהום אוויר וריח. אנו עוקבים בדאגה רבה אחר המציאות שהשתרשה לפי בקשתה של חברת החשמל לדחיות חוזרות ונשנות בביצוע פרויקט התקנת אמצעי הפחתת הפליטות שזוכה לתמיכת הרגולטורים על חשבון פגיעה משמעותית באינטרס הציבור".
אמיתי מזכירה ש"הדרישה להתקנת אמצעים להפחתת פליטות ביחידות הייצור 3 ו־4 (בתחנה יש 4 טורבינות ‑ ל"ג) הוטלו על חברת חשמל כבר ב־2010, ולפי הוראות צו האישי היה על חברת החשמל להשלים את ההתקנה עד מאי 2015".
עוד היא מציינת שהיתר פליטת המזהמים שם נכנס לתוקף ביוני 2016, וגם על פי הוראות האלה הם התבקשו להתקין אמצעים להפחתת פליטת ביחידה 3 עד יוני 2019 וביחידה 4 עד מרץ 2019.
לדברי אמיתי, "מיותר לציין כי שנת 2019 הסתיימה זה מכבר, ואנו עדים לבקשה נוספת לדחיית מועד השלמת התקנת אמצעי הפחתת הפליטות". חברת החשמל מבקשת שסיום התקנת הפילטרים ביחידה 3 ייקבע לנובמבר 2021 ‑ דחייה של שנתיים וחצי, וסיום ההתקנה ביחידה 4 ייקבע לספטמבר 2020 ‑ דחייה של שנה וחצי.
"כל דחייה בעלת השפעות בריאותיות וסביבתיות לתושבי אשקלון ולמועצה בכלל". אמיתי מבהירה שהם מתנגדים לבקשה, וטוענת שהנסיבות מצביעות על כך ש"חברת החשמל נוקטת בסחבת מתמשכת, וסומכת את ידיה על הפרקטיקה לפיה בקשות הדחייה זוכות לאישור תוך זלזול מתמשך בחובות שחלות עליה. יש לשים לזה סוף".
נושא התקנת הפילטרים בתחנות הכוח כבר זכה להתייחסות בשנה שעברה במסגרת שימוע של רשות החשמל. במסגרת השימוע ביקשה חברת החשמל להכיר בחריגת עלויות הבנייה של הפילטרים (מ־6.8 מיליארד שקל במקור, לכ־8.1 מיליארד שקל), מתוכם כ־1.1 מיליארד שקל ליחידות 3 ו־4 באשקלון בתעריף החשמל.
ברשות החשמל סירבו להכיר בעלויות הפרויקט. הם דחו את ההכרה בעלויות לראשונה ב־2015 וב־2019 קבעו כי יש להכיר רק במחצית הסכום, בפריסה רבת שנים.
בקשת הדחייה של חברת החשמל עלולה ליצור מתח בין משרדי הממשלה, משום שתחנות הכוח הפחמיות צפויות להיסגר עד 2025 ולעבור לשימוש בגז טבעי. התחנה באשקלון אמורה להיסגר כבר בסוף 2024, ואם התקנת הפילטרים שם תידחה לסוף 2021, כבר ברור שחברת החשמל מבחינתה זורקת כסף לפח על פרויקט ששלוש שנים בלבד לאחר הפעלתו יושבת יחד עם התחנה. במשרדי הממשלה יצטרכו לבחור בין אפשרות ודאית של בזבוז כסף של חברה ממשלתית, לבין בריאות הציבור.
מחברת החשמל נמסר בתגובה: "בתקופה האחרונה שונה לחלוטין תמהיל ייצור החשמל בישראל, מה שהביא - ביחד עם פרוייקט הפחתת הפליטות - להפחתה דרמטית בפליטות מתחנת הכח רוטנברג. בתחנת הכח רוטנברג באשקלון שודרגו שתי יחידות ייצור מתוך ארבע, והן פועלות באופן מלא עם סולקנים להפחתת פליטות. שתי היחידות הנוספות פועלות באופן חלקי, ביחס לעבר, וזאת בשל הפחתת השימוש בפחם בעשרות אחוזים והעלייה בשימוש בגז מתמר ולוויתן - מה שהביא להפחתה של עשרות אחוזים בפליטות מזהמות. אי לכך, ועל רקע שיקולים מערכתיים ותחזיות הצריכה והייצור במשק לשנים 2020 ו-2021, חברת החשמל הגישה בקשה לדחייה, במקביל לתוכנית להפחתה נוספת מיחידות אחרות המפצה על הדחייה המבוקשת".