$
בארץ

ביטול התאגידים רק יפגע במצב החולים

כדי שהמערכת הציבורית תוכל להתחרות בזו הפרטית יש להגדיל את תקציב הבריאות או לאפשר את המשך קיום התאגידים

אדריאן פילוט 08:2006.02.20

במערכת הבריאות רואים בתאגידים "שטח חופשי" ואילו במשרד האוצר רואים בהם כ"שטח הפקר". שני המשרדים מסכימים על דבר אחד: מדובר באנומליה – לא ככה צריכים לנהל את מערכת הבריאות הציבורית.

 

אבל כל מי שמכיר את המערכת ובעיקר את מגבלותיה, יודע היטב שביטול התאגידים ללא תוספת של 3–4 מיליארד שקל בבסיס תקציב הבריאות הוא הרה אסון. ולבטח הידוק הפיקוח – או קבלת השליטה לידי האוצר – לא יכולים להתקבל בכוח.

  

בית חולים שיבא בית חולים שיבא צילום: שאול גולן

 

ללא התאגידים, התורים הארוכים, היו אף מתארכים כפליים, מה שהיה הופך את מצבם של המטופלים כבר לבלתי אפשרי. הפתרון של האוצר שלפיו יש להשתלט על התאגידים ולהפוך אותם לבתי חולים רגילים אינו פתרון אמיתי. ייתכן כי מדובר בפתרון תקציבי, אבל לא בפתרון עבור האזרחים. אם הממשלה באמת חפצה במערכת בריאות ציבורית איתנה שמתחרה עם מערכת פרטית שמסתעפת בקצב מסחרר (אך לא יודעת לספק שירותי בריאות ביעילות ובאיכות של המערכת הציבורית) – היא חייבת לתת לפתרון הביניים המשונה הזה להמשיך להתקיים. יש להחליט: או תוספת תקציבית כבדה, או המשך קיום התאגידים.

 

על האוצר גם לרסן עצמו ולא למהר ולהציג את אותם גופים כמושחתים או מופקרים: בסופו של דבר הם תחת פיקוח, ומגישים דו"חות ונתונים. הסתה נגדם לא תקדם – לא את האוצר ולא את הבריאות הציבורית. הסכם השכר של הרופאים מ־2011 עתיד להסתיים השנה ועל האוצר להיכנס למשא ומתן עם הרופאים והמתמחים כבר בחודשים הקרובים. ניכר כי באוצר מצויים בלחץ בשל משא ומתן זה דווקא בתקופה של גרעון עתק והתחייבויות גואות, אך לא נראה שזו הדרך הראויה להתנהל בה.

x