$
משפט

פרסום ראשון

נאמני הבימה הגישו תוכנית הבראה לתיאטרון: החזר חלקי של החובות במשך עשור

איחוד תפקידים, צמצום הוצאות, שיווק אגרסיבי וחיסכון בעלויות נותני שירות - אלו רק חלק מהצעדים שבהם נאמני התיאטרון הלאומי, עוה"ד דורית לוי טילר וחן ברדיצ'ב מתכוונים לנקוט "במטרה לאפשר את הפעלתו של התיאטרון הלאומי למאה השנים הבאות"; עם זאת הם מבהירים: "ללא קבלת כספי התמיכה מהמדינה התיאטרון הלאומי אינו מסוגל להתקיים"; הנאמנים חושפים: מנהלים מו"מ עם נותן חסות משמעותי

כחודשיים לאחר שמונו על ידי בית המשפט המחוזי בתל-אביב, במטרה לעצור, את הידרדרותו הכלכלית של התיאטרון הלאומי הבימה, הגישו הבוקר (ג') נאמני 'הבימה' עו"ד דורית לוי-טילר ורו"ח חן ברדיצ'ב, תוכנית הבראה "שתבטיח את פעילותו של התיאטרון הלאומי במאה השנים הבאות".

 

במסגרת התוכנית שהוגשה לאישור בית המשפט, מדגישים הנאמנים כי הוגשו להם מאות תביעות חוב בסך כ-100 מיליון שקל וכי החזר חלקי של חובות התיאטרון צפוי להימשך על פני העשור הקרוב.

 

 

 

בצד האופטימיות ביחס לעתידו של התיאטרון וביכולת החזרת החובות, הנאמנים מדגישים כי "אין בכוחו של התיאטרון לשרת חובות בסדר גודל כזה, בטווח הנראה לעין, ממקורותיו. שכן, ללא קבלת כספי התמיכה מן המדינה, התיאטרון הלאומי אינו מסוגל להתקיים"; וכי "קיומו ההכרחי של התיאטרון הלאומי למדינת ישראל, מחייב יישום של תכנית ההבראה במסירות, במשך תקופה משמעותית, תוך קבלת סיוע מכספי התמיכה של המדינה - לפחות כפי שהיה עד כה".

 

 

תיאטרון הבימה תיאטרון הבימה צילום: תומי הרפז

 

כזכור, בחודש נובמבר האחרון, הורה בית המשפט המחוזי בתל-אביב על מינוים של עו"ד לוי-טילר ורו"ח ברדיצ'ב כנאמנים זמניים לתיאטרון והורה להם לפעול בדחיפות לשם גיבוש הסדר נושים שמטרתו הבראת התיאטרון ומציאת פתרון שיאפשר את תשלום שכרם של מאות עובדי התיאטרון. חודש לאחר כניסתם לתפקיד הגישו הנאמנים דו"ח מפורט בו הדגישו כי "תיאטרון אינו עסק" וכי "התייחסות אליו בעיניים עסקיות הינה שגויה". עוד ציינו אז הנאמנים כי "תיאטרון מחויב לשרת אמות מידה תרבותיות ויצירתיות, אשר לא אחת – אינן עולות בקנה אחד עם היכולת 'להרוויח כסף'".

 

בהמשך לכך, הגישו הבוקר הנאמנים דו"ח שני, הכולל תוכנית הבראה מפורטת במסגרתה מפרטים הנאמנים שורה של צעדים, בהם שינויים ארגוניים ומבניים לצד צעדי התייעלות לצמצום בעלויות התפעוליות. הנאמנים מדגישים כי "יישום תוכנית הבראה יבטיח המשך פעילות שוטפת של התיאטרון באופן המיטבי, תוך התנהלות בשביל הזהב בין העשייה התרבותית, לאילוצים הכלכליים – וזאת לפחות למשך מאה השנים הבאות".

 

 

 

תוכנית הבראה: החזרת אמון

 

בדו"ח החדש מציינים הנאמנים כי הם "מקווים ומניחים ששנת 2020, היא שנה של תפנית לאחר שנים רבות של מצוקה ומשבר. השקעת הצעדים המתוכננים, אשר מרביתם כבר מוטמעים, החזרת האמון אצל העובדים, הספקים והיוצרים - יאפשרו לסיים את השנה בעודף תזרימי צנוע, ויוכיחו כי ל'הבימה' יש את היכולת והזכות הכלכלית, להמשיך ולהתקיים למאה השנים הבאות, לפחות". הנאמנים מוסיפים כי בתקופה הנוכחית הם ממשיכים לנהל את התיאטרון על בסיס הרפרטואר האמנותי המיטבי, תוך הטמעת נהלי עבודה מסודרים וגם תוך נקיטת צעדי התייעלות, אשר מקטינים את ההוצאות וכן כאלה אשר מגדילים את ההכנסות. לפי הדו"ח, מטרתם של הנאמנים בשנה זו היא "להמשיך ולהתנהל באיזון תזרימי ולסיים את השנה, בעודף תזרימי צנוע שצפוי לעמוד על 600 אלף שקל".

נאמני הבימה. מימין עו"ד דורית לוי טילר ועו"ד חן ברדיצ'ב נאמני הבימה. מימין עו"ד דורית לוי טילר ועו"ד חן ברדיצ'ב

בין הצעדים שבכוונת הנאמנים לנקוט עוד השנה: הפחתת עיוותים היסטוריים בשכר והאחדת תנאים; ביטול תפקידים שאינם חיוניים ואיחוד אחרים; צמצום עבודה בשעות נוספות; הגבלת העלאת הצגות עם ריבוי שחקנים באולמות הקטנים; שינוי שיטת הקמה ופירוק של הבמות, לצורך צמצום ההוצאות והשכר הכרוך בכך; יצירת מקבצי הצגות חוץ; חסכון בעלויות נותני שירות ע"י קבלת הצעות מחיר אלטרנטיביות.

 

במקביל, ועל מנת למקסם את ההכנסות, פועלים הנאמנים לביטול התקשרויות עם גופים משווקים בלעדיים אשר עלותם לתיאטרון הייתה דרמטית. להערכת הנאמנים, "השינויים שיעשו ונעשו יביאו להגדלת ההכנסות מהצגות". לפעולות אלה יצטרף "שיווק אגרסיבי יותר, יצירת מחלקת טלמרקטינג חדשה, צעדים לשיפור מחלקות השיווק והמכירות, כך שבסופו של חשבון ניתן להגדיל את ההכנסות, על בסיס אותן הצגות, בסדר גודל שבין 5% ל-10%".

 

צעדים נוספים בהם נוקטים הנאמנים השנה: השגת הקלות בדמי השכירות והארנונה; קבלת תרומות ותמיכות מגופים שונים; במסגרת זאת, הנאמנים מציינים כי הם פועלים לצורך השגת הסכם חסות משמעותי

 

בהקשר להסדר הנושים, מציינים הנאמנים כי עד כה הוגשו להם מאות תביעות חוב בסכום לא סופי העומד על כ-100 מיליון שקל (65 מיליון נושים רגילים; 12.1 מיליון נושה מובטח; 12.2 מיליון נושים בדין קדימה בצירוף עובדים) ומבהירים כי "אין בכוחו של התיאטרון לשרת חובות בסדר גודל כזה, בטווח הנראה לעין, ממקורותיו. בכוונת הנאמנים לגבש לקראת סוף שנת 2020, תכנית להחזר חלקי של חובות התיאטרון לנושים, על פני תקופה של עד עשר שנים", נכתב

בדו"ח.

 

עוד מוסיפים הנאמנים במהלך שנת 2020, יושלמו מהלכים אשר יאפשרו שיפור משמעותי של יסודותיו של התיאטרון, ובכלל כך: שינוי מבני אשר יאפשר פיקוח של ממש על פעילותו השוטפת התיאטרון, הנתמך מכספי ציבור; שיפור משמעותי של הציוד, שיפור תפוסת אולמות - אשר יגדיל את הכנסות התיאטרון והרווח מפעילותו ועוד.

 

עוד מבקשים הנאמנים מבית המשפט לחייב את המדינה בהעברת כספי התמיכה. הנאמנים מציינים כי תמיכת המדינה באמצעות כספי התמיכה השוטפים עומדת על כ-20 מיליון שקל מתוך תקציב שנתי של 70 מיליון שקל וכי "ללא קבלת כספי התמיכה מן המדינה, התיאטרון הלאומי "הבימה" אינו מסוגל להתקיים". הנאמנים מדגישים כי עיכוב בקבלת כספי התמיכה, עלול להוביל לפעילות גירעונית ומשם לסיום הליך ההבראה. "מדינת ישראל, משרד האוצר, אגף החשב הכללי, הינה אבן יסוד בקיומו של התיאטרון ותמיכתה, תנאי בלעדיו איין", כותבים הנאמנים בדו"ח.

x