בלעדי לכלכליסט
רפאל תספק לצה"ל יכולת לחסל חוליות שיגור תוך דקה
"הדק חכם" חושפת את כלל הכוחות בשטח, ומאפשרת חיסול מהיר מרגע הזיהוי. היקף העסקה מאות מיליוני שקלים, ומועד האספקה 2022
מינהלת המחקר והפיתוח במשרד הביטחון חתמה עם רפאל על הסכם רחב היקף לפיתוח מלא והצטיידות במערכת "הדק חכם", כך נודע ל"כלכליסט". היקף העסקה מאות מיליוני שקלים, וצפי מועד האספקה הוא עוד שנתיים.
- רפאל תפסיד מיליארד שקל מהמכרז של משרד הביטחון
- התעשייה האווירית מציגה מל"ט שיכול לשהות זמן ארוך מעל איראן
- רפאל זכתה במכרז צה"לי מסווג במיליארדי שקלים
הדק חכם היא מערכת תקיפה רשתית, המחברת את כל הכוחות הלוחמים וכל אמצעי איסוף המודיעין, ומאפשרת השמדת מטרות בתוך פחות מדקה מרגע הזיהוי. מערכת זו עשויה להיות חיונית במיוחד למשל בהתמודדות עם חוליות שיגור רקטות.
"עשינו שימוש בטכנולוגיות ומנגנוני בטיחות שרפאל יישמה כבר בכיפת ברזל נגד רקטות ובמעיל רוח נגד ירי על טנקים, שמגיבות אוטומטית לירי, בהתאם למדיניות האש שנקבעה להן. בהדק חכם הירי אינו אוטומטי, אך מבוסס על תהליכי בטיחות וזיהוי מטרות אמינים", אומר תא"ל (מיל') שמואל אולנסקי, ראש מרכז החדשנות ברפאל, ולשעבר קצין שריון ראשי.
המערכת מנהלת מעין "מכרז אש", בודקת איזה אמצעי הכי זמין והכי מתאים לירי, מציגה על מסך אחד את מיקום הכוחות הידידותיים, כוחות האויב, המטרות, האזורים אסורים בתקיפה והאזורים רגישים, כמו מסגדים ובתי ספר.
"כאשר בשטח יזהה תנועה בחלון בחוליית מחבלים ויבקש שיפגעו בו, המערכת תחליט בתוך שניות אם הירי יתבצע בידי טנק, חוליית טילי נ"ט או מהאוויר", מסביר סא"ל ר', מיוזמי הפרויקט במשרד הביטחון.
אולנסקי: "עשינו שימוש בטכנולוגיות ומנגנוני בטיחות שרפאל יישמה כבר בכיפת ברזל נגד רקטות ובמעיל רוח נגד ירי על טנקים, שמגיבות אוטומטית לירי, בהתאם למדיניות האש שנקבעה להן. בהדק חכם הירי אינו אוטומטי, אך מבוסס על תהליכי בטיחות וזיהוי מטרות אמינים".
במערכת הביטחון מתגאים בזמן שיא של פיתות מערכת כזאת, אבל הדק חכם מהווה הדגמה למורכבות תהליך הפיתוח והיישום כאשר מדובר במערכות לחימה. הרעיון נולד במשרד הביטחון ב-2015, במסגרת מיזם "לא יאמן" של מפא"ת, שנועד לפיתוח מערכות משבשות בגרסה הצבאית שלהן, טכנולוגיה שעדיין לא קיימת או שטרם יושמה ויכולה לשנות את שדה הקרב, וממנה צמחה גם מערכת הסמארט שוטר, שמאפשרת ללוחמי חי"ר לפגוע עם נשקם במטרות ניידות, כולל רחפנים.
ב-2017 נערכה הדגמה של אב טיפוס ראשוני, וב-2018 היא נוסתה לראשונה כמערכת גדודית בתרגיל של חטיבת גולני. בתחילת 2020 נחתם חוזה ההצטיידות, וכעת תשלים רפאל את פיתוח המערכת המבצעית, שתימסר לניסויים סופיים ב-2021. לחטיבות החי"ר היא תגיע ב-2022.
"ברגע שפיתחנו את התפיסה שמאחורי המערכת הלכנו לקצין צנחנים וחי"ר ראשי, הסברנו שמדובר ברעיון משנה פרדיגמות, שאין מפקד בתליך הירי, רק יידוע של כל הגורמים", מסביר סא"ל ר'. "עשינו מעבדות קרב ואז התקדמו לניסויים בשטח, הכל מתקציב מפא"ת. עכשיו זרוע היבשה מתקצבת את הפיתוח המלא וההצטיידות".
בינתיים גם צבאות זרים מגלים עניין במערכת. משרד ההגנה הגרמני כבר העניק לרפאל ולשותפתה הגרמנית אטוס חוזה למחקר ופיתוח של טכנולוגיות ל"שדה קרב שקוף", שיתבסס על טכנולוגיית הדק חכם. החוזה יכול להביא לעסקה של מאות מיליוני דולרים ולעסקאות עם מדינות נוספות בנאט"ו.