רפאל תפסיד מיליארד שקל מהמכרז של משרד הביטחון
הפיתוח והייצור של מערכות המודיעין ישיתו על רפאל עלויות כבדות, אך לטענתה מאחורי ההצעה שהיא הגישה עמדו שיקולים שאינם רק כלכליים
הזכייה במכרז מערכות המודיעין המסווג של משרד הביטחון צפויה לגרום לרפאל הפסד מצטבר של כמיליארד שקל, כך עולה מהערכות של גורמים שנחשפו לפרויקט. ברפאל לא מכחישים שהמכרז הפסדי, אך טוענים כי מאחורי ההצעה עמדו שיקולים נוספים.
אף שההפסד אמור להתחלק על פני מספר שנים, הוא צפוי לגרוע מהדיבידנדים שמעבירה למדינה יצרנית כיפת ברזל, טילי גיל, מערכת מעיל רוח ואמצעי לחימה נוספים. לפי הסיכום עם רשות החברות, רפאל מעבירה למדינה 50% מהרווח השנתי שלה. מאז 2010 היא החברה הממשלתית הרווחית ביותר, והכניסה לקופת המדינה 2.035 מיליארד שקל, כולל 495 מיליון שקל השנה.
הפרויקט כולל פיתוח ואספקה של מערכת מסווגת לאיסוף מודיעין, שאמורה לשמש את חיל האוויר, את אגף המודיעין ואת זרוע היבשה של צה"ל. מערכת זו תתבסס על היכולות של רפאל ועל המל"טים של אירונאוטיקס, שכיום היא בבעלות חלקית של רפאל.
רפאל התמודדה במכרז מול אלביט. לפי המידע שהגיע ל"כלכליסט", הצעתה של אלביט קיבלה ניקוד גבוה יותר בחלק הטכני, אך בחלק הכלכלי הפער לטובת הצעת רפאל היה גדול יותר. "מדובר בפרויקט פורץ דרך, שיעניק למערכת הביטחון יכולות חדשות, אך מחייב עוד הרבה עבודת מחקר ופיתוח", אומר גורם ביטחוני. "לא מן הנמנע שיידרשו עוד זמן ועוד כסף כדי להשלים את הפיתוח ולעמוד בדרישות. משרד הביטחון מממן רק חלק מעבודות המו"פ, כאשר רפאל תידרש להשקיע בו ממקורותיה מאות מיליוני שקלים רק בשלב המו"פ".
לדברי גורם נוסף, יהיו אילוצים כלכליים מחמירים גם בשלב הייצור, כך שגם הוא יהיה הפסדי: "החוזה הוא ל־20 שנה, ואם הפרויקט ימומש במלואו מדובר בפסד של 300-250 מיליון דולר, בעיקר בשנותיו הראשונות".
מדוע בכל זאת הגישה רפאל את הצעתה? בתעשיות הביטחוניות מייחסים זאת להחלטה אסטרטגית לשפר עמדות מול המתחרה אלביט, שרכשה את תעש מערכות, ונכנסה לתחרות ישירה מול רפאל, בתחומים שבהם התבלטה עד היום כמו מערכות הגנה לרכב משוריין, חימוש אווירי ומיגון רכב משוריין. בתגובה החליטה רפאל להיכנס לתחום המל"טים, שבו בולטת אלביט עם סדרה ארוכה של כלי טיס מאוישים מרחוק.
המכרז הזה אינו הראשון בתעשייה הביטחונית שבו הזוכה לא תיהנה מרווח. משרד הביטחון מכוון לא פעם את התעשיות להצעות שיותירו להן רווח קטן או הפסד, בהבטחה שיוכלו בהמשך לייצא ללקוחות זרים את המערכות במחיר גבוה יותר. גם בפיתוח מערכת כיפת ברזל השקיעה רפאל מאות מיליוני שקלים מתקציבה, אולם מאז ייצרה כמות גדולה של טילי יירוט, ורק השבוע פרסמה כי עד כה ביצעה המערכת בישראל כ־2,400 יירוטים, וחתמה על עסקה של כ־400 מיליון דולר ליצוא שתי סוללות לארצות הברית.
ההפסד הכלכלי הכרוך בזכייה במכרז לא צפוי להעביר את החברה להפסד. בחברה צופים חוזים נוספים עם צבאות זרים למערכת "מעיל רוח", אחרי שארה"ב כבר הזמינה מערכות בשווי חצי מיליארד שקל להגנת טנקי אבראמס. גם הדור החדש של טיל הנ"ט ספייק זוכה להצלחה בארה"ב.
מרפאל נמסר בתגובה: "רפאל קיימה בשנתיים האחרונות תהליכים אסטרטגיים משמעותיים, ובהם כניסה לתחום המל"טים על ידי רכישת אירונאוטיקס ושילוב יכולות מערכתיות הנדרשות למערכת הביטחון. מאז הקמתה מצליחה רפאל לשמור על האיזון שבין השקעה עצומה במו"פ ובין צמיחה, רווחיות ואיתנות פיננסית".