הנגיד: "הגירעון השנה עלול להגיע ל-4.2% אם לא יינקטו צעדים לצמצומו"
זאת, לדבריו, אם תימשך הרחבת ההוצאות בהתאם להחלטות הממשלה הקיימות; אם התקציב ההמשכי יחול לאורך כל 2020 - הגירעון בסוף השנה יעמוד על 3.3%
אם התקציב ההמשכי יחול לאור כל 2020, הגירעון יעמוד בסוף השנה על 3.3%. כך עולה מסקירה שהציג היום נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון בוועדת הכספים. אולם, ציין ירון כי "המשך הרחבת ההוצאות בהתאם להחלטות הממשלה הקיימות והגידול הבסיסי, תעמיד את הגירעון על 4.2% ב-2020".
- ממשלה זמנית, נזק קבוע
- נתניהו בישיבת הממשלה: "יעד הגירעון בשנה הבאה יהיה 3%-3.3%"
- "גירעון של 4% אופייני רק לתקופת משבר, ולא היתה כזו"
לדברי ירון "גירעון שתומך ביחס חוב תוצר כזה, עומד על סביב 2.5%. ב-2021, יהיה צורך בצמצום של עוד שלושת רבעי חוב תוצר, כדי להתכנס לאזור ה-2.5% האופטימלי. שתהיה ממשלה שתוכל לקבל החלטות, תהיינה החלטות לא קלות".
בנוגע לתקציב ההמשכי, אם יימשך עד סוף השנה, בנק ישראל מעריך שהוא יביא לצמצום תקציבי של 11 מיליארד שקל (בניכוי הירידה בתשלומי החוב).
הנגיד התייחס לכך שלמרות שהחוב הציבורי גדל בשיעור גבוה יותר מצמיחת התוצר, היחס בין החוב לתוצר לא עלה. זאת מאחר ומדד מחירי התוצר (המגדיל את המכנה) עלה יותר ממדד המחירים לצרכן (שמשפיע על חלק מהחוב) וכן מאחר שחל ייסוף משמעותי שהביא לשחיקת החוב במט"ח. אולם ירון הדגיש: "המחקר מראה שהשינויים הנומינליים אינם קבועים וצפויים להתאזן כלפי מעלה בטווח הארוך" במילים אחרות, המזל ששיחק לידיה של הממשלה הנוכחית השנה ומנע מהיחס בין החוב לתוצר לעלות יתהפך בהמשך ויקשה על הממשלה להפחית את היחס בין החוב לתוצר".
בנוגע לאתגרים ארוכי הטווח התייחס הנגיד לתעסוקת גברים חרדים ונשם ערביות, הצורך בשיפור הפריון והמיומנות של עובדים ישראל וייעול תהליכי רגולציה.
יו"ר ועדת הכספים משה גפני וחברי כנסת חרדים נוספים, ביקרו את ירון על אמירות שאמר בעבר בנוגע לצורך לשלב את החרדים בשוק העבודה והמשמעות הכלכלית של אי שילובם (למשל העלאות מס משמעותיות). לטענתם הדבר מהווה נשק פוליטי בידי מפלגות מסוימות.
הנגיד לא ענה לשאלתה של ח"כ אורית פרקש הכהן (כחול לבן) על ישיבת הממשלה שבה החליט רה"מ נתניהו שלא לקבל את תחזיות האוצר (אותה ישיבה שנקטעה באמצע, אולם נתניהו בחר שלא להמשיך בה אתמול).