$
דעות

פרשנות

הפספוס הענק של בנק ישראל מוכיח: משהו חייב להשתנות

האינפלציה ב-2019 עמדה על 0.6% בלבד - הרחק מהיעד של 1%-3%; גם בשנה שחלפה, סעיף הדיור הוא זה שהחזיק את האינפלציה מעל המים; מה בנק ישראל יכול לעשות?

אדריאן פילוט 23:2615.01.20

מדד המחירים לצרכן שפורסם היום עלה ב-0.6% בלבד ב-2019, הרחק מהגבול התחתון של יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה, 1%-3%. אם מביאים בחשבון את היעד החדש שקבע נגיד בנק ישראל החדש, אמיר ירון - שמעוניין באינפלציה סביב ה-2% ולא מסתפק בעליות עם קידומת 1% - אז המצב גרוע בהרבה.

 

זו השנה השישית ברציפות שבנק ישראל מפספס את יעד האינפלציה. גם אם מנתחים את הגורמים לאינפלציה - אין ממש חדש: ב-2019, מדד המחירים ללא ירקות ופירות עלה ב-0.7% (כמעט זהה למדד הכללי), המדד ללא אנרגיה עלה ב-0.5% (כמעט זהה למדד הכללי) והמדד ללא דיור עלה ב-0.1% - נמוך בהרבה מהמדד הכללי.

 

כלומר, כמו  בשנים הקודמות, גם ב-2019 סעיף הדיור (מחירי השכירות המתואמים עם מחירי הדיור) הוא זה שהחזיק את האינפלציה מעל המים. מנגד, מחירי המוצרים שניתנים לרכישה באופן מקוון ויש עליהם תחרות - צנחו: ריהוט וציוד לבית הוזלו ב-2.5%, הלבשה והנעלה צנחו בכ-6%. סעיף תחבורה ותקשורת, שם נמשכת התחרות בין חברות הסלולר והכבלים, ירד גם (אם כי בשיעור מזערי) כאשר הייסוף של השקל אל מול המטבעות העיקריים הוזיל את הטיסות באופן משמעותי. מנגד, סעיף תחזוקת הדירה - המשיך להתייקר.  

אמיר ירון אמיר ירון צילום: עמית שעל

 

אז מה חדש? אין חדש: בשווקים תחרותיים ופתוחים לעולם, לרבות שוק המוצרים (הלבשה, הנעלה, מוצרים אלקטרוניים, סלולארים, מוצרים לבית) המחירים נמוכים ונמצאים בדרך למטה; מנגד, בעולם השירותים, שאינם סחירים ואין אפשרות לרכוש אותם מהאינטרנט - כגון שירותי דיור, תחזוקת דירה וחינוך - רמת המחירים גבוהה מאוד ונמצאת בדרך למעלה.

 

"אי שפיות היא לעשות את אותו דבר שוב ושוב ולצפות לתוצאות שונות", אמר אלברט אינשטיין. ובכן, זו השנה השישית ברציפות שבנק ישראל מפספס את יעד האינפלציה - ותמיד מלטה. השנה, סיפור האינפלציה במשק אינו שונה באופן מהותי מהשנים הקודמות. מאז 2014 (ואפילו עוד לפני), בנק ישראל מפחית את הריבית וקונה דולרים כדי להחליש את השקל - אבל האינפלציה רק יורדת ויורדת.

 

המדיניות המוניטארית הנוכחית נראית בלתי אפקטיבית בעליל. אחרי שש שנים של פספוסים מתמשכים ועקביים, המסקנה ברורה: משהו חייב להשתנות. משהו בנוסחה הנוכחית לא עובד. ייתכן שמדידת האינפלציה אינה נכונה, יתכן שיש לחשוב על מדד חדש לאינפלציה מלבד מדד המחירים לצרכן, ויש מקום להכניס מדד של מחירי נכסים, לרבות נדל"ן, שלפי נתוני הלמ"ס מהיום - נמצא בדרך למעלה.

 

כעת, כי כפי שהציעו בכירי הכלכלנים בשוק ההון לנגיד בנק ישראל, יעדי הבנק המרכזי חייבים להשתנות ולהתרכז ביוקר המחיה - אלו שירותים בלתי סחירים. השינוי מתבקש, אחרת, גם בשנה הבאה נגיד בנק ישראל ימשיך את המסורת של קודמיו וימשיך לפספס את היעד.

 

אסור לטעות - לא לעולם חוסן: המשך הפספוס עלול לפגוע פגיעה קשה באמינות בנק ישראל - וזו תוצאה בלתי רצויה בעליל לא רק עבור אמיר ירון וחבריו, אלא עבור המשק כולו. 

x