$
מחפשי עבודה

פרילנסריות מרוויחות 35% פחות מגברים על אותו פרוייקט

דו"ח פערי השכר בין נשים לגברים ל-2019 של חברת האניבוק מצא שפער ההכנסות השנתי בין גברים ונשים פרילנסרים ירד משמעותית בשנתיים האחרונות אך נשאר אי שיוויון משמעותי בשכר. "פרילנסריות עובדות יותר ומתמחרות את עבודתן בפחות מעמיתיהן הגברים"

מעין מנלה 13:3830.12.19

פערי השכר בין נשים לגברים אינם שמורים רק לעובדים השכירים. נשים שעובדות כעצמאיות, פרילנסריות, מרוויחות 35% פחות בכל פרוייקט מאשר גבר שמבצע את אותו הפרוייקט בדיוק, כך עולה מדו"ח פערי השכר בין נשים לגברים לשנת 2019 של חברת האניבוק הישראלית המציעה פלטפורמה טכנולוגית לניהול עסקים קטנים, עצמאים ופרילאנסרים. בשנת 2017 דו"ח דומה של החברה חשף פערי שכר משמעותיים בין נשים לגברים בשוק הפרילנסרים. בשנתיים האחרונות, הפערים בהכנסה השנתית בין נשים לגברים הצטמצמו אך נתונים חדשים מראים שהסיבה לכך, אינה נעוצה בצמצום הפערים בשכר אלא פשוט משום שהן עובדות יותר.

 

"שנתיים לאחר הסקר הקודם שלנו התמונה עדיין עגומה: פרילנסריות עובדות יותר ומתמחרות את עבודתן בפחות מעמיתיהן הגברים. עם זאת, שינוי משמעותי ניתן לראות ברמת המודעות של נשים וגברים כאחד לפערים אלו - יש לחזק מגמה זו מתוך אמונה שבעקבותיה יגיע שינוי אמיתי לקראת שוויון שכר בתעשיית הפרילנס", אומר, ינון שטלמן, סמנכ״ל הטכנולוגיה של האניבוק. 

 

שוק הפרילנסרים גדל בשנים האחרונות, בעיקר בארה"ב שם קרוב ל-40% מהעובדים עובדים כפרילנסרים ועצמאים, מגמה שהתחילה עם המשבר הכלכלי והמיתון שהובילו לפיטורים המוניים וצורך של אנשים להתפרנס בדרכים אלטרנטיביות והמשיכה עם העדפת העובדים לשלוט על זמנם, לעשות מה שהם אוהבים ולהתפרנס מזה. אך המציאות היא שלפרילנסרים אין הגנות סוציאליות מוסדיות ומשפטיות שקיימות בארגונים, אין להם כוח ארגוני להילחם יחד על זכויותיהם ויותר מכך - רבים מהחסרונות שאיתם מתמודדים העובדים בעולם התאגידי קיימים גם בסביבת העבודה העצמאית.

 

נשים פרילנסריות מרוויחות 35% מגברים נשים פרילנסריות מרוויחות 35% מגברים צילום: שאטרסטוק

 

 

בשנת 2017 מצא הסקר של האניבוק שנשים פרילנסריות מרוויחות 32% פחות מגברים באותו ענף על אותן עבודות, וזאת לאחר ניתוח של יותר ממאה אלף חשבוניות וסקירה של אלפי אנשי מקצוע עצמאים. שנתיים לאחר מכן, בדו"ח של 2019 החברה מצאה שפער ההכנסות השנתי בין גברים ונשים פרילנסרים ירד משמעותית ל-11%, לאחר ניתוח 350 אלף חשבוניות. עם זאת, ניתוח נוסף גילה שאי השיוויון בשכר נשאר משמעותי שכן נשים מרוויחות 35% פחות בכל פרוייקט. כדי לצמצם את הפער נשים מסיימות 17% יותר פרוייקטים בשנה מאשר גברים. כלומר, פער השכר מצמצם רק משום שנשים לוקחות על עצמן יותר פרוייקטים מגברים בכל שנה כדי לפצות על שכר לא שיוויוני.

 

ההכנסה השנתית הממוצעת של נשים עצמאיות ב-2019 הייתה 51,900 דולר ואילו ההכנסה הממוצעת של גברים עמדה על 57,700 דולר בשנה. עם זאת, על בסיס פרויקט, נשים מרוויחות בממוצע 2,221 דולר לפרויקט וגברים בממוצע 3,000 דולר לפרויקט. הפער קיים למרות העובדה שיותר פרילנסריות הן בעלות השכלה גבוהה מאשר עמיתהן הגברים. 71% מהנשים סיימו את התואר הראשון או התואר השני, לעומת % 54 מהגברים.

 

הפערים הגדולים ביותר הם בתחום המוסיקה, שם אישה שהיא מוסיקאית עצמאית או DJ מרוויחה 38 סנט על כל דולר שמרוויח גבר באותו ענף. נשים צלמות מרוויחות 65 סנט על כל דולר שמרוויחים עמתיהן הגברים, נשות שיווק מרוויחות 68 סנט על כל דולר שמרוויח עמית שהוא גבר ומעצבות WEB מרוויחות 88 סנט על כל דולר שמרוויח גבר באותו ענף.

 

למרות שהסקר מצא כי לא סביר שנשים מורידות את המחיר אותו הן גובות על סמך משא ומתן עם לקוחות, הן עדיין מרוויחות פחות. אז מה עומד מאחורי הפער? נשים נוהגות להעריך את עבודתן במחיר נמוך יותר מגברים - כמעט בכל ענף. כאשר נשים נשאלו אם יתמחרו את עבודתן בצורה שונה אם יגלו שמחיריהן נמוכים יותר משל גבר 80% השיבו שיעשו זאת. נכונות זו מצד נשים להתאים את המחיר מצביעה על כך שעל מנת לצמצם את הפערים חיוני שתהיה מודעות לנושא.

 

כל 1,856 הנשאלים בסקר של האניבוק אמרו כי הגורם העיקרי לפער השכר בין המינים הוא הערכת החסר של נשים לעבודתן. סודיות השכר זוהתה גם היא כגורם מוביל. אבל נשים וגברים מציינים גם סיבות נוספות לפער כמו אימהות, חוסר ייצוג של נשים בענף ויכולות משא ומתן.

 

למרות שאימהות נחשבת היום לסיבה המשפיעה פחות על פער השכר המגדרי מאשר בשנת 2017 אמהות פרילנסריות עדיין חוות את גורם האמהות כגורם בעייתי. כמעט מחצית מכל הנשים שנסקרו (47%) חשו צורך להסתיר את ההורות שלהן מהלקוחות שלה מחשש שזה ישפיע על שכרן בהשוואה ל- 14% מהגברים שהרגישו אותו דבר.

 

כשנשאלו הנשים מה הכי מעסיק אותם בפער השכר המגדרי, נראה שכולן התרכזו ביציבות פיננסית: יכולתן להתפרנס מעבודתן (32%), ההתאמה בין התמחור למוצר ולבסוף את יכולתן לחסוך לגיל פרישה.

x