$
משפט

בלעדי

לאן נעלמו הבטחות הבחירות של אבי חימי? תקציב 2020 של הלשכה יתגמל על בסיס פוליטי

76 מיליון שקל זהו תקציב לשכת עורכי הדין לשנה הבאה; 30 מיליון שקל מתוכם יועברו למחוזות השונים, כשבאופן מקרי המחוזות שבחרו בנציגי חימי יקבלו תקצוב פר עו"ד, גבוה עד פי 4 לעומת המחוז הגדול ביותר - תל אביב, שלא תמך בחימי

ענת רואה 20:3302.12.19

ההבטחות נותרו בקלפיות? מחר אחה"צ תדון המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין בתקציב הלשכה לשנת 2020, ומבדיקת כלכליסט עולה כי ההבטחות המרכזיות של ראש הלשכה הנבחר עו"ד אבי חימי יחכו כנראה לשנים הבאות.

 

 

 

התקציב שסכומו הכולל 76 מיליון שקל והעתקו הגיע לידי כלכליסט, מקצה סכום כמעט זניח למערך האתיקה הארצי (1.9 מיליון שקל) למרות ההבטחות של חימי לרפורמה משמעותית בתחום; בנוסף התקציב מגדיל את שכר מנכ"ל הלשכה (לעלות שכר של 790 אלף שקל בשנה); ממשיך לתקצב שלל סעיפים שלא ברור מי הנהנים מהם בקרב עורכי הדין וכמו כן מעביר סכומי עתק, 30 מיליון שקל, למחוזות השונים בלשכה וזאת למרות שהרפורמה שאושרה בכנסת ונכנסה לתוקף לפני חצי שנה, צמצמה כמעט לחלוטין את סמכויות המחוזות במטרה להפסיק את בזבוז הכספים שנעשה על חשבון דמי חבר כפויים שמשלמים עורכי הדין.

עו"ד אבי חימי ראש לשכת עורכי הדין עו"ד אבי חימי ראש לשכת עורכי הדין

 

 

במסגרת קמפיין הבחירות שלו הבטיח חימי, שהיה יורשו של עו"ד אפי נוה, לערוך שינוי יסודי בלשכה. הוא הבטיח שהלשכה תתנהל בשקיפות מוחלטת ("בית מזכוכית"), הבטיח שישנה את סדרי העדיפויות בלשכה, יפסיק הוצאות בזבזניות, ינחיל מהפכה באתיקה ועוד. בפועל, התקציב שמוצג, שלפי הידוע כלל לא גובש על ידי ועדת הכספים כפי שצריך היה, אלא רק הוצג בפניה, לא כולל כל בשורה ובוודאי שלא מהפכה לעורכי הדין. אין כל שינוי בסדרי העדיפויות, המחוזות עדיין מקבלים תקציבי עתק וכך גם משכורות לעובדים בכירים בלשכה, שחלקם משתכרים סכומים שעורכי הדין המממנים את שכרם יכולים רק לחלום עליהם, דמי החבר אינם מופחתים, אין כל הסבר מדוע נקבע תקצוב זה ולא אחר לעשרות סעיפים והאתיקה מקבלת תקצוב נמוך מאוד.

 

לכאורה את התקצוב הגבוה ביותר מקבל מחוז תל אביב מעל 7.7 מיליון שקל והתקציב הנמוך ביותר משולם למחוזות ירושלים, דרום וצפון, כ-4 מיליון שקל לכל אחד מהם. ואולם אם בודקים מהו התקציב הממוצע לכל עו"ד במחוז מתברר שעורכי הדין במחוז הצפון "שווים" מעל פי 4 מעורכי הדין במחוז תל אביב ומקבלים תקציב פר ראש שהוא גבוה כאמור פי 4.

 

כך, מתחשיב שערכנו עולה כי התקציב שיקבלו המחוזות משקף - באופן מקרי או לא מקרי - את התמיכה לה זכה חימי בבחירות ללשכה. מתוך 6 מחוזות, ב-5 מחוזות זכו תומכים של חימי או מועמדים מטעמו. המחוז היחיד שבו נחל חימי מפלה היה תל אביב. והנה מהנתונים עולה כי התקציב לכל עו"ד במחוז תל אביב עומד על 288 שקל לעו"ד בממוצע (תקציב בסך 7.7 מיליון שקל לכמעט 27 אלף עורכי דין השייכים למחוז זה ואמורים לקבל ממנו שירותים) ואילו עו"ד במחוז הצפון מתוקצב בממוצע ב-1,192 שקל, כלומר למעלה מפי 4 (כ-4 מיליון שקל ל-3361 עורכי דין).

 

האם הגיוני שמחוז שמונה 3,300 עורכי דין יקבל תקציב שהוא מעל חצי מהתקציב למחוז שצריך לספק שירותים לפי 8 עורכי דין, 27 אלף עורכי דין כולל אתיקה והשתלמויות? מסתבר שלדעת הלשכה זהו מצב הגיוני.

בין שני קצוות אלו ממוקמים יתר המחוזות: מרכז (347 שקל לעו"ד), חיפה (458 שקל לעו"ד), ירושלים (557 שקל לעו"ד), באר שבע (949 שקל לעו"ד).

 

על פי הצעת התקציב לא צפויה כל הפחתה בדמי החבר, אף שאילו הלשכה היתה מיישמת את צמצום הפעילות של המחוזות, כפי שסעיף 13 לחוק לשכת עורכי הדין מנחה אותה לעשות, סביר להניח שהיא היתה יכולה להפחית את דמי החבר בעשרות אחוזים. דמי החבר הם המקור העיקרי לכספי הלשכה, כשתשלום שנתי מהווה תנאי לעיסוק במקצוע.

 

סעיף 13 לחוק לשכת עורכי הדין נטל ממחוזות הלשכה את מרבית סמכויותיהם והותיר ברשותם רק קומץ סמכויות ליבה חיוניות למען עורכי הדין. המטרה במהלך היתה לשים סוף למצב בו בלשכת עורכי הדין מתנהלות 7 ממלכות מקבילות: הארצית ועוד 6 מחוזות, כשכל מחוז מחזיק מערך מפואר של עובדים, מארגן חגיגות ומסיבות יוקרתיות ומבזבז את כספם של עורכי הדין.

 

לפי התיקון לחוק הסמכויות של המחוזות הן ארבע בלבד: השתלמויות, ועדות מקצועיות, קשר עם רשויות שלטוניות במחוז וארגון פעילות תרבות ופנאי בהיקף 5% מהתקציב. למעשה מתוך 4 הסמכויות, רק הסמכות לערוך השתלמויות כרוכה בהקצאת תקציב גבוה ומתאים. תקצוב הוועדות המקצועיות הוא מינימלי שכן הועדות מורכבות ממתנדבים וגם פעולות הקשר עם גורמי שלטון ואירועי התרבות שהפכו לחלק זניח מהתקציב (5%) לא כרוכים בהוצאה כספית נכבדת.

 

 

טקס הסמכת עורכי דין טקס הסמכת עורכי דין צילום: גיא אסיאג

 

בנוסף המחוזות השונים יתקצבו את מערכי האתיקה שלהם, כשהמחוז הבעייתי ביותר הוא תל אביב בו ישנה כמות עצומה של תלונות שמשך הטיפול בהן ארוך מאוד. זהו המחוז שאמור היה לקבל תקצוב גבוה למערך האתיקה על מנת לתת מענה למצוקת האתיקה.

 

לכאורה לחימי היה אינטרס ליישם את התיקון לחוק ולהחליש את המחוזות תוך חיזוק המועצה הארצית ומניעת בזבוז כספים. אלא שגורמים המעורבים בפעילות הלשכה אומרים שחימי לא יכול היה להפנות עורף לראשי המחוזות ולמנכ"לים שלהם ובפרט לאור התמיכה שקיבל מהם במהלך הבחירות ללשכה ביוני האחרון. מכאן למעשה נוצר מצב בו הרפורמה בחוק היא חסרת כל ערך.

 

490 אלף שקל ל"מנגנון ראש הלשכה"

 

עוד סעיפים בהצעת התקציב: 490 אלף שקל ל"מנגנון ראש הלשכה", כשכנראה מדובר בשכר העוזרת האישית של חימי; 290 אלף שקל עבור חניה וכיבוד לאורחים הבאים לישיבות – תקציב שכמעט שולש שכן קודם לכן עמד על 100 אלף שקל לשנה, אך יתכן שהסיבה היא העובדה ש-1,500 עורכי דין נבחרו לעמוד בראש הועדות המקצועיות ונדרש להגיש כיבוד קל וסמלי לכל האנשים הרבים הללו.

 

תקציב היעוץ המשפטי של הלשכה יגדל מ-750 אלף שקל לשנה ל-1 מיליון שקל בשנה; מנגנון הדוברות וההסברה כרוך בעלות של כמעט 1.4 מיליון שקל בשנה, כשלא ברור כמה דוברים מתכוון חימי לשכור.

 

תחת סעיפי "קשר עם הקהילה" מוקדשים 2.8 מיליון שקל מכספי עורכי הדין, פרסומים עוד חצי מיליון שקל, מחשוב 1.2 מיליון שקל, פרויקט שכר מצוה מתוקצב כמעט כמו מערך האתיקה הארצי כולו 1.4 מיליון שקל, 3.8 מיליון שקל לעובדי הנהלת הלשכה והגזברות ועוד שלל הוצאות.

 

מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: "הצעת התקציב תידון במועצה והיא תחליט על תקציב המועצה. הגיע הזמן ש'כלכליסט' יפנים ויבין שהוא אינו מנהל את לשכת עורכי הדין".

x