ממשיך להתערב בשוק: בנק ישראל רוכש מט"ח בהיקף משמעותי
אחרי שהותיר השבוע את הריבית על כנה בניגוד לתחזיות וביצע רכישת מט"ח, גם היום ממשיך הבנק ברכישות כדי לנסות ולהשפיע על שער הדולר
- אמיר ירון שיחק נגד הציפיות
- לאחר החלטת הריבית: בנק ישראל רוכש דולרים ומחליש את השקל
- בעמדת המתנה: בנק ישראל שוב הותיר את הריבית ללא שינוי, על 0.25%
נזכיר כי 60% מהחזאים ניבאו הפחתת ריבית לרמה של 0.1%, הרמה הנמוכה ביותר אי פעם. ריבית בשיעור הזה אפיינה את כהונתה של הנגידה הקודמת, קרנית פלוג, במהלך כארבע שנים. בתחילת שנת 2019, החליטה נדין טרכטנברג בודו, שמילאה את מקומה של פלוג, ערב כניסתו של ירון, להעלות את הריבית לרמה של 0.25%, הרמה הנוכחית.
בנק ישראל רצה לשמור את כלי הריבית לעת צרה אך אותת מייד לשוק כי עדין יש בידיו כלים נוספים שהוא מתכוון להשתמש בהם. "הוועדה נוקטת על פי הצורך בצעדים נוספים כדי להרחיב את המדיניות המוניטרית", לשון ההודעה ששוגרה אחרי החלטת הריבית. בניגוד להודעות קודמות, בהן היה כתוב "ינקוט" (לשון עתיד), הפעם הם השתמשו בלשון הווה, תוך רמז עבה כי כלי ההתערבות בשוק המט"ח נמצא בפעולה.
מאחורי המדיניות של בנק ישראל סביב התערבות בשוק המט"ח עומד עיקרון ה"חלון דינאמי" של שער חליפין. אין מדובר ב"יעד" של שער חליפין וגם לא על שער חליפין "מינימלי". אלא על טווח שהוא לא קבוע ומשתנה יחד עם ההתפתחויות הכלכליות והפוליטיות, בארץ ובעולם. השבוע החליט ירון כי השער "יצא מאותו חלון" מבחינתו, ולכן התערב בשוק המט"ח.