$
בארץ

משה ברקת יידרש היום לתת תשובות לוועדת הכספים

הממונה על שוק ההון מסכם שנת פעילות ראשונה ויופיע היום בפני הוועדה, כדי לשטוח את תוכנית העבודה והמדיניות שלו לציבור מפוקחיו - חברות הביטוח, בתי ההשקעות ונותני השירותים הפיננסים החוץ בנקאיים. הדיווח השגרתי צפוי להפוך כר למבול שאלות שיופנו לממונה שעליהן יצטרך לספק תשובות

רחלי בינדמן 08:5023.10.19

הממונה על שוק ההון, משה ברקת, יגיע היום (ד') לוועדת הכספים כדי להציג תוכנית עבודה ומדיניות ביחס לגופים המפוקחים תחתיו בתום שנת פעילות ראשונה – אלא שדיווח שנתי שגרתי עשוי להפוך היום לסימפוזיון שבו ברקת יהיה חשוף למתקפה על שלל נושאים שנויים במחלוקת.

 

 

בהיעדר ממשלה או שר אוצר קבוע, מתחולל בחודשים האחרונים קרב בין רשות שוק ההון למשרד האוצר. הרשות אמנם יצאה לפני שנתיים לעצמאות והפכה מאגף במשרד האוצר לרשות עצמאית אך להבדיל מרשות ניירות ערך או הפיקוח על הבנקים היא עדיין מתוקצבת מתקציב המדינה, כך שהתקציבים שלהם מגיעים ממשרד האוצר. בין פקידי משרד האוצר ובין רשות שוק ההון נתגלעו מחלוקות סביב סמכויות הפיקוח של רשות שוק ההון.

 

זאת לאחר שהרשות תחת ברקת, טענה לחוסר תקציב מספיק כדי להתמודד עם העומס הפיקוחי שנוצר לה על נותני שירותים פיננסים חוץ בנקאיים, בדגש על חלפני כספים (צ'יינג'ים).

משה ברקת, הממונה על שוק ההון משה ברקת, הממונה על שוק ההון צילום: אוראל כהן

 

במשרד האוצר טענו מנגד, כי לרשות יש די והותר תקני כוח אדם והיא בכלל לא מנצלת את כולם. ברקע הויכוח הזה, החליטו במשרד האוצר להקים ממש לפני חגי תשרי צוות פנימי שכולל את היועמ"ש של משרד האוצר אסי מסינג ואת יוגב גרדוס, סגן הממונה על התקציבים וכפיר בטט, רכז המקרו פיננסים באגף התקציבים, כדי לבחון להעביר סמכות הפיקוח שקיבלה רשות שוק ההון על נותני שירותי התשלום בישראל לרגולטור אחר.

 

המלצות הצוות יועברו תוך חודש לשר האוצר (שזהותו עוד לא ברורה) שיכריע בנושא. סוגיה זו של סמכויות הפיקוח של הרשות, העיכוב במתן רשיונות לחלפני כספים, וטיוטה עדכנית שהפיצה הרשות לפני החג של חוק הפיקוח על נותני שירותי התשלום, טיוטה שמסינג דרש בתגובה להתעלם ממנה כיוון שהופצה לכאורה בטרם דיון מקדים, צפויים לעלות בדיון היום כשנציגים של חלפני הכספים צפויים להגיע ולשטוח את טענותיהם גם כן.

 

בוחן מחדש את הרפורמות

 

במקביל, צפויים חברי כנסת לנצל את הדיון והנוכחות הנדירה של ברקת בכנסת כדי להציף סוגיות נוספות. כך למשל צפויה ח"כ מירב כהן (כחול לבן) להציף בדיון את נושא ביטוחי הבריאות כאשר לפני חודש הדהים ברקת את ענף הביטוח כשהכריז בכנס של סוכני ביטוח כי הוא בוחן מחדש את הרפורמה של קודמתו בתפקיד, דורית סלינגר, בתחום הבריאות.

 

מדובר ברפורמה שהפכה את ביטוחי הבריאות הפרטיים לאחידים בקרב החברות כך שהחברות מתחרות כעת ביניהן רק על המחיר כשהמוצר עצמו זהה, וכן במקום שמדובר בפוליסה שנמכרת לכל חיי המבוטח, הפוליסה הפכה מתחדשת כל שנתיים במטרה לאפשר גמישות בתכולת הפוליסה לאור השינויים הטכנולוגיים. הרפורמה של סלינגר הוזילה את הפוליסות בכ-30% והוציאה מהן מוצרים משלימים ולא הכרחיים ומצילי חיים.

 

ברקת חשף כי הוא בוחן חזרה למודל של פוליסה לכל החיים, מחשש לייקור הפוליסות על ידי חברות הביטוח כל שנתיים וכי הוא בוחן גם חזרה לפוליסות מגוונות עם תוספות, שסלינגר מלכתחילה לא אהבה בשל הקושי להשוות ביניהם. החשיבה המחודשת של ברקת שהתקבלה בקריאות עידוד מצד סוכני הביטוח, עוררה ביקורת נוקבת שכן ברמה הציבורית וגם בעיניים של משרד הבריאות שמעודד רפואה ציבורית (הרפורמה אסרה בין היתר את שיטת הפיצוי במצבים של כפל ביטוח בין הביטוח הפרטי לביטוח המשלים של הקופות למבוטחים שהפעילו את ביטוח הקופות) מדובר ברפורמה פרו צרכנית מובהקת.

 

מימין שי באבד מנכ"ל משרד האוצר ומשה גפני יו"ר ועדת הכספים מימין שי באבד מנכ"ל משרד האוצר ומשה גפני יו"ר ועדת הכספים צילום: אוראל כהן, צביקה טישלר

 

 

חופש פעולה לחברות הביטוח

 

הנושא השלישי שצפוי לעלות בדיון, נוגע לחשיפת כלכליסט ביחס לקופת הגמל להשקעה שהטבות המס שהן אמורות להעניק, מאז הושקו לפני שנתיים, כלל אינן בתוקף בשל תקנות שצריכות לעבור אישור ועדת הכספים. בעוד שברשות שוק ההון טענו כי העניין התעכב בגלל שתי מערכות הבחירות, בוועדת הכספים טוענים כי תקנות בנושא טרם הונחו על שולחנה, לאחר שחברי הוועדה דרשו מהרשות לפצלן מעוד שתי רפורמות פנסיוניות שנכרכו יחד איתן ולגביהן הוצגו התנגדויות.

 

ברקת מסכם שנת כהונה לא פשוטה, שבה הוא טרם הציג משנה סדורה ותפיסת עולם לגבי התכניות שלו בשוק הביטוח והפנסיה. הגישה הכללית שלו כפי שמסתמנת מהתבטאויותיו היא יתר פרגמטיות למול קודמתו, העדפת שוק חופשי וגיוון מוצרי, חופש פעולה לחברות הביטוח והקלות ככל הניתן ברגולציה, לצד הגנה בלתי מתפשרת על האוכלוסיות המוחלשות ביותר. ברקת קיבל לידיו את הפיקוח על נותני השירותים הפיננסים החוץ בנקאיים ואת נותני שירותי התשלום, כר פורה לרגולציה שאמורה לחולל תחרות גם מול המערכת הבנקאית, אך גם פה כאמור מתגלעים קשיים בירוקרטיים.

 

ברקת קיבל לידיו רשות שכבר הספיקה להתניע תחרות בשוק הפנסיוני, לראשונה גם בתחום קרנות הפנסיה הריכוזי, רשות שכבר העניקה רישיון לשתי חברות ביטוח דיגיטליות שכבר מרעידות את הענף ברמת התמחור, וכן כאמור עם רפורמה מרחיקת לכת בתחום הבריאות. ההזדמנות והבשורה שלו יכולה כאמור להגיע מתחומי הפיקוח החדשים, אך עוד לא ברור כיצד הוא ימנף את הכוח שקיבל.

 

יהיה מעניין לראות כיצד יתמודד היום ברקת עם שלל הסוגיות והאם יבחר לחשוף לראשונה את תוכניותיו לתקופה הקרובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x