הכנ"ר שלח חייבים לפתוח תיקים במחוזי, אך ביהמ"ש אמר להם שאין לו סמכות
אתמול נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון החדש ולפיו תיקי פשיטת רגל לא מתקבלים יותר בבתי המשפט המחוזיים. השופט חגי ברנר סירב לקלוט תיק כזה והורה לחייב את הכנ"רית להגיב בתוך 7 ימים לשאלת הסמכות
מחלוקת בין בית המשפט המחוזי לאגף הכונס הרשמי (הכנ"ר) במשרד המשפטים שבראשו עומדת סיגל יעקבי על אופן יישום חוק חדלות הפירעון החדש: לכלכליסט נודע כי אתמול (א') סירב שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב חגי ברנר, לקלוט תיק פשיטת רגל בנימוק שהחוק החדש שנכנס אתמול לתוקף כבר אינו מאפשר להגיש הליכים מסוג זה לבית המשפט המחוזי.
- חוק חדלות פירעון ושיקום חייבים: נטייה מוגזמת לטובת החייבים
- פורום המשפט של Dun's 100: "חוק חדלות פירעון מעביר סמכויות רבות מדי לשופטים"
- אושר חוק חדלות פירעון - המהפכה בדיני פשיטת רגל
לפי החוק החדש הליכי פשיטת רגל ייפתחו כעת בהוצאה לפועל אם היקף החובות של החייב הוא עד 150,000 שקל, ובבית משפט שלום - אם היקף החובות גבוה מכך.
ככל הנראה נוצרה אי הבנה בין הכנ"רית לבתי המשפט, מאחר שאגף הכונס הרשמי מסר לחייבים שהם יוכלו להגיש בימים הקרובים את התיקים לבית המשפט המחוזי, אך זאת בתנאי שפתחו את התיק במשרדי הכנ"ר עד יום חמישי שעבר (לפני כניסת החוק החדש לתוקף).
מבדיקת כלכליסט נראה כי הנהלת בתי המשפט סיכמה עם אגף הכונס הרשמי שתיקים שיפתחו במשרדי הכנ"ר עד סוף השבוע שעבר יוכלו להיות מוגשים לבית המשפט המחוזי. זאת מתוך פרשנות ש"פתיחת תיק" משמעה פתיחת התיק במשרדי הכונס הרשמי (ולא במזכירות ביהמ"ש). ההסכמה הזו לא קיבלה את הסכמת השופטים או אולי אפילו לא נמסרה להם. ולכן סירבו השופטים לקבל את התיקים.
"אין די בכך שנפתח הליך כזה אצל הכנ"ר"
כך, למשל, אתמול הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשת חייב שמיוצג באמצעות עו"ד צבי וישנגרד להכריז עליו כפושט רגל. השופט ברנר מסר בעקבות זאת החלטה בה כתב כי עם כניסתו לתוקף של חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, "הסמכות לדון בהליכי פשיטת רגל של יחידים שנפתחים החל מהיום אינה נתונה עוד לבתי המשפט המחוזיים".
לדברי השופט ברנר, אומנם סעיף 373 לחוק חדלות פירעון קובע כי על הליכי פשיטת רגל שהיו תלויים ועומדים ערב יום התחילה, ימשיכו לחול הוראות הדין הקודם, אולם הדבר מתייחס לתיקים שכבר נפתחו בבית המשפט "ואין די בכך שנפתח הליך כזה אצל הכנ"ר, על מנת שהדין הקודם הוא שימשיך לחול עליו. משכך לכאורה אין לבית משפט זה סמכות לדון בהליך שלפניי".
השופט הורה לחייב את הכנ"רית סיגל יעקבי להגיב בתוך 7 ימים לשאלת הסמכות. מבדיקת כלכליסט עולה שמדובר בעשרות חייבים שממתינים כעת להכרעה היכן יתבררו התיקים שלהם.