בחירות 2019
הקמפיינים של המפלגות יעלו למדינה 178 מיליון שקל
המפלגות התקוטטו ביניהן במהלך מערכת הבחירות וכעת החשבון מוגש לכנסת, שתעביר להן את מימון הבחירות בהתאם למספר המנדטים שהשיגו. גם מספר המנדטים בכנסת הקודמת יילקח בחשבון. הליכוד תקבל 46 מיליון שקל וכחול לבן תקבל 33.2 מיליון שקל
הבחירות לכנסת ה־21 הגיעו היום (ד') לסיומן, וכעת יקבלו המפלגות השונות מימון בחירות מהמדינה לכיסוי הקמפיין שניהלו, לפי מספר המנדטים שקיבלו. המפלגות שלא עברו את אחוז החסימה, לעומת זאת, נמצאות בבעיה.
- "חייבים לצמצם פערים בין מדינת ההייטק למדינת ישראל"
- אחרי הבחירות לכנסת: הבורסה בת"א ננעלה בעליות
- אותה ממשלה - אבל יותר קיצונית וימנית
הסכום שמקבלת כל מפלגה מחושב לפי ממוצע המנדטים שקיבלה מפלגה בכנסת הנוכחית והמנדטים שקיבלה בכנסת ה־20. לממוצע שהתקבל מוסיפים מנדט אחד לכל מפלגה ואת התוצאה מכפילים ביחידת מימון, שעומדת על 1.38 מיליון שקל.
כך נוצר מצב שלמרות ששתי המפלגות הגדולות, כחול לבן בראשות בני גנץ והליכוד בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו קיבלו 35 מנדטים כל אחת, המימון שתקבל הליכוד יהיה גבוה מזה שתקבל כחול לבן.
ממוצע המנדטים של הליכוד עומד על 32.5 (היו לה 30 מנדטים בכנסת הקודמת), אליו מוסיפים מנדט ואת התוצאה (33.5) מכפילים ביחידת מימון ‑ 1.38 מיליון שקל. יוצא שהליכוד תקבל 46.36 מיליון שקל למימון הבחירות.
כחול לבן, לפי אותו החישוב שכולל את המנדטים של מפלגת יש עתיד של יאיר לפיד מהכנסת הקודמת (11 מנדטים) תקבל 33.2 מיליון שקל (לפירוט החישובים ראו מסגרת).
מפלגת העבודה בראשות אבי גבאי תקבל 18.6 מיליון שקל; ש"ס בראשות אריה דרעי תקבל 11.8 מיליון שקל; יהדות התורה בראשות יעקב ליצמן ומשה גפני תקבל 11.1 מיליון שקל; ישראל ביתנו בראשות אביגדור ליברמן תקבל 9 מיליון שקל; איחוד מפלגות הימין בראשות רפי פרץ תקבל 8.3 מיליון שקל; כולנו בראשות משה כחלון תקבל 11.1 מיליון שקל; מרצ בראשות תמר זנדברג תקבל 7.6 מיליון שקל וחד"ש־תע"ל ורע"ם־בל"ד יקבלו יחדיו 17.3 מיליון שקל.
הסכום הכולל של מימון הבחירות עומד על 178.4 מיליון שקל. שיטת החישוב מייצרת מצב שאם מחלקים בחזרה את הסכום הכולל ביחידת מימון מגיעים ל־128 מנדטים.
זמן להחזיר ערבויות
מפלגות שלא עברו את אחוז החסימה יקבלו יחידת מימון אחת לכיסוי הוצאותיהן. אך הוצאותיהן עלו על 1.38 מיליון שקל ויהיה עליהן לגבש תוכנית להתמודד עם החזרת הערבויות שגייסו. היו"ר המשותף של הימין החדש נפתלי בנט תרם בעצמו למפלגה רבע מיליון שקל וגייס ערבויות נוספות שעומדות על 6.5 מיליון שקל. בנוסף גייסה הימין החדש תרומות בהיקף של 249 אלף שקל.
עם הערבים נמנים אריאל קור מירושלים ‑ 3 מיליון שקל, טל דוד מנורדיה ‑ 1.5 מיליון שקל, יונתן גרינוולד מירושלים ‑ מיליון שקל, אבנר קינל מחיבת ציון ‑ 300 אלף שקל, אריה יעקבסון מתל אביב ‑ 200 אלף שקל ואברהם איילון משדה יעקב תרם 150 אלף שקל למפלגה.
ראש מפלגת גשר אורלי לוי־אבקסיס גייסה ערבויות בסכום כולל של 3 מיליון שקל וכן תרומות בהיקף של 235 אלף שקל, אך תקבל מהמדינה גם היא רק 1.38 מיליון שקל.
עם הערבים למפלגה נמנים ברוך שיינברג מתל אביב ‑ מיליון שקל, אליהו גרידיש מנתניה ‑ מיליון שקל, איש ההייטק דדי פרלמוטר מחיפה ‑ 350 אלף שקל, בנימין קאהן מקיסריה ‑ 300 אלף שקל וכן נלי קפלן מקיסריה, סימון צרפתי מאשדוד וטלי אוחנה מראש פינה ‑ 100 אלף שקל כל אחד.
גם מפלגת כחול לבן גייסה ערבויות בהיקף של 12 מיליון שקל שצפויות לחזור לערבים, ביניהם מייסד אלרוב אלפרד אקירוב, מבעלי מטרופולין צבי נטע ואנשי העסקים ד"ר שמואל חרל"פ וסמדר אונגר.
כך ימומנו המפלגות בשוטף
פרט למימון הבחירות, תקבל כל מפלגה מימון מפלגות חודשי שוטף, לפי החישוב הבא: 83 אלף שקל עבור כל מנדט ועוד 83 אלף שקל למפלגה. רשימה שמורכבת מיותר ממפלגה אחת מתקבל תוספת של 83 אלף שקל לכל מפלגה שמרכיבה אותה. לפי חישוב זה תקבל הליכוד 3 מיליון שקל בחודש שהם 36 מיליון שקל בשנה וכחול לבן תקבל 2.17 מיליון שקל בחודש.
מפלגת העבודה שקיבלה 6 מנדטים תקבל מימון חודשי של 581 אלף שקל; ש"ס עם 8 מנדטים תקבל 747 אלף שקל בחודש; יהדות התורה עם 8 מנדטים תקבל 830 אלף שקל בחודש, משום שהיא מורכבת מדגל התורה ואגודת ישראל שמזכות אותה בתוספת של 83 אלף שקל כל אחת; ישראל ביתנו עם 5 מנדטים תקבל 580 אלף שקל בחודש; כולנו עם 4 מנדטים תקבל 415 אלף שקל בחודש; מרצ עם 4 מנדטים תקבל גם היא 415 אלף שקל בחודש; חד"ש־תע"ל עם 6 מנדטים תקבל 581 אלף שקל ורע"ם־בל"ד עם 4 מנדטים תקבל 415 אלף שקל בחודש.