סקר: מה מתכנתים צריכים כדי להיות מרוצים בעבודה
סקר חדש מצא שהגורם המשפיע ביותר על המוטיבציה של עובדים בתחום התוכנה הוא מעורבות בקבלת החלטות. עם זאת, רק 30% מהמפתחים מעריכים שהם מעורבים באופן משמעותי בהחלטות לגבי העבודה השוטפת; 61% מהעובדים לא מרוצים מההחלטות של המנהלים שלהם
שנים לפני שהפך בעצמו למנהל ידוע לשמצה, סטיב ג'ובס אמר: "האנשים הטובים ביותר הם אלה שיודעים לנהל את עצמם – הם לא צריכים שינהלו אותם". כמה שנים לאחר מכן, הוא הרחיב: "זה לא הגיוני להעסיק אנשים חכמים, ולהגיד להם מה לעשות; אנו מעסיקים אנשים חכמים כדי שהם יוכלו להגיד לנו מה לעשות". סקר חדש של חברת see.V, המתמחה בגיוס טאלנטים בתחומי התוכנה, בקרב מאות מהנדסי ומהנדסות תוכנה, מראה שהאמירות האלה נכונות גם היום.
- קאמבקים: מקור הטאלנטים החדש-ישן בהייטק
- פערים עצומים: ציפיות השכר של עובדי ההייטק מול המציאות
- 67% מהטאלנטים בהייטק מעוניינים ברילוקיישן; היעד המועדף - לונדון
חברות הייטק משקיעות משאבי עצומים בגיוס ושימור עובדים, אך לפי נתוני הסקר, הן אינן משקיעות מספיק בעירוב אותם עובדים מוכשרים בקבלת ההחלטות בארגון. העובדים אינם חשים מספיק מעורבים בתהליכי קבלת ההחלטות ויותר מכך, הם מרגישים שההחלטות המתקבלות על ידי המנהלים שלהם אינן טובות מספיק. כך, 61% ממפתחי התוכנה העניקו ציון בינוני ומטה להחלטות המתקבלות על ידי המנהלים שלהם.
המשתתפים בסקר, שנערך בקרב כ-300 אנשי תוכנה ש-64% מהם עם ניסיון של חמש שנים ומעלה, התבקשו גם לבחור את הגורמים אשר משפיעים באופן שלילי על המוטיבציה שלהם במקום העבודה. הגורם המוביל בו בחרו 61.8% ממפתחי התוכנה הוא: "החלטות מלמעלה שמובילות לאי שימוש בקוד ו/או לבזבוז זמן". כלומר מפתחי תוכנה חשים את התסכול הגדול ביותר כאשר מנחיתים עליהם מלמעלה החלטות גרועות. עוד נתבקשו המשתתפים להעריך עד כמה המנהלים הישירים שלהם עושים עבודה טובה בתכנון משימות הפיתוח ובתיעדוף שלהן: 33.9% העניקו הערכה בינונית למנהלים שלהם, 26.8% סבורים שהמנהלים מתעדפים לא נכון ומבזבזים עבודת מתכנתים ו-39.3% העניקו הערכה חיובית למנהלים שלהם. ניתוח הנתונים לפי גודל חברה מעלה כי מפתחים שעובדים בחברות קטנות במיוחד (עד 20 עובדים) ובחברות גדולות במיוחד (200 עובדים ומעלה) הכי מרוצים מהמנהלים שלהם, והכי פחות מרוצים מהמנהלים – מפתחים שעובדים בחברות בינוניות בגודלן (101-200 עובדים).
"מפתחים בסטרטאפים בגודל בינוני פחות מרוצים מהמנהלים כי סטרטאפים בגודל בינוני הם לרוב סטרטאפים שצומחים מהר מאוד ומכפילים ומשלשים ויותר את גודל החברה בפרקי זמן קצרים. הצמיחה המהירה הזאת מעבירה טלטלה את החברה, שבוודאי מורגשת גם על ידי המפתחים", אומר אומר רונן אנגלר, מנכ"ל see.V וסמנכ"ל מכירות במטריקס, "בנוסף, כאשר סטרטאפ צומח מהר מאוד, גם דרג ההנהלה מורכב מעובדים חדשים יחסית שגויסו לחברה לאחרונה, או לחילופין, ממנהלים שקודמו מתוך הצוות ואין להם ניסיון ניהולי. חברת קטנות במיוחד עוד לא נכנסו לשלב הזה וחברות גדולות במיוחד כבר יצאו ממנו. לכן מפתחים שעובדים בחברות כאלה מעניקים ציון הרבה יותר גבוה למנהלים.
אבל מעבר לניתוח ההבדלים לפי גודל חברה, הנתונים שקיבלנו לגבי הערכות מפתחי התוכנה את המנהלים שלהם משלימים את הנתונים האחרים בסקר. המסקנה הכי ברורה שעולה מהתוצאות שקיבלנו היא שאם חברות תמצאנה את הדרך לערב את העובדים שלהן, ולהעניק להם אוטונומיות גדולה יותר, הן תצאנה נשכרות".
נתון מעניין שעולה מהסקר הוא כי הגורם המשמעותי ביותר המשפיע באופן חיובי על המוטיבציה של אנשי התוכנה הוא "מעורבות בקבלת ההחלטות בחברה". למעלה מ-70% מהמשיבים לסקר ענו כי זהו הגורם שהכי יתרום למוטיבציה שלהם. בקרב מפתחים שעובדים בחברות בגודל בינוני (101-200 עובדים) - הנתון מטפס ל-88%. הצורך באוטונומיה חזק יותר לפי הסקר בגברים (78%) לעומת נשים (62%). גורמים נוספים שמפתחי התוכנה שהשתתפו במחקר ציינו כמעלים את המוטיבציה: טכנולוגיות חדישות והכשרה מקצועית.
"מעל 70% מהמשתתפים במחקר ציינו "מעורבות בקבלת ההחלטות" כגורם שמשפיע באופן חיובי על המוטיבציה שלהם", אומר אנגלר, "יותר מטכנולוגיות חדישות, ואפילו יותר מהכשרה מקצועית, זה נתון דרמטי. במיוחד כשאנו יודעים ממחקרים אחרים כמה חשובה לעובדים בתחומי הטכנולוגיה הכשרה מקצועית. למשל, בסקר שערכנו בשנה שעברה, שבחן את הסיבות לעזיבת מקום העבודה, הסיבה המובילה הייתה: קידום והתפתחות מקצועית (35%). והנה לפי התוצאה שהתקבלה במחקר הנוכחי, מעורבות בקבלת החלטות אפילו יותר חשובה למפתחים, ונשאלת השאלה למה. אני סבור שזה קשור קשר הדוק לעבודה בסטרטאפים ולמצב הבשלות של החברה ושל המוצר. מפתחים שעובדים בסטרטאפים, כמו רוב המשתתפים בסקר שלנו, מרגישים מעורבות מאוד גדולה וממש נקשרים למוצר שהם מפתחים, כמעט באותה מידה כמו היזמים שהקימו את החברה. לדוגמה, מפתח/ת העובד בחברה צעירה שעוד לא הגיעה לבשלות, יכול למצוא את עצמו מפתח מוצר שבסוף נגנז, וזאת חוויה לא פשוטה, במיוחד אם הוא לא היה מעורב בקבלת ההחלטה. אני חושב שזה מסביר באופן חלקי את התוצאה שקיבלנו. הסבר נוסף נעוץ בצורך של העובדים האלה, שהם בעלי כישורים גבוהים, באוטונומיות בעבודה. הסבר זה מקבל חיזוק בתוצאות שקיבלנו משאלות נוספות בסקר, למשל: השאלה לגבי מידת המעורבות של מפתחים בקבלת החלטות לגבי העבודה השוטפת".
לפי הסקר, רק 30% מהמפתחים מעריכים שהם מעורבים באופן משמעותי בקבלת ההחלטות לגבי העבודה השוטפת. נתון זה מקבל משמעות גדולה אף יותר בהתחשב בעובדה שרוב המשתתפים בסקר, מעל 79%, הם בעלי ניסיון של שלוש שנים ומעלה - כלומר, כאלה שניתן היה לצפות שיהיו מעורבים בקבלת ההחלטות. נשים (שהיוו כרבע ממשתפי הסקר) עוד פחות מעורבות מגברים בקבלת ההחלטות בחברה. רק 24% בקרב הנשים שהשתתפו בסקר מעריכות כי הן מעורבות באופן משמעותי בקבלת ההחלטות לגבי עבודתן.
"הממצאים שהתקבלו מצביעים על מעורבות נמוכה באופן יחסי של מפתחים בקבלת ההחלטות לגבי העבודה השוטפת. כמובן שאי אפשר לערב את העובדים בכל החלטה שמתקבלת בחברה, במיוחד אם מדובר בחברה גדולה. יחד עם זאת, אני סבור שאפשר ואף כדאי למנהלים לערב את העובדים בהחלטות שנוגעות לעבודה השוטפת שלהם. שינוי נורמות וצורת ניהול בארגון זה לא בהכרח דבר פשוט, אבל זה כן שינוי אפשרי, שיוביל לשיפור המוטיבציה והפרודוקטיביות של העובדים.
לצערי, הנתונים שנתקבלו לגבי הפער בין גברים לנשים אינם מפתיעים ועולים בקנה אחד עם מחקרים דומים בחו"ל שמראים שסביבת העבודה בהייטק מקשה יותר על נשים להשמיע את קולן. חשוב שמעבידים יהיו מודעים לתחושות שעולות בקרב עובדות בהייטק, וישתדלו ליצור סביבת עבודה אינקלוסיבית יותר, שמעודדת שיתוף דעות והקשבה הדדית", אומר אנגלר.