$
בארץ

"על אנגלמן לחזור להיות מבקר ולא מלטף המדינה"

כוונת מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, להפוך את הביקורת להרבה יותר ידידותית לממשלה מעוררת תגובות קשות במערכת הפוליטית ואף במשרד המבקר עצמו; יועץ המבקר לענייני שחיתות לשעבר: "פיטורי היועץ למאבק בשחיתות הם ויתור על כלי חשוב לביקורת בתחום טוהר המידות"

שחר אילן 07:5929.07.19

כוונת מבקר המדינה מתניהו אנגלמן להפוך את הביקורת להרבה יותר ידידותית לממשלה מעוררת תגובות קשות במערכת הפוליטית ואף במשרד המבקר עצמו. יועץ המבקר לענייני שחיתות לשעבר מאיר גלבוע אומר ש"הצעדים השונים מעידים שבנימין נתניהו ידע למה הוא תמך בבחירת המבקר הזה והמבקר הבין את כוונת הממנה".

 

 

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה לשעבר ח"כ קארין אלהרר מיש עתיד אמרה ש"אם זה הכיוון, חבל על הכסף של כולנו ואפשר לסגור את משרד המבקר. ה'מהפכה' מעידה במקרה הטוב על כשל מהותי בהבנת התפקיד, או במקרה הרע על ניסיון לסרס את הביקורת".

 

מתניהו אנגלמן מתניהו אנגלמן צילום: עמית שאבי

 

 

אנגלמן הביא לסיום כהונתו של היועץ למאבק בשחיתות עמיחי שי ואינו מתכוון לאייש מחדש את התפקיד בטווח הנראה לעין. אחד מתפקידיו של יועץ מבקר המדינה למאבק בשחיתות היה התיאום עם המשטרה כדי למנוע פגיעה של משרד המבקר בחקירות פליליות מתנהלות. מאז הפסיק אנגלמן את עבודתו של שי, אין תיאום עם המשטרה ולא ברור האם וכיצד יתחדש.

 

"נחמיא לכיבוי אש ומחר תהיה שריפה ענקית"

 

היועץ היה אחראי לאגף לתפקידים מיוחדים שעסק בחקירות שחיתות וטוהר המידות. בישיבות הנהלת המשרד הביע אנגלמן רצון להסב את תפקידו של האגף לתפקידים אחרים, אולי לבקרת איכות לדו"חות שמכינים אגפים אחרים. מהלך כזה מיותר לחלוטין מכיוון שיש כבר אגף שעורך את בקרת האיכות.

 

האגף לתפקידים מיוחדים הוקם על ידי המבקר לשעבר מיכה לינדנשטראוס, והוא עסק בין היתר בחקירות הקשורות לראש הממשלה אז אהוד אולמרט. בתקופת המבקר היוצא יוסף שפירא הוא חקר את פרשת "ביבי טורס" ואת פרשת מעונות ראש הממשלה, שהסתיימה בהרשעתה של שרה נתניהו בפלילים. היתרון הגדול של האגף היה הזמינות לחקור במהירות נושאי שחיתות שמגיעים לידיעת המבקר בעוד באגפים אחרים הדבר מחייב סטייה מתוכנית העבודה.

 

גלבוע אומר ש"המבקר מוותר על כלי חשוב לביקורת בתחום טוהר המידות". הוא מציין שהמבקר הוא למעשה הגוף היחיד המוסמך לעריכת ביקורת בתחום הזה. המשטרה בודקת, לפי הערכתו, רק 1%–2% מהנושאים שמתקרבים לרף הפלילי. "פירוק האגף הזה ופיטורי היועץ הם ויתור על תחום מאוד חשוב". הוא מציין שגם האגפים האחרים של המשרד, המתחלקים לפי נושאי ביקורת, יכולים לחקור נושאים של טוהר מידות, "אבל זה יהיה בהיקף הרבה יותר קטן".

 

הנחיה נוספת שנתן המבקר היתה לתאם עם הגופים המבוקרים את נושאי הביקורת. בכיר במשרד אומר שקביעת נושאי הביקורת היא אחד המבחנים הברורים לעצמאות המבקר ו"אם הרשות המבצעת תתערב, זה נחשב לפגיעה בעצמאות הביקורת". הוא מזהיר שאם ישאלו את המשרד המבוקר מה לבקר, או ש"ישלחו אותנו לבדוק דברים שהם בסדר או שיתפתח משא ומתן. אף מבוקר לא ירצה שיבדקו דברים שהוא חלש בהם".

 

מבקר המדינה החזיר לחטיבות המשרד דו"חות מוכנים תוך הנחיה להוסיף להם דברים חיוביים. איש לא חולק על כך שהמבקר מוסמך על פי חוק למנות גם ממצאים חיוביים. אלא שגלבוע מסביר שהמבקר בודק אם המשרד פועל לפי מינהל תקין ו"פעילות חוקית ולפי מינהל תקין צריכה להיות הנורמה". המבקר אמור, לדבריו, להחמיא רק על מאמץ מיוחד.

 

 

מימין: ח"כ קארין אלהרר ויועץ המבקר לענייני שחיתות לשעבר מאיר גלבוע מימין: ח"כ קארין אלהרר ויועץ המבקר לענייני שחיתות לשעבר מאיר גלבוע צילום: אוראל כהן, בשמת איבי

 

בכיר במשרד המבקר שואל אם המשרד אמור להקדיש חלק ממשאביו המוגבלים לחפש דברים חיוביים. "אם כן, לא בטוח שזו ביקורת". הבכיר גם מזהיר מהמחויבות הגדולה שיוצרת כתיבת המחמאות. "נכתוב דברים חיוביים על כיבוי אש ומחר תהיה שריפה ענקית. יבואו לאנגלמן ויגידו שאמרת שהכיבוי בסדר וחיובי".

התגובה הקבועה של אנגלמן היא שהוא לומד את התפקיד. בכיר במשרד אומר שאם הוא היה באמת רק לומד ובינתיים העבודה היתה נמשכת כסדרה, לא היתה פגיעה בעבודה השוטפת. אבל הוא מחזיר דו"חות עם הנחיות בעל פה "ולכן יש אי־סדר וברדק ניהולי. אנשים לא מבינים מה רוצים מהם". הנחיה כזו למשל ניתנה לשלב בדו"חות נתונים מדו"חות הביקורת של רואי חשבון חיצוניים על הגופים המבוקרים. במשרד המבקר נוהגים לבדוק הכל בעצמם. "אנחנו לא עושים עבודות סמינריוניות ומעתיקים מאחרים", אומרים שם.

 

"מקדיש את זמנו ללימוד יסודי של העבודה"

 

גם המבקרים הקודמים לינדנשטראוס ושפירא מונו בתקווה שיהיו ידידותיים לממשלה והפכו בסוף למבקרים נשכניים. גלבוע מזכיר ש"גם שפירא שלף ציפורניים רק אחרי כמה התקפות קשות של נתניהו עליו. אני מקווה שגם אנגלמן יתעשת ויחזור להיות מבקר ולא מלטף".

 

ממשרד המבקר נמסר ש"המבקר הנכנס מקדיש את זמנו ללימוד יסודי של עבודת משרד מבקר המדינה. במסגרת זו מתקיימות פגישות רבות עם כלל גורמי המשרד ודיוני עומק. תפיסת הביקורת, כמו גם גיבוש מבנה ההון האנושי ודרכי הפעולה יעוצבו בתום הליך הלמידה". עוד נמסר ש"נושא העברת חומרים וסדרי התקשורת מול היועמ"ש יעלו לדיון בישיבת תיאום שנקבעה לזמן הקרוב, בין מבקר המדינה הנכנס ליועמ"ש". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x