$
מחפשי עבודה

"מי יהיה המנהל?" - השאלות שמועמדים חייבים לשאול בריאיון עבודה

מועמדים היום לא שואלים "מדוע אני צריך את העבודה" אלא "מדוע אני רוצה את העבודה". קו דק מפריד בין שאלות המעידות על מקצועיות ורצינות לבין שאלות שנותנות תחושה של יהירות - לכן, חשוב לבחור אותן בקפידה

יעל יצחקי 14:3628.07.19
חיפוש עבודה זה עניין לא פשוט, מעולם לא היה וככל הנראה אף פעם לא יהיה. אבל חוסר הפשטות עובר סוג של אבולוציה. בעבר, חיפוש העבודה היה כרוך בהרבה מאוד "עבודת רגליים". קריאת עשרות מודעות דרושים, הכנת עותק של קורות חיים, שליחת פקס ועבודה מאומצת בניהול רשימות מעקב ארוכות. התהליך אופיין בחד צדדיות מצד מחפש העבודה שכן למעסיק הפוטנציאלי לא היה שום דרך לאתר את מחפש העבודה. כאשר לבסוף הגיע הטלפון המיוחל מצד המעסיק הפוטנציאלי ובהעדר שקיפות לגבי יתר תהליכי החיפוש המועמד היה כבר פעמים רבות בעמדה בה יעשה את המרב על מנת להתקבל.

 

בעולם העבודה של היום, בחלק מהתפקידים, הצעות העבודה מגיעות לפתחו של המועמד בלא שום מאמץ מצדו וקורות החיים הופכים פעמים רבות לדבר שולי. המורכבות או אולי חוסר הפשטות הינה ביכולת "לבחור נכון" את התפקיד. במציאות זו בא בעצם ישנה החלפה של השאלה המסורתית "מדוע אני צריך את העבודה" בשאלה "מדוע אני רוצה בעבודה". החלפה זו של מילה אחת מכווינה כיום חלק גדול בעיצוב תהליכי הגיוס וההעסקה.

 

אחד השינויים המשמעותיים בהקשר זה הוא הדומיננטיות הגדלה של המועמד בתהליך הגיוס. אם בעבר תהליך זה בדק האם כישוריו של המועמד מתאימים לדרישות התפקיד עכשיו נכנס פקטור חדש- האם החברה מתאימה למועמד.

 

לא עוד ראיון בו צד אחד – המעסיק שואל את השאלות והשני - המועמד משיב אלא מעבר לסוג של דיאלוג בו יש מרחב למועמד לשאול שאלות המעסיקות אותו וכאלו שיסייעו לו לקבל את ההחלטה הנכונה ולמעסיק, מהצד השני לעמוד על קנקנו של המועמד דרך גם דרך השאלות של המועמד.

 

ראיון עבודה. קו דק בין שאלות המועמד שמעידות על מקצועיות לבין כאלה שנותנות תחושה של יהירות ראיון עבודה. קו דק בין שאלות המועמד שמעידות על מקצועיות לבין כאלה שנותנות תחושה של יהירות צילום: שאטרסטוק

 

בתהליך מסוג זה ישנה ציפייה מהמועמד, כבר בראיון הראשוני להגיע מוכן. להכיר את החברה אליה הוא מתראיין ואת המוצר והשירות אותו היא נותנת. אין כללי אצבע מוחלטים בנוגע לאיזה שאלות לשאול, סוג השאלות הינו נגזרת של התפקיד ורמת הבכירות. אולם מומלץ ללמוד ולבחון את החברה בה אתם מתראיינים דרך שלושה צירים מרכזיים: תפקיד, תרבות ארגונית ומוצר החברה.

 

תאמתם ראיון עבודה? פנו זמן, לימדו על החברה, המוצר, השירות, השווקים אליה היא פונה, כמה זמן החברה קיימת, מי המתחרים, באיזה שלב היא נמצאת (סטארט-אפ, חברה ציבורית) בדקו האם אתם מכירים מישהו שעובד בחברה שיכול לספר לכם "איך זה באמת לעבוד שם". לאחר שאספתם את המידע והגעתם לריאיון, זכרו שבעידן התעסוקה כיום לא הכול מובן מאליו – יש שאלות שכדאי לכם לשאול. אדרבה, ברור שלא תמיד קל כמועמד לשאול שאלות אולם הן אלו שללא ספק יעזרו לכם לדעת האם זהו מקום העבודה בו אתם רוצים לעבוד בשנים הקרובות.

 

קו דק מפריד בין שאלות של המועמד המעידות על מקצועיות ורצינות לבין שאלות שנותנות תחושה של יהירות. לכן, בחרו את השאלות שיותר חשובות עבורכם והשתמשו באינטליגנציה הרגשית שלכם בהחלטה מתי ובאיזו אינטונציה נכון לשאול. 

 

 איך נראית הכניסה לתפקיד?

 

לכניסה לתפקיד יש חשיבות גדולה וקשר ישיר להצלחה בהמשך לכן חשוב לשאול איך נראית הכניסה לתפקיד, מה נדרש בשלבים הראשונים, האם יש תכנית חפיפה מסודרת, האם יש מנטור וכמה זמן נמשכת תקופת הלמידה. בשאלות אלו כדאי לזכור כי יש שוני גדול בין התהליכים בחברות השונות הנובע בין היתר מגודלן ורמת הבשלות שלהן.

 

מהם מסלולי ההתפתחות?

מועמדים רבים יוצאים מנקודת הנחה שהריאיון הוא לא הזמן לבדוק את מסלולי ההתפתחות שהחברה מציעה. אולם ההיפך הוא הנכון. הדינאמיקה בין המגייס למועמד כבר בשלבים הראשוניים מהווה הזדמנות פז עבור המועמד להבין איזה מסלול צפוי לו במקום העבודה החדש והאם בחברה יש אופק תעסוקתי. התעניינות זו כבר בשלב המיון למקום העבודה, לגיטימית בהחלט.

 

את השאלה ניתן לשאול באופן ישיר אולם במידה ואתם מרגישים פחות בנוח אפשר לשאול גם באופן עקיף יותר באמצעות שאלות על מבנה הקבוצה, ותוכניות גדילה לשנה הקרובה לעתיד. שאלות מהסוג הזה לא רק שמספקות מידע נוסף על אפשרויות קידום עתידיות, אלא מראות על רצינות בנוגע למקום העבודה.

 

מיהם חברי הצוות ומה התפקידים שלהם?

סוג נוסף של שאלות מתרכז בממד התרבות הצוותית. שאלות אלו בודקות את ממשקי העבודה הפנימיים והחיצוניים אליהם תדרשו. חשוב לבחון לאיזה צוות אתם מתמיינים, מי הם חבריי הצוות, תפקידיהם, קשרים מקצועיים בינו לבין צוותים אחרים. סוגיה זו משמעותית אף יותר כאשר מדובר על מנהל צוות שמתמיין למקום עבודה חדש. עליו להכיר את אנשי הצוות , המבנה וממשקי העבודה.

 

איזו תרבות יש בחברה?

"תרבות ארגונית" יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של נושאים והקשרים, בררו במהלך הריאיון מה הערכים המובילים בחברה וכיצד הם נתמכים בפעילויות בחברה. שאלו את המראיין באופן ישיר איך היה מתאר את התרבות בחברה, איך היה מתאר את העובדים בחברה, מי האנשים המצליחים בחברה, גמישות, איזון בין הבית לעבודה, האם יש תהליכים תומכים כמו משוב וסקר שביעות רצון ובאילו ערוצים עובר המידע בחברה כמעט כל שאלה שתשאלו משיקה לממד התרבותי, ממד זה הינו קריטי להבנה שכן תהיה לו השפעה מכרעת על לשביעות הרצון שלכם בעבודה.

 

יעל יצחקי, סייסנס יעל יצחקי, סייסנס צילום: יח"צ

 

 

מה התוכניות של החברה מהיום?

שאלות הנוגעות להבנה עסקית ושלב בוא נמצאת החברה חשובות בקבלת ההחלטה ונוגעות ישירות בסיבות בגינם הגעת לראיון עבודה במקום ספציפי. ועדיין, באופן מפליא לא כולם מתמודדים עם הנושא בשלב הריאיון, אלא בוחנים את זה רק לאחר שהתקבלו למקום העבודה. מפת ההצלחה של החברה כיום, תכניות עתידיות ושלב בשלות הארגון הוא חלק קריטי. בייחוד כשמדובר בתעשיית הטכנולוגיה, ראוי לבחון לעומק האם התכנית העתידיות של החברה מתכתבת עם תכניות הקריירה שלכם.

 

באילו שווקים ולקוחות החברה מתמקדת?

בהקשר זה כדאי להבין מה הפריסה הגלובאלית של החברה ומי סוג הלקוחות בהם היא מתמקדת שאלות אלו יסיעו לכם לקבל תמונה על מצבה של החברה, מיקוד ותוכניות קדימה. ויוכלו אף לתת לכם תמונה על מסלולי קריירה עתידיים.

 

שאלת השאלות –

מי המנהל?

רובנו מבלים חלק ניכר משעות הערות שלנו בעבודה ולכן בחירת מקום עבודה הבא הינה בין אוסף הבחירות המשמעותיות שלנו בחיים. מה שישפיע עלינו יותר מהכול במקום העבודה הינו המנהל/ת לצדו אנחנו עובדים. ולכן חשוב לגשש ולבדוק האם הסגנון הניהולי של המנהל/ת העתידי מתאים לסגנון שלכם. מה סגנון העבודה? מה חשוב בעבודה? איפה הדגשים? ומה יגרום לכם להצליח?

 

הכותבת היא מנהלת משאבי אנוש בחברת הטכנולוגיה Sisense
בטל שלח
    לכל התגובות
    x